14 начина да събудиш погледа след тежка нощ

Плажни партита до зори? Ще изглеждаш неузнаваемо свежа след това, ако следваш стриктно нашите Cosmo препоръки.

 
 

Околоочната ти зона е като твоите Instagram Stories: разкрива всичко, което се случва в живота ти.

Кога си прекалила с партитата, стояла си в офиса до късно или си учила цяла нощ за изпит – погледът ти излага цялото ти ежедневие на показ.

Особено сега, когато лятото ти предлага безброй изкушения, е особено трудно да си легнеш през 12 през нощта. А на сутринта е желателно да изглеждаш като... нормално човешко същество, а не да наподобяващ мече панда.

Кръгове под очите се прикриват най-успешно с грим - 14 примера как (в галерията долу):

Галерия: 14 грим трансформации, които ще те удивят

Виж всички снимки

Ето 14 лесни за изпълнение препоръки, които ще ти помогнат да постигнеш горната цел.

1. Стегни зоната

Когато се нанася директно върху кожата, кофеинът мигновено я стяга. Ето защо, вместо влажни торбички обикновен чай, сложи за пет минути върху очите такива с черен чай, който съдържа кофеин. Бонус точки, ако след това се намажеш с околоочен крем, който също съдържа стягащата съставка.

2. Стимулирай циркулацията

Стоелите една нощ в хладилника метални лъжици ще премахнат подпухването около очите по два начина:

1) Студената температура помага на подутата кожа да спадне

2) Използването на заоблената част като масажно средство (от вътрешния към външния ъгъл на окото) помага за стимулиране оттичането на задържалите се по време на сън течности.

Във връзка със съня – гледай възглавницата ти да е поставена така, че главата ти да стои леко нагоре, докато спиш. Ако е на равна повърхност, това не дава възможност на циркулиращата под очите течност да се оттече надолу, тя остава на място и формира познатите ти торбички.

►►► Коректорът: начина на употреба

3. Хидратирай се

Ефектите от алкохола – всички онези коктейли Cosmopolitan, които ти се видяха страхотна идея снощи, са познати – дехидратация и пак дехидратация. А тя от своя страна също води до отоци в областта на очите. Защо? Защото алкохолът кара кръвоносните съдове да се разширяват, а оттам идва зачервяването и подуването. Придържай се към формулата едма чаша алкохол, две чаши вода, за да предотвратиш дехидратацията.

4. Ограничи приема на сол

Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания препоръчва консумираната сол на ден да не е повече от 2300 мг. (около една ч.л.). Придържай се към тази препоръка, защото солените храни водят до подуване НАВСЯКЪДЕ. Хубавото е, че донякъде можеш да минимизираш действието на солта. Това става с прием на храни, богати на витамин B (спанак, например) и такива, които съдържат калий – банани, сладки картофи и пъпеш.

5. Намажи се с крем за хемороиди (сериозно)

Звучи гнусно, но основната съставка в него – фенилефрин – свива кръвоносните съдове. Само нанеси малко количество и го изчакай да свърши магията си. Единственото, за което трябва да внимаваш е да не ти влиза директно в очите, защото може сериозно да ги раздразни.

6. Насочи вниманието другаде

Много бързо решение за скриване на всякакви недостатъци в околоочната зона – отклони вниманието от тях. Фокусът трябва да се измести, да кажем към устните си. Сложи им червило в много ярък цвят и никой няма да те гледа в очите!

►►► 8 грешки, които причиняват бръчки около очите

7. Замени резените краставици с обелки от картофи

Да, това ще проработи и ето защо: картофите съдържат избелващ кожата ензим каталаза. За да тестваш позитивния ефект, започни да слагаш върху очите си по един резен тънко нарязан картоф по 10 минути дневно. Прави го два пъти седмично и скоро ще започнеш да виждаш разликата.

8. Вземи антихистамин

Ако забелязваш, че тъмните кръгове се настаняват трайно под очите ти в сезона на алергиите, консултирай се с лекар, който вероятно ще ти предпише антихистамин или капки за туширане на проблема. Алергените предизвикват подуване на кръвоносните съдове, това предизвиква сърбеж, оттам ти се чешеш, пукаш въпросните съдове и – хоп – изведнъж се озоваваш със сенки под очите.

9. То е ясно – сложи коректор. Но нека е правилният цвят

Тайната за прикриване на тъмни кръгове? Коректорът в жълтеникав или прасковен нюанс, съвсем малко по-тъмен от този, които би използвала обикновено. Именно тези два цвята неутрализират най-успешно лилавите сенки.

10. Пий повече вода (и по-малко кофеин)

Винаги е добра идея да увеличиш приема си на вода, особено ако кожата не само по лицето, но и около очите е започнала да изсъхва и бели (през лятото този процес е предизвикан най-вече от слънцето). Докато наблягаш на водата, ограничи дехидратиращия организма кофеин на доза под 300 мг дневно (една чаша кафе съдържа около 100 мг).

11. Мигай повече

Разбира се, мигането е неволно действие, но когато се взираш твърде дълго в монитора на компютър или телефон, ти мигаш по-рядко. А това действие е важно, защото овлажнява по естествен начин очите. Идея – лепни на монитора лепенка, която да ти напомня да мигаш по-често. Задължително е и да си почиваш от електронните устройства на всеки 20 минути работа с тях.

12. Заложи на грима

Ако след всички масажи и коректори, очите ти все още се нуждаят от събуждане, довери се на грима. Подчертаването на водната линия на долните клепачи с молив в прасковен цвят „отваря“ погледа и го кара да изглежда по-свеж и отпочинал. Можеш също да нанесеш синя спирала, защото този цвят кара бялото на очите да изпъкне повече.

13. Защити се със слънчеви очила

Дори да си в началото на 20-те си години, възможно е да забелязваш фини линии около очите, тъй като кожата там е по-тънка. Присвиването на очите забързва процесите на стареене, а единственият начин да го предотвратиш е винаги да носиш слънчевите си очила, когато излизаш навън. Без извинения!

14. Бъди нежна към околоочната зона

Постоянното търкане и опъване на деликатната зона, особено при свалянето на грима, ти играе лоша шега. Бъди много по-нежна при използването на памучните тампончета, а околоочния крем нанасяй винаги с помощта на безименния или малкия си пръст, защото те оказват най-малък натиск. За дребни корекции по грима, довери се на клечка за уши, потопена в дегримиращо средство.