13 интересни факта за любимите ти обувки

Cosmo откри най-интересните факти за любимите ти високи токчета.

 

 
 

Знаеш, че високите токчета правят краката ти да изглеждат стройни, дълги и стегнати.

Другите им преимущества са в това, че стойката ти се променя като гърдите ти отиват напред, а задните части нагоре. Всичко това има невероятен ефект върху тялото ти, а знаеш ли нещо друго за стилетото? Cosmo откри най-интересните факти за любимите ти високи токчета.


1. Думата "стилето" и думата "стил" имат еднакъв произход.. И двете идват от латинското "стилус", в превод - малко метално острие или заострен предмет, наподобяващо молив по големина и форма, с който римляните са пишели върху восъчни плочки.

2. Стилетото представлява дълго, тънко, токче, което има формата на острие.

3. Височината на стилетото може да варира от 2.54 см до 20.32 см, в зависимост от това дали обувките имат платформа в предната част.

4. Диаметърът на стилетото може да достигне до по-малко от 1 см.

5. "Котешко токче" се нарича стилето, по-ниско от 5 см.

6. Оригиналното италианско стилето има вградена тънка пръчка от стомана или друга сплав, примес на по-прост метал, която подсилва токчето.

7. Първи иглените токчета прави френският обущар Андре Перужа през 40-те години, за участие на най-известната артистка във Франция, по онова време – Мистингет. През 1919 г. певицата и актриса застрахова краката си за невероятната сума от 500 000 франка.

8. Италианското стилето от късните 50-те и ранни 60-те, не надвишавало 5 мм диаметър. Затова често било забранявано на обществени места, тъй като повреждало подовите настилки.

9. Стилетото се превръща в запазена марка на 50-те. Заслугата за това е на френския моден дизайнер Роже Вивие. По това време той работи за Кристиан Диор. Неговите модели са екстравагантни, богато украсени и той сам ги определя като скулптури. Роже прави дизайна на обувки за Кралица Елизабет ІІ и The Beatles.

10. През 1960 Хю Хефнър избира класическа черна обувка със стилето като част от официалното облекло на Playboy Playmate.

11. Еротичното излъчване на стилетото – дългото, тънко токче – събужда голям интерес y мъжете и е обект на фетиш.

12. Американският фитнес център Crunch, известен с уникалните си програми, предлага клас, наречен "Силата на стилетото". Той трае 45 минути, в които ти помага да изваеш невероятни прасци, красиви и стегнати крака, като едновременно с това подобрява стойката и те учи как да ходиш, танцуваш и да се чувстваш комфортно и секси на високи токчета.

13. Има жени, които прибягват до драстични мерки, за да се чувстват удобно във стилетото си. Част от тях се подлагат на операции за скъсяване на пръстите на краката. Други път си инжектират материал във възглавничките на стъпалата, подобен на този, който се използва за запълване на бръчките.