12 знака, че не можеш да разчиташ на приятелката си

Провери дали най-добрата ти приятелка всъщност не цели да извлече някаква изгода от теб и само се преструва, че сте близки.

 
 

Шансът е, че близките ти приятелки може да изпълняват едно или две неща от списъка по-долу. Но това не е толкова страшно.

 

Ако откриеш, че твоя „приятелка“ е виновна за почти всички описани точки, тогава ситуацията загрубява. Повече от вероятно е мацката да споделя същите „ценности“ като Реджина Джордж (Рейчъл Макадамс) – предводителката на Пластмасовите от филма „Гадни момичета“.

 
 

Шансът е, че близките ти приятелки може да изпълняват едно или две неща от списъка по-долу. Но това не е толкова страшно.

 

Ако откриеш, че твоя „приятелка“ е виновна за почти всички описани точки, тогава ситуацията загрубява. Повече от вероятно е мацката да споделя същите „ценности“ като Реджина Джордж (Рейчъл Макадамс) – предводителката на Пластмасовите от филма „Гадни момичета“.

Галерия: Ако Дисни принцесите бяха влюбени една в друга

Виж всички снимки

Сигурни сме, че си спомняш как Кейди, героинята на Линдзи Лоън, си изпати доста от неправилната си преценка. Виж дали не е време и ти да скъсаш всички връзки с отровната си приятелка.

1. Никога не искат да си прекарвате времето заедно.

Тя трябва да иска да излизате. Ако всяка покана за общи занимания е отхвърлена и обикновено прекарваш часове в убеждаване, значи нещо е тотално сбъркано. „Приятелката“ ти очевидно не оценява твоята компания толкова, колкото ти нейната. Да, понякога хората просто са заето, но въпреки това трябва да успяват да намират време и за теб.

2. Искат да се виждаме само, когато на нея й е удобно.

Има и такъв тип хора – те нямат нищо против да организирате нещо заедно... при условие, че ти отидеш при тях и играеш по техните условия. Или ако дружката ти те кани само в случаите, когато никой друг не иска, а тя се нуждае от компания за кино/коктейли. В тези случаи решението е ясно – стисни зъби и откажи поканата. Нека се научи да те цени повече.

3. Търси те само, когато иска нещо от теб.

Вярно е, че има хора, които обичат да създават плановете и такива, които само ги следват. Но ако забележиш, че приятелката ти непрекъснато отклонява твоите покани, но задължително те търси, когато й трябваш за нещо (да я закараш до мола, да дойдеш до парка да разходите кучето й), тогава тя чисто и просто те използва.

►►► Виж тук 17 знака, че с приятелката ти сте сродни души!

4. Тя мисли само за себе си.

Ако се окаже, че ти непрекъснато слушаш нейните проблеми, даваш съвети и я утешаваш, а едновременно с това ти не можеш да кажеш и думичка за своите, вариантите са два. Или твоята приятелка е абсолютен егоист и не се усеща какви ги вършиш, или просто не й пука и отново както в точка 3 само гледа да те използва. И двете ситуации подсказват, че е най-добре за теб да се отдръпнеш.

5. Тя не споделя нищо с теб.

Обратното на предишното явление също е валидно. Ако ти споделяш пред нея най-съкровените си и дълбоко пазени тайни, а тя не желае да отвори сърцето и душата си пред теб, сигурно не те смята за толкова близка, за колкото си мислиш. Разбира се, на някои хора им е по-трудно да споделят емоциите си, но ако твоят живот е като отворена книга, а тя държи своя под ключ, тогава нещата са прекалено едностранни. А това не е смисълът на истинското приятелство.

Галерия: 11 сладки татуировки за теб и най-добрата ти...

Виж всички снимки

6. Тя непрекъснато споделя тайните ти с други хора.

Разбираемо е от време на време някой да се изпусне за тайната на другия, особено ако се движите в едни и същи приятелски среди. Но ако чуваш от този и онзи, че всички знаят какво си направила миналата събота в дискотеката, а приятелката ти се оправдава, че се изпуснала „без да иска“... и това се случва постоянно... тогава едва ли можеш изобщо да й вярваш за каквото и да било. Независимо дали е непоправима клюкарка или просто не й пука за теб, с такава приятелка не ти трябва враг.

7. Тя непрекъснато злорадства и говори лоши неща за други хора пред теб.

Ако основната част от разговора ти с нея е клюкарене и говорене на лоши неща зад гърба на другите, само можеш да си представиш какво ли казва за теб, когато не си там.

8. Тя те осъжда.

Едно е приятелката ти да ти предлага конструктивна критика (от сорта да не се занимаваш с онзи пич, който си има гадже, но непрекъснато флиртува с теб) и да е честна с теб, съвсем друго да осъжда всяка твоя постъпка. Ако вече те е страх да обсъждаш каквото и да било с нея, защото тя нонстоп ти „дава акъл“, тя никак не е добра приятелка.

►►► Виж тук 15 проблема на момичетата, живеещи със съквартирантки!

9. Унижава те пред останалата част от компанията ви.

Щом непрекъснато те обижда пред останалите ви приятели („Ти шегуваш ли се, сериозно ли си го облякла това?“), значи е груба и изобщо не се съобразява с чувствата ти. Нямаш нужда от подобна негативност в живота си. Приятелите трябва да те карат да се чувстваш по-добреи щастлива, не да те нагрубяват или омаловажават личността ти пред останалите.

10. Срам я е от теб.

Случвало ли ти се е приятелката ти да те скастри да спреш да разправяш колко си обсебена от Джъстин Бийбър или да престанеш да танцуваш по еди какъв си начин, когато сте на клуб? Ако тя не може да приеме теб, с всичките ти малки или не толкова малки чудатости, то тя не заслужава да ти е близка. Вярната приятелка ще те обича такава, каквато си, а няма да се опитва да те променя.

11. Никога не е щастлива за теб.

Тя трябва да е най-голямата ти фенка. Така че ако тя никога не изказва искрената си радост, когато си постигнала нещо ново и голямо или още по-зле – присмива ти се, значи не ти е приятелка, а конкуренция. Ясно е, че понякога може да се случи така, че да си харесате едно и също момче или се борите за едно свободно стажантско място. Умерената конкуренция е полезна, но не и постоянната.

12. Тя ти се присмива. През цялото време.

Приятелите трябва да могат да се закачат едни с други, но грубите подигравки са недопустими. Сподели с нея как се чувстваш от „шегичките“ и ако не ти обърне внимание, спри да излизаш с нея. Игнорирай я, както би направила с някой досадник от мъжки пол. Важно е за психическото ти здраве да имаш верни приятелки, а не „вампири“, които изсмукват щастието и желанието ти за живот.