11 трика, когато ти се наложи да отидеш на ресторант

Какви нюанси от общ характер да си държиш в главата, за да може посещението ти в ресторанта, кафенето, бистрото, бара или дори в баничарницата, да ти остави гастрономическо и морално удовлетворение.

 
 

Какви нюанси от общ характер да си държиш в главата, за да може посещението ти в ресторанта, кафенето, бистрото, бара или дори в баничарницата, да ти остави гастрономическо и морално удовлетворение.

Най-популярните храни за снимане в Instagram

Галерия: Най-популярните храни за снимане в Инстаграм

Виж всички снимки

►►►Виж също няколко идеи как да вечеряш сама в ресторанта

 1

Винаги моли леда към напитката ти, било то тя да е кока-кола или нещо по-силно, да ти носят отделно. Ако поръчваш във фаст фууд ресторант, то помоли напитката да е без лед. Колкото по-щедро са сипали лед в нея, толкова по-малко количество е тя.

2

Ако си поръчаш бутилка вино, а не три чаши, ще ти излезе по-евтино. Още повече, ще си сигурна, че виното не е отворено преди три месеца.

3

Ако ще молиш сервитьора да ти носи нещо – салфетки, кетчуп или още едни прибори, то е най-добре да го направиш в момента, в който той отива към кухнята. Тогава шансовете да забрави молбата ти, взимайки друга поръчка, са много по-малки.

►►►Кое вино ти подхожда според твоята зодия

4

За да получиш изчерпателна представа за качеството на рибата и морските дарове, и изобщо за целия суши бар, поръчай първо Сашими. В това ястие главният готвач няма да може да прикрие „третата свежест“ със сирене Филаделфия или голямо количество уасаби.

5

Ако на чашата ти за бира видиш, че мехурчетата са полепнали по стените й, това означава, че чашата не е измита добре.

6

Ако ти донесат ястие и в него има косъм, хлебарка, готварски пръст или някаква друга съставка, която не е посочена ясно в рецептата, преди да повикаш сервитьора за изясняване на ситуацията, посоли добре ястието. Когато ти го сменят, ще си сигурна, че главният готвач е направил ново специално за теб, а не просто е извадил това, което те е притеснило и е върнал същата чиния.

7

В ресторантите са наясно, че най-често клиентът, особено ако е дошъл с момиче, ще се притесни да поръча най-евтиното вино и ще избере втората позиция от края на винения лист. Така че именно на това място в менюто слагат вино, от което трябва да се отърват възможно най-скоро.

8

Прието е, че за един ресторант може да се съди по най-евтиното вино в менюто. Правилна е максимата, че „Ресторантът е толкова добър, колкото е най-евтиният артикул от винената листа“. А на разбираем език това означава, че уважаващо себе си заведение, няма да сервира откровено лоши напитки на гостите, така че трябва да отпиваш дори и най-евтиното вино с наслада, а не, мръщейки се. Можеш спокойно да споделиш тази светска мъдрост на своя спътник, който те е поканил на заведение, ден преди да му преведат заплатата.

9

Бързаш? Поискай да донесат сметката заедно с поръчката. Този лайфхак е особено актуален за летищата.

10

За да не чакаш половин час сервитьора в петък вечер в претъпкания известен бар, си поръчай две напитки наведнъж. Малко вероятно е на питието ти да му стане нещо, докато те чака в чашата.

11

Специалитетът на заведението или „ястието на главния готвач“ обикновено е артикул, от който ресторантът трябва да се отърве възможно най-скоро (съставките изтичат или никой не поръчва този артикул от менюто).