Открий щастието в малките неща

Предлагаме ти много лесни съвети за добро настроение и положителни емоции.

 
 

Предлагаме ти много лесни съвети за добро настроение и положителни емоции. 

Няколко възможни за всички начина, с които да изпълниш сърцето и душата си с енергия.

Виж как се справяш със стреса според зодията си в галерията долу:

Галерия: Как различните зодии се справят със стреса

Виж всички снимки

1. Доказано е - една най-обикновена вечер навън може да се превърне в истинска любовна история

Учени от университета в Монреал, Канада, анализирали изследвания, провеждани в продължение на цели 20 години, и достигнали до извода, че сексуалното привличане и любовните чувства са изключително тясно свързани. Още повече, че се зараждат в една и съща зона на мозъка - инсуларния кортекс. Ето защо се случва двама души да се впуснат да правят секс още при първата среща. По същата причина, според данни от изследването, е съвсем нормално да се чувстваме емоционално обвързани с някого, с когото сме прекарала някоя и друга луда нощ. Това е в реда на нещата и е доказателство, че мозъкът ни функционира правилно.

2. Да, ароматите на щастието съществуват

Вярно е, можем да усетим с носа си положителните емоции. Например уханията на салвия, сребърен бор, кардамон, бергамот, портокал, босилек, ни въздействат благотворно. Ароматите от край време се използват, за да държат неприятните миризми и инфекциите надалеч. Те въдействат върху психоемоционалните центрове на мозъка и дори психолозите твърдят, че имат връзка с отдавна забравени спомени, скрити дълбоко в паметта ни. Често помним различни ситуации и хора чрез ароматите им, така че добър начин да си припомним щастливите мигове и да подсилим енергията си е чрез есенциалните масла. Те са силно концентрирани и действието им е осезаемо. Можем да използваме аромалампа, да капнем малко на носната ни кърпичка или на възглавницата.

Виж кое етерично масло влияе добре на твоята зодия (снимки долу):

Галерия: Кое етерично масло е подходящо за всяка зодия

Виж всички снимки

3. Дарявай щастие

Американски психолози възложили на група доброволци да извършат пет добри дела в продължение на шест седмици. Разделили доброволците на две групи, първите трябвало да извършат задачите без значение кога през седмицата, а вторите трябвало да правят своите добри дела само в един точно определен ден от седмицата. Съвсем очаквано задачата доставила удоволствие на изпълнителите, но изненадата дошла от втората група, която показала по-високи нива на щастие поради факта, че положителните емоции били концентрирани в един ден, докато при другите били разпръснати из седмицата и по тази причина въздействието им било по-слабо.

4. Страхотни форми без особени усилия

За по-лесен и бърз отслабващ и стягащ ефект използвай модерните средства в козметични салони или подходящите козметични продукти, чрез които ще смалиш сантиметри от талията, бедрата или дупето си, като стопиш излишните килограми. Помогни си и със спорт. Постоянството дава видими резултати.

5. Не ти трябва много, за да си щастлива

Психолози доказали, че колкото повече печелят хората, толкова по-трудно умеят да се наслаждават на настоящето и на малките радости на живота. Освен това, според изследвания, проведени сред печелещи на хазарт хора, се стигнало до извода, че след радостния изблик вследствие добрия резултат, късметлиите много бързо възвръщали нормалното си емоционално състояние. И друг любопитен факт - колкото повече растяла печалбата, толкова по-бързо се стопявало чувството на задоволство.

►►►Открий ключа към вътрешния си баланс

6. Хармонични колегиални отношения

Да сме любезни и отзивчиви не означава, че сме непременно слаби и уязвими. Изследванията разкриват, че емпатията, доверието, сътрудничеството, уважението, солидарността са сигурен начин за обогатяване на приятелските и колегиалните взаимоотношения. Изводите са формулирани от председателя на Асоциацията на френската и франкофонска позитивна психология Жак Льоконт. Неслучайно успехите при добра екипна работа в дух на сътрудничество са по-високи в сравнение с тези, които са постигнати в атмосфера на съперничество. Фирмите, в които се набляга повече на човечността и сътрудничеството, са с по-стабилни и с възходящи доходи в сравнение с тези, при които най-важното е постигането на успех в условията на постоянно съревнование между колегите.

7. Пълноценни отношения с партньора или с близките

Всички изследвания говорят недвусмислено, че щастието се крие в добрата интимна връзка. Според тях семейните двойки или сериозно обвързаните хора са с едни гърди напред в достигането на точката на комфорта и щастието, те са по-оптимистично настроени и дори когато вече са на възраст, са в по-добро здравословно състояние, отколкото самотно живеещите. Но има и едно важно уточнение на психолозите на базата на техните наблюдения в практиката - за по-доброто психоемоционално състояние не е нужно задължително да си с интимен партньор. Достатъчно е да имаш здрави и истински чисто приятелски взаимоотношения с близки и роднини, за да е на лице положителния ефект.

