15 сигурни ползи от спорта

Никога не е излишно да припомним – спортът е едновременно гарант на доброто здраве и приятел на красотата. Макар от него да не се отслабва, той усилва мускулите и извайва фигурата.

 
 

Никога не е излишно да припомним – спортът е едновременно гарант на доброто здраве и приятел на красотата. Макар от него да не се отслабва, той усилва мускулите и извайва фигурата.

1. Спортът укрепва сърцето и регулира кръвното налягане

Редовното практикуване на някакъв вид спорт подобрява дейността на сърдечносъдовата система. Той има съдоразширяващ ефект, което съдейства за преодоляване на хипертонията, освен това с течение на времето сърцето започва да бие по-бавно, тоест да се изморява по-малко.

2. Поддържа и увеличава мускулната маса

Спортът повишава силата на тялото и неговата издържливост, като поддържа мускулите в оптимална форма. Здравите мускули предпазват от наранявания и болки в ханша, коленете и гърба.

Виж истината зад "спортните" женски фигури в галерията долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

3. Заздравява костите

Физическата активност стимулира клетките, които изграждат костното вещество. Това води до укрепване на костите и предпазва от остеопороза.

4. Предпазва от ставни проблеми

Редовният спорт подхранва и поддържа гъвкавостта на хрущялната тъкан, като по този начин предпазва от ставни болки и от артроза.

5. Благоприятства храносмилането

Спортуващите имат по-добър апетит и се хранят с по-голямо удоволствие. Спортът стимулира храносмилането и е ефикасно средство срещу хроничния запек.

6. Помага за по-добро дишане

Спортове като колоезденето и плуването повишават капацитета на белите дробове и така участват в превенция на астмата.

7. Подобрява умствената дейност

Аеробните упражнения за издържливост подобряват движението на кислорода в организма, в това число снабдяването на мозъка. Така се оптимизира интелектуалната дейност.

8. Извайват хубава фигура

Редовното спортуване повишава енергийния разход на организма и това позволява поддържането на желаното тегло. Най-полезни за тези,които искат да отслабнат, могат да бъдат плуването, колоезденето, бягането. С танци, гимнастика и Пилатес се постига хармонично и стегнато тяло.

9. Преборва стреса

Ендорфините, чието производство в мозъка се повишава при спорт, имат успокоителен ефект. Самото спортуване „прочиства” съзнанието от вредните мисли и всекидневните грижи.

10. Подпомага добрия сън

Физическата умора е гаранция за спокоен и дълбок сън. Избягвай все пак да спортуваш след 19 часа заради непосредствения еуфоричен ефект на спорта, който може да попречи на заспиването.

►►►8 начина да се мотивираш да спортуваш

11. Доставя удоволствие

Спортуващият човек се чувства в добро състояние на духа и тялото до такава степен, че може да се привърже към спорта като към наркотик. Причината отново е в хормоните, сред които ендорфините предизвикват силно усещане за удоволствие.

12. Възпитава в упоритост и силна воля

Когато спортува, човек си поставя цели и те обикновено не са лесни за постигане. Нужни са качества като постоянство и търпение, които са много полезни и във всекидневния живот. Чрез спорта се изработва по-спокоен поглед към обичайните проблеми и по-голямо доверие в собствените възможности.

13. Стабилизира теглото

За съжаление днес хората все по-малко се движат и все по-често посягат към готовите храни, прекалено богати на мазнини и захари. От това страдат и здравето, и красотата. Излишните калории могат да бъдат „изведени” от тялото с движение – най-добре с бързо ходене, редувано с кратки серии бягане, със ски ходене, плуване или танци.

В тялото на спортуващ човек калориите от храната отиват в мускулите, а не в мастната тъкан.

14. Създава приятелства

В залите за фитнес, но и на зрителските трибуни на стадионите се създават социални връзки, формират се групи, възникват приятелства. Това успешно се противопоставя на съвременните тенденции към изолация, които водят до самота и неудовлетвореност от живота.

15. Повдига духа

Спортът развива състезателния дух, волята, амбицията да извлечеш най-доброто от себе си. В същото време той потиска стреса и агресивността. Хората, които спортуват, имат по-пълноценен сексуален живот, по-добра способност за съсредоточаване и са по-щастливи.

В женски род

Жените имат по-гъвкави стави и повече мастна тъкан от мъжете. Женският скелет е по-крехък, защото дамите разполагат с 50% по-малко запаси от калций. Сърцето на жената бие по-бързо, а мускулната й маса е по-слабо развита.

Най-добре се отразяват на женското здраве спортове като плуване, ходене сред природата, бягане, колоездене, гимнастика, танци.