10 трика за правилно почистване на лицето

Премахването на грима и почистването на лицето би трябвало да са се превърнали в твоя втора природа. Провери дали изпълняваш всичко правилно.

 
 

Убедени сме, че знаеш как да почистваш лицето и да махаш грима си. Но познай какво – все още може да допускаш някои дребни или пък значителни грешки.

Ето точно какво трябва да правиш, за да изглежда кожата ти безупречно чиста.

Галерия: 15 звезди без грим

Виж всички снимки

10 начина да почистваш лицето си правилно:

1. Почиствай го преди да си легнеш

Знаем, че е досадно да го повтаряме за сетен път, но въпреки това ще го направим. Почиствай лицето преди сън. Винаги. Не само, че ще се събудиш пъпчасала на другата сутрин, ако не го сториш, но засъхналия и непочистен грим сериозно ще дехидратира кожата ти. Така че – захващай се с почистването, дори да е последното нещо, което ти се прави.

2. Измивай лицето, след като използваш дегримираща кърпичка

Ясно ни е – понякога си толкова изморена, че имаш сили единствено да избършеш лицето с дегримираща кърпичка и да се проснеш в топлото легло. Но макар да е повече от алтернативата да не си измиеш лицето, кърпичката не е достатъчна. Поне изплакни с хладка вода след това, за да премахнеш излишните прах и мръсотия.

3. Недей да използваш една и съща кърпичка, за да изтриеш целия грим

Една единствена кърпичка няма да стигне за цялото ти лице по две причини: (1) Рискуваш да пренесеш грима от очите към останалата част от лицето или обратното, запушвайки порите и (2) възможно е остатъци от грима все пак да останат върху кожата ти. Затова е добра идея да използваш две кърпички – първата за да изтриеш грима от очите и лицето, втората – за да премахнеш внимателно всичко, което може да е останало.

4. Използвай правилния демакиант за грима, който си слагаш

Ако редовно излизаш от вкъщи, намазана само с лек BB крем и коректор на нужните места, мицеларната вода е достатъчно средство за премахването им. Но ако излизаш напълно гримирана (фон дьо тен, пудра, руж, спирала, дълготрайно червило), тогава ти трябва по-тежка измиваща формула, за предпочитане със съдържание на масла, която надеждно ще разтвори и премахне целия тежък грим.

5. Изплаквай лицето с хладка вода

Факт: горещата вода лишава кожата ти от естествено съдържаща се в нея влага. Вместо това, покажи на кожата си колко я обичаш и я изплаквай единствено с хладка вода.

6. Избери скраб, който не дразни лицето ти

Не би почиствала любимата си кожена чанта с метална тел, нали така? Разбира се, цялата ще я надраскаш и няма да става за нищо. Отнасяй се по същия начин и с лицето си, подбирайки нежни скрабове с пудра от растителни ядки, вместо такива с едри частици (обикновено направени от едро натрошени растителни ядки).

7. Премахвай напълно грима от очите

Ако не махнеш целия грим от очите може да се сдобиеш с неприятна очна инфекция, а това е последното, което искаш да постигнеш. Така че, отдели си достатъчно време, за да изтриеш изключително внимателно цялата спирала, молив или очна линия. Дори да ти трябват шест кърпички или напоени в демакиант тампончета, за да го постигнеш. За да се разтвори грима успешно, дръж кърпичките или тампончетата няколко секунди върху клепачите и после отстрани грима с плавни хоризонтални движения отвътре навън.

8. Купи си правилното почистващо средство за твоя тип кожа

Ако все още не си наясно какъв тип кожа имаш (мазна, суха, нормална, смесена, чувствителна), запиши си час при дерматолог. След това, базирано на новопридобитите ти знания, избери почистващото средство, предназначено специално за теб. Обикновено, тези за мазна кожа имат и матиращо действие, тези за суха – хидратиращо. Както можеш да се досетиш, разликата е голяма и от нея зависи красотата ти.

9. Недей да ексфолираш лицето си с памучна кърпа

Да, памучната кърпа може допълнително да ексфолира кожата, но недей да я изпозлваш за да изтъркаш грима си от предишната вечер, мислейки как нищо друго не помага. Единственото, което ще постигнеш е да раздразниш и изсушиш кожата до неузнаваемост. Вместо това, използвай мек ексфолиант, като нежно масажираш с него кожата за около 30 секунди, преди да го отмиеш с хладка вода.

10. Не търкай кърпата върху лицето си, в опит да го изсушиш

Това е една от най-често срещаните грешки. Правилното движение не е търкането, а лекото потупване с памучната кърпа. Няма нужда да си груба. Кожата ти ще оцени нежните ласки.