8. Подновяване на гардероба

Какво по-хубаво от чисто женския начин за повдигане на настроението - малко шопинг. Но пазаруването за себе си въздейства положително и на мъжкото настроение. Възползвай се от най-новите модни тенденции и се отдай без притеснения на хитовите предложения за сезона - много и различни по цвят и размер флорални щампи. Роклите с тропически цветя ще те пренесат в топлите страни, където настроението винаги е високо, а слънцето и морето са част от ежедневието. Ярките цветове и женствените мотиви гарантират на дамите много заряд и положителни емоции. А за мъжете е достатъчно просто да изберат това, което ги кара да се чувстват добре – дрехите и аксесоарите, които повдигат самочувствието им.

9. Десерт без угризения

Да, разбира се, че вече мислиш за лятната отпуска и копнееш да се освободиш от натрупаните през зимата килограми. Но за да си в добра физическа форма, е нужно също добро настроение и разположение на духа. А какъв по-добър начин за повдигане на настроението от това да хапнеш с наслада и без угризения нещо сладичко, което те изкушава неустоимо? По-добре така, отколкото да се лишиш от удоволствието и после дълго да съжаляваш.

10. Доза зареждаща музикална енергия

През последните години у нас често гостуват известни музиканти. Огледай афишите за сезона и със сигурност ще откриеш своя концерт. Доказано е, че музиката е най-бързо въздействащото изкуство върху човека, което мощно променя емоциите и придава енергия чрез вибрациите си. А ако добавиш към музиката и танци, то депресията със сигурност ще бъде непознато за теб състояние.

►►►9 начина да се почувстваш щастлива веднага

11. Свежест и разкрасяване с един жест

Често малките неща се оказват съществени. Възползвай се от новите комзетични предложения и внесете свежест и блясък във външния си вид. Правилно избраният руж или пудра може да помогне на жените да постигнат ефектна визия точно с едно нанасяне. Бляскавите частици ще отразяват лъчите на слънцето и ще създадат илюзията за приятен летен загар. А обновените формули на продуктите ще се грижат за нормалното Ph на кожата. 

12. Оптимизъм - 40% зависят от нас самите

Дали способността да сме оптимисти зависи от нас? Според американски изследователи нашите гени оказват голямо влияние на това. Ако около 10% от нашето щастие е обусловено от външни обстоятелства, а само 40% зависят от нашите действия, останалото се полага на вездесъщите гени. Според специалистите по позитивна психология, състоянието на щастие е свързано с персоналните цели на човека и с ценностите, на които са базирани действията. Възможността да се включваме в дейности, които осмислят живота ни, емоционалната интелигентност и умението да трансформираме енергията си в позитивни чувства – всичко това зависи изцяло от нас и е в основата на умението да постигаме успех и да се чувстваме оптимисти.

13. Заложи на плодовете и зеленчуците

Те са царете на здравословното хранене. Съдържат ценни съставки, които подобряват храносмилането и ни зареждат с енергия, освен това ускоряват метаболизма.

14. Добрите филми повдигат духа

Те винаги носят силен заряд добро настроение, забавление и разнообразие. Дали ще го гледаш вкъщи или на големия екран, важното е да си с добра компания и филмът да ти харесва и да те забавлява. Театърът също не е за подценяване. Използвай хубавото време и по-дългия ден този сезон, за да изгледаш някоя добра постановка, а след това довърши вечерта с приятна разходка или питие, а може и вечеря, в любимо заведение. Със сигурност ще прихванеш от артистичния заряд на сцената, ще разнообразиш седмицата си и ще имаш повод за усмивки.

15. Промяна из основи

Кой не си е мечтал понякога да бъде различен от това, което е? Нещо повече - това се случва често, но никак не е чудно - изследвания на мозъка показват, че той постоянно еволюира. Тоест, способен е през целия живот да създава нови неврони и нови нервни връзки в отговор на натрупания опит и изживявания. Струва си човек да заложи повече внимание на тази постоянна способност за обновяване и развитие. Щом като мозъкът ни се развива постоянно, тогава е нужно малко внимание и вслушване във вътрешния ни глас, за да открием на къде да се променяме и какво да обновим или подобрим в себе си. Мозъкът ни е готов да се адаптира, стига ние да постоянстваме и да работим активно върху факторите, които ще ни доведат до желаната промяна.