11 правила, които принцеса Шарлот трябва да спазва

Ето какво се налага стриктно да спазва тригодишната принцеса Шарлот.

 
 

Членовете на британското семейство са длъжни безпрекословно да следват протокола, дори най-малките му знатни представители не могат да се отклоняват от него. На принцеса Шарлот също не й се разминава животът по разписание и сценарий. Ето какво се налага стриктно да спазва тригодишното момиченце.

Макар тя да е едва на три, ежедневието й съвсем не е само игри, макар че много поклонници на управляващата династия наивно да вярват, че животът в двореца прилича на приказка. А обкръжените от слуги титулувани особи ходят единствено по партита и благотворителни приеми.

Истината е, че принадлежността към една от най-известните фамилии в света подразбира отказ от много неща, които на нас, обикновените хора, ни се струват съвсем нормални и дори банални.

Но ако ти е писано да се родиш принц или принцеса, то се налага да свикнеш със законите в двореца още от първия си ден на раждането.

Много от възрастните приемат трудно монархическите норми, а какво да кажем за малките, още неразбиращи какво им се случва, деца. Само че принц Джордж, принцеса Шарлот, а сега и малкият им брат Луи – едва ли имат друг избор.

Експертите по етика се занимават с бебето малко след като то е проплакало, а към четиригодишния Джордж, който може да управлява след време Обединеното Кралство, изискванията са особено сурови.

Между другото, към тригодишната принцеса Шарлот те също не са никак малко. Ето и какво се изисква от малкото момиченце със знатно потекло.

Невероятните моменти на малката Шарлот - виж ги в галерията долу.

Галерия: Най-сладките моменти на принцеса Шарлот

Виж всички снимки

Да учи чужди езици

Принцеса Шарлот, както и братята й трябва да знаят по няколко чужди езика. За своите три години, малкото момиченце, освен английски, вече владее и испански. На този език я учи родената в Испания, гледачката й Мария Борело.

В бъдеще Шарлот ще учи френски, който прабаба й кралица Елизабет II владее до съвършенство.

На нея не й е позволено да седи на една маса с възрастните членове на семейството

Шарлот още отсега посещава мероприятия в двореца, разбира се, под зоркия поглед на родителите си. Но, на нея не й е позволено да седи на една маса с възрастните, защото всички присъстващи на нея са длъжни да владеят прекрасно изтънчени маниери и да поддържат светски разговори. Така че на Шарлот й се полага специална детска маса.

►►►Как възпитават децата си Уилям и Кейт?

Длъжна е да носи рокли с якичка

Поклонниците на кралското семейство често критикуват Кейт Мидълтън, че облича старомодно децата си и им вменява лош вкус. Само че това не е прищявка на Кейт и Уилям, а необходимост.

Всички модни правила са вписани в протокола (едва ли някой ще си позволи да го наруши, а и кралицата дали би търпяла подобни своеволия?!).

Това е причината принцеса Шарлот да се появява често пред публиката в скучни еднообразни рокли, в стил 50-те години на миналия век. Между другото, тоалетът на мъничето задължително трябва да има сваляща се якичка. Но пък, кой знае, може с времето Шарлот да се разбунтува и стане истинска модна диктаторка.

Касата й да е прибрана с фиби панделки

Обръщала ли си внимание, че принцесата винаги с появява с един и същ аксесоар на главата (променя се само размерът и цветът на панделката)?

В момента, в който косата й стана достатъчно дълга, тя запозна да носи шноли панделки. Оказва се, че това не е случайно: едно от правилата изисква малките принцеси да са с прибрана коса.

Налага се да обува класически обувки

Повечето съвременни майки избират за децата си удобни, но в същото време модерни обувки. Кейт Мидълтън няма такава опция: принцеса Шарлот, както и братята й, могат да носят само вечната класика.

С подобен унисекс модел се налага да ходи и баща им, и дядо им и дори прабабата на момиченцето.

Да, обаче благодарение на Шарлот – тези обувки отново си спечелиха място в света на модата.

►►►Приключенията на Шарлот и Джордж.

Роклите й да са в тон с тези на майка й

В своето време кралица Елизабет II обичаше децата си в едва цветова гама с нейните тоалети. Днес така постъпва херцогиня Катрин: малката Шарлот, макар и рядко да се появява пред публика, винаги е с роклички, които са в тон с тоалета на мама.

Също така на членовете на управляващото Великобритания семейство е строго забранено да се обличат прекалено ярко. Кралицата дори веднъж разказа, че избира тоалети в закачливи цветове, за да се откроява сред тълпата.

Не може да носи тиара до сватбата си

Ако си мислиш, че всяка принцеса си има „царска диадема“, която си слага гордо в специални случаи, бъркаш. Мъничката Шарлот няма подобен аксесоар. Освен това в близките 15 години дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън едва ли ще притежава собствена такава. И то само защото по протокол на момичетата име е забранено да слагат корона. Оказва се, че това украшение символизира, че жената вече е заета и не е в търсене на мъж.

Няма право на личен акаунт в социалните мрежи

Днес дори и домашните любимци имат акаунти в социалните мрежи, да не говорим за децата на звездните майки, които споделят със света всяка тяхна крачка. Но това не важи за принцеса Шарлот. Тя дори не може да си мечтае да ползва подобно нещо. Налага й се да общува с приятелчетата си по стария познат начин – по телефона, а снимките за Instagram да разпечатва и да слага в албуми.

Ситуацията няма да се промени, дори когато момиченцето порасне. За това тя трябва да каже едно голямо „благодаря“ на чичо си Хари. Когато той беше тийнейджър, поддържаше акаунт във Facebook с фалшиво име, но хакерите успяха да го разобличат, че се крие зад образа на Спайк Уелс. Всичко приключи с това, че херцогът на Съсекс премахна страницата в социалната мрежа.

Не трябва да се изгърбва

Забелязала ли си, че стойката на всички членове на кралското семейство е направо перфектна? И всичко това е, защото Елизабет II е забранила на родните си да се изгърбват, дори самата тя, на своите 92 години не си позволява да се отпуска.

Децата се учат от малки да държат гърба си изправен, правилно да седят и да ходят.

Задължена да е умее да прави реверанс

Дворцовият протокол е сериозно нещо и май не е толкова лесно да се научи всичко бързо. Едно от най-важните правила, което се прехвърля и върху малките представители на монаршеското семейство, е, че всички те са длъжни да правят реверанс пред кралицата. Принцеса Шарлот вече усвоява изкуството на неговото изпълнение, защото това май не е чак толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

Задължително е да маха с ръка по кралски

За своите невръстни три години Шарлот вече е усвоила до съвършенство това важно умение – така нареченият Windsor Wave. Момиченцето е наясно как да постигне точно движенията с ръката, за да не са те прекалено груби. Уменията си демонстрира, когато беше на посещение в родилния дом при мама и малкото си братче, а също и по време на сватбата на чичо си Хари.