11 съвременни (и неочевидни) правила на етикета

Да даваш път на възрастните и бременните жени, да не говориш с пълна уста и да не прекъсваш събеседника - на всички тези „класически“ правила на поведение в обществото си научена още от дете.

Но времената се менят и с тях се появяват нови норми на поведение! Ето кои са 13-те неочевидни, но важни правила на съвременния етикет, които навлязоха в живота ни не толкова отдавна.

1. Не изпращай поздрави

Особено под формата на дигитални пощенски картички. Можеш да простиш това на баба си и дядо си, но определено няма да се зарадваш на подобно „здравей“ от колега и приятелка. Най-често, между другото, всеки, който получи такъв вид поздрав - дори не отговаря на това съобщение. И така е правилно!

2. Предупреждавай, ако си включваш високоговорителя

Ако седиш с приятелка и ти се обажда трета приятелка, тогава е по-добре да предупредиш тази на телефона, че си с другата и трябва задължително да я уведомиш ако смяташ да пуснеш високоговорителя. Повярвай ни, това ще ти помогне да избегнеш неудобните ситуации.

3. ​Не се обаждай без предупреждение

В ерата на социалните мрежи неочакваните обаждания към непознати вече са се превърнали във вид лошо възпитание. Първо, човек може да бъде разсеян в неподходящ момент, и второ, мнозина по принцип не обичат телефонните разговори и предпочитат писмената кореспонденция. Освен това обаждането от непознат номер често се оказва натрапчива реклама. Във всеки случай е по-добре да провериш предварително и едва тогава да се обади.

Защо да звъниш по телефона не е модерно?

Вижте повече

Защо да звъниш по телефона не е модерно?

Предлагаме ти 5 причини защо звънът на телефона престана да е основното средство за общуване.

4. Не тагвай на снимки хора, които не са ти дали разрешение (няма значение, че се познавате добре!)

Да, разбираме, че изглеждаш страхотно на тази снимка, но не забравяй и другите. Малко вероятно е някой от присъстващите на снимката да иска да види изкривеното си лице в социалните мрежи, така че е по-добре да поискаш първо разрешение да публикуваш тази или онази снимка. Между другото, същото важи и за Stories в социалните мрежи.

5. Не забравяй да оцениш и да дадеш обратна връзка

Куриерите вече са най-добрите ни приятели, а за такситата е важна обратната връзка. Не забравяй, че доходите на ежедневните ти "помощници" зависят от техния рейтинг - оценявай приложенията, пиши рецензии, препоръчвай на приятели и добавяй позитивизъм към кармата си.

6. ​Не злоупотребявай с хаштагове и остарели емотиконки

#Да, #хаштаговете #вбесяват всички. Особено ако заемат целия пост! Същото важи и за "древните" емотикони, които използвахме през 2012 г. Отърви се от "XD" и всичко, което върви с него. Не злоупотребявайте с capslock и удивителните знаци. В противен случай събеседникът ти ще получи усещането, че му викаш... Не е много приятно.

7. Включи безшумния режим на телефона си, когато си на обществени места

В това число се включват офиса, аудиторията в университета и други затворени пространства, в които звукът ще се разпространява с космическа скорост и сила и ще вбеси всички присъстващи.

Галерия: Любимите думи на зодиакалните знаци

Виж всички снимки

8. Не яж по време на цялото парти!

Събития, партита и приеми се организират предимно в името на комуникацията и новите запознанства, така че прекарването на цялото време около масата с храна не е добра идея!

9. ​Ако си с деца на обществено място: не ги изпускай от поглед!

Както в градския транспорт, така и в самолетите (особено те) попадат в тази категория. Основното правило е децата да не създават неудобства за околните със силен шум, тичане или досаждане с въпроси на непознати.

10. Не блъскай вратата на колата

Таксиметровите шофьори никога няма да ти кажат това, но едва ли ще бъдат много доволни от звука на силен удар при качване и слизане на пътник. Опитай се да бъдеш малко по-внимателна - лесно е.

11. ​Не записвай дълги гласови съобщения

Или поне предупреди събеседника си да очаква дълга, но важна история. Но изпращането на куп записи един след друг също не е добър вариант.