12 ранни сигнала, че си бременна

Може би е крайно време да провериш със сигурност...

 
 

Може би е крайно време да провериш със сигурност...

1. Изтръпване на зърната

Хормоните по време на бременност увеличават притока на кръв към гърдите. Можеш да забележеш настръхване или изтръпване в областта около зърната ти. Това може да бъде един от първите признаци, че си бременна.

Галерия: Как културистка поддържа тялото си по време на...

Виж всички снимки

2. Болки в гърдите

Това е често срещан признак за бременност. Под действието на хормоните, тъканта на гърдите ти е още по-чувствителна. Те набъбват и чувстваш тежест, тъй като прогестеронът започва да залива тялото ти и се увеличава обема на кръвта в тях след оплождането. 

3. Твоята вагина променя цвета си

След четвъртата седмица от началото на бременността, твоята вагина и вулвата могат да променят цвета си, така че това може да е един от първите видими симптоми. Тъй като количеството кръв в тази зона се увеличава, кожата може да се промени до тъмно лилаво или червено.

4. Увеличава се вагиналното течение

Забележимото нарастване на количеството вагинално течение се с реща изключително често в началото на бременността. Тя може да е причината и за промяна в консистенсията, така че ако забелязваш промяна във вида и мириса, отиди на лекар. 

►►►ВИЖ ТУК: 15 съвета на диетолозите за твоята бременност!

5. Необичайни стомашни спазми

Може да ги оприличиш на менструални болки или стомашно разстройство, но това всъщност може да бъде предизвикано от имплантирането, когато оплодената яйцеклетка се опитва да се прикрепи за стената на матката. Ако забележеш болки в корема или спазми, които не са последвани от месечен цикъл, направи си тест за бременност.

6. Неочаквано зацапване

Като следствие от горното, процесът на имплантация може да предизвика малко кървене. Ако си получила такова кървене по-леко от обичайното и не в този период, в който го очакваш, може да си бременна.

7. Подуване

Повишените нива на прогестерон забавят храносмилателната система и може да чувстваш стомаха си по-подут от обикновено. Въпреки че това е често срещан симптом преди цикъл, ако го забелязваш, а цикълът ти така и не идва, направи си тест. 

8. Преумора

Ако си се превърнала от енергично момиче, в такова, което не може да спре да мисли как ще си легне вечерта, това би могло да е ранен признак на бременност. Нарастващото бебе се нуждае от повече калории, за да се развива, така че ако не ядеш "за двама", ще се почувстваш значително преуморена. 

Галерия: Фотосесията на бременната Бионсе

Виж всички снимки

9. Цикълът ти закъснява

Това е доста ясен знак, че може би има бебе на хоризонта особено, когато се съчетава с някои от горепосочените признаци. Закъсняването на цикъла може да бъде причинено от много фактори - промяна в храненето, стрес...така че не забравяй да си направиш тест за бременност, за да разбереш със сигурност.

10. Гадене

Въпреки че сутрешното гадене се среща малко по-късно в бременността, якои жени го усещат в по-лека форма още от самото начало не само сутрин, а и дори, ако четат докато пътуват или при самото пътуване с транспорт.

11. Ходиш до тоалетната по-често

Не можеш да спиш спокойно дори една нощ, без да се събудиш, за да отидеш до тоалетната? Това може да бъде ранен признак за бременност, тъй като хормоналните промени карат кръвта да тече по-бързо през бъбреците и следователно пикочният ти мехур се запълва по-често. 

12. Зърната ти изглеждат по-тъмни

Хормоните на бременността могат да се отразят на дейността на меланоцитите - клетките в зърната, отговорни за цвета им, което води до потъмняване на ареолите.