14 неща, които да не говориш на сватба

Виж какво да не казваш когато дигаш сватбен тост за младоженците!

 
 

Ако са те поканили да бъдеш кума или просто гост на сватбата, най-вероятно ще ти се наложи да вдигнеш тост в чест на млaдоженците.

Не всеки е майстор по изказванията пред публика, но и околните не очкават от теб да се представиш като професионална водеща. Ако предварително премислиш какво да кажеш и какво – не, това ще ти помогне да избегнеш неудобните моменти.

Галерия: 25 топ дестинации за меден месец

Виж всички снимки

1. Не пускай неприятни шеги по адрес на булката или младоженеца. Понякога от притеснение можеш да опиташ леко да се пошегуваш, но закачливото ти изказване може да се превърне от смешно в нетактично. И да ти се прииска след това да потънеш в земята. Например, намеците за това колко хубаво сте си живяли през доброто старо време, са точно от областта на неуместния тон.

2. И въобще не се опитвай да се правиш на Любо Нейков, ако не си комик по рождение. Не всеки може да разсмива, това си е изкуство. Затова пък във възможностите на всеки е намирането на добри, сърдечни думи, които идват направо от душата. Ако избереш този вариант, няма да изгубиш. Той е сто пъти по-добър от неудачните шеги.

3. Не споменавай имената на бившите на булката или на младоженеца. Изглежда, че и на едно малко дете му е ясно. Но всички сме били на сватби, на които пияният кум половин час е изброявал: „Е, все пак е хубаво, че не се ожени за Ралица! Макар че, виж, на Люси какво ѝ беше...”. Не е най-добрият пример за подражание!

4. Не показвай омразата си към когото и да било. Нито към главните виновници за тържеството, нито към най-добрия приятел на младоженеца, който те свали и разкара след това. Защото това ще представи теб в лоша светлина, а не този, когото се опитваш публично да натопиш.

7 сватбени подаръка, които дразнят младоженците!

5. Не се надявай, че ще измислиш нещо в хода на действието. Всяка импровизация е добра, когато се базира на ясен план. Запиши си основните точки на изказването. Например, защо смяташ, че са перфектна двойка и защо се радваш, че са заедно. Включи и нещата, които желаеш на младото семейство. По-лесно се запомня това, което вече си написала. Ако се страхуваш, че паметта ти ще ти изневери, то постъпи като в американски филм, запиши всичко на картончета.

6. Не говори само за човека, с когото си приятелка. Дори и с булката да сте приятелки от детската градина, трябва да кажеш нещо хубаво и за неиния избраник. Нека хората да чуят не само това, че тя е най-добрата жена на света, но и това, че те двамата са прекрасна двойка.

7. Не говори прекалено много за себе си. Дори и да имаш невероятна биография, достойна за екранизация, днес гостите са се събрали да поздравят младите.

8. Не вмятай шеги, които ще разберат само близките ти приятели. Запази ги за момента, когато всички се разпръснат по групи и компанията ви се отдели в задния двор. Тогава  ще сте в очкаване  да видите как младоженецът ще установи, че са му откраднали булката.

9. Можеш да споделиш някои трогателни моменти на младоженците, ако в тях няма нещо изобличително. Например историята колко романтично Васко е ухажвал Таня и колко красиво ѝ е предложил. (И разбира се, нито дума за това как са се скарали и заради това за закъснели за последния влак. А след това цяла нощ са пили с бездомниците в подлеза, за да се стоплят.).

10. Не дърпай дявола за опашката: помни, че хората нямат търпение да си пийнат и да замезят. Добрият тост е краткият тост.

11. Не налитай много на алкохола, ако още ти предстои да говориш. Той бързо се превръща от приятел във враг. Една чашка за отпускане няма да ти навреди, но втората и всяка следваща ще ти изиграе лош номер.

12. Дори и да не вярваш в институцията на брака, сватбата не е най-подходящият момент да споделяш тези си възгледи. На някои не им се получават семейните отношения. Но щом тази двойка е решила да опита, то не бива предварително да заявяваш, че няма да им се получи. Съдбата си знае работата.

Най-странно изглеждащите булки и шаферки!

13. Не използвай момента да обявиш, че ти също се омъжваш или чакаш бебе, или ти предстои някое не по-малко удивително събитие. Помни: това не е твоят ден.

14. Не се страхувай да говориш по микрофон, той не хапе. Ако сватбата е пищна, в голяма зала и на всички, които излизат отпред, им предлагат микрофон – всичко е в твоите ръце! Спомни си как като малка си пяла с дезодорант в ръце и си си мечтала да излезеш на истинска сцена. Сега звездният ти миг е настъпил! Специалистите по преодоляване на страха от излизане пред публика казват, че се страхуваме да излезем, когато се съмняваме, че имаме право на глас. На сватбата ти не говориш за сбе си – ти говориш за младоженците. Всеки има право да пожелае щастие на другите! Затова смело напред и нека всички да си спомнят думите ти със същата топлина, с която ги произнасяш!