11 неща, които не знаеш за алопецията

Какво наистина кара косата да пада без предупреждение.

 
 

Имайки предвид, че косата е изключително важна част от женственото излъчване на една дама, падането й оказва огромен стрес върху потърпевшата.

Но какво е алопеция, защо кара косата да започне да пада ненадейно и кого засяга? Виж отговорите.

Галерия: Добави обем: 13 прически за фина коса

Виж всички снимки

1. Съществуват два основни вида алопеция, които засягат жените.

Първият е алопеция ареата, причинена от свръхактивна имунна система, която може да започне да „напада“ здрави кожни клетки. Имунната система се прицелва в кожните клетки, отговорни за растежа на косата и кара кичурите да падат на големи снопове. Този тип алопеция е най-разпространен при жените под 30 години, но не е нетипично да се появи и във всяка друга възраст.

Вторият тип се нарича андрогенна алопеция и тя засяга жените около или в периода на менопаузата, което обикновено се случва около 50-годишна възраст.

2. Тя не е толкова рядко срещано явление, колкото си мислиш.

Около 2% от хората са засегнати от алопеция ареата в някакъв момент от живота им. Резултатите са малко по-високи при андрогенната алопеция, която засяга половината от жените над 70-годишна възраст.

►►► Виж тук 9 изненадващи фактора, които причиняват косопад

3. Може да се предава по наследство.

И двата вида алопеция могат да се предават от членове на семейството. Според статистиките, един на всеки пет човека, страдащи от алопеция имат роднина, който също е имал алопеция в миналото.

4. Но причината за нея може да бъде и стрес.

Косопадът може да се появи след много травмираща случка или стресов период в живота ти. Високите нива на стресовите хормони, които се произвеждат от тялото ти като отговор на шоковото състояние, предизвикват падането на косата. Освен това, някои хора подложени на стрес изпитват огромно желание да скубят косата от скалпа си, състояние, познато като трихотиломания.

5. Здравословна, балансирана диета може да помогне.

Косата ти е съставена от протеин, наречен кератин, така че бедните протеини диети могат да причинят косопад. Същото се отнася и за тези, бедни на йод.

Галерия: 10 звезди, които изглеждат страхотно с къса коса

Виж всички снимки

6. Не е нужно физическо лечение.

Това звучи леко странно, имайки предвид драматичния ефект на алопецията върху психиката на жената, но косопадът не е опасен за живота и няма пагубни последствия върху организма.

►►► Виж тук как да си отгледаш дълга коса

7. Не, миенето на косата няма да влоши ситуацията.

Често срещан мит е, че шампоанът може да задълбочи проблемите с косопада, но той не е верен. Мий косата си както винаги, без притеснения.

8. Но съществуват варианти за лечението му.

Ако не забелязваш признаци на обратен растеж на кичурите, необходимо е да си вземеш направление за дерматолог. С него ще дискутираш кои опции са най-добри за теб – крем, ампули, стероидни инжекции... За съжаление, няма гаранция, че подобни процедури ще доведат до успех, за това някои жени прибягват до трансплантация на коса.

Основното лечение при андрогенната алопеция (гнездови косопад) е миноксидил под формата на пяна или крем, който се нанася върху скалпа два пъти дневно. Продава се без рецепта. Ефектът се вижда след най-малко 6 месеца от началото на лечението, но няма 100% гаранция за успех. Имай предвид, че спирането на лечението може да влоши косопада, така че консултирай се със специалист, за да добиеш колкото можеш повече информация.

9. Добре е да получиш и психологическа подкрепа.

Психическото ти здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Разговаряй с дерматолога си за това как се чувстваш и ако е нужно, потърсете заедно с него професионална помощ.

10. Не е сигурно дали косата ти ще порасне обратно.

Това е строго индивидуално. Човек с леки симптоми на алопеция ареата може да очаква косата му да израсне напълно за около година. За тежките случаи, няма гаранция, че терапиите ще подейства или косата ще порасне пак.

11. Може да се появи отново.

Алопеция ареата се появява повторно при някои хора, особено ако косопадът е започнал в детството, засегнал е повече от половината скалп, ако миглите и веждите също са засегнати, ако имаш екзема или ако някой от семейството има или е имал алопеция. За други, възможно е да страдат веднъж в живота си и алопецията никога да не се завърне.