|
Ето 10 съвета, които ще помогнат менюто ти да остане балансирано.
1. Чети етикетите
Глутенът придава плътност, затова е много използван при индустриалните хранителни продукти. Избягвай готовите храни или поне чети етикетите и не купувай, когато прочетеш „Съдържа следи от глутен”.
Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня
2. Избери „базови” продукти
Като се спираш предимно на основни, а не на преработени продукти, намаляваш риска да приемаш глутен наред с другите хранителни вещества. Така си осигуряваш и по-добро усвояване на витамините в храните, защото при глутенова болест глутенът намалява пропускливостта на чревната лигавица.
3. Открий други зърнени храни
Замени житото и неговите производни – хляб, макарони, грис – с ориз, царевица, картофи, киноа.
4. Включи фасула в менюто си
Фасулът, но също лещата и нахутът, са източници на комплексни глюциди и не съдържат глутен. Те са богати на растителни протеини, фибри, витамини В и магнезий.
5. Готви сама
В ресторантите и магазините се предлагат тестени храни, които съдържат глутен, поради това , че са направени от пшенично брашно. Вкъщи обаче ти можеш да приготвиш същите продукти с брашно от ориз или царевица.
6. Приготвяй си домашен хляб
Смесвай различни брашна, които не съдържат глутен, и приготвяй сама хляба си.
►►►5 здравословни храни, които могат да ти навредят
7. Замени белия ориз с пълнозърнест
Пълнозърнестият ориз е по-богат на витамини от група В и на минерали, които частично се губят при рафинирането му, за да се получи белият ориз.
8. Раздели продуктите според това дали съдържат глутен
Отдели специално място в кухненските си шкафове за продукти без глутен и не ги смесвай с останалите. Освен това измивай старателно кухненските прибори след готвене, за да не остават следи след приготвянето на продукти с глутен.
9. Всеки ден консумирай плодове, зеленчуци и растителни мазнини
Плодовете и зеленчуците доставят максимално количество витамини и минерали, независимо дали ги консумираш пресни или термично обработени. Растителните масла пък са богати на витамини, разтворими в мазнина – А, Е и К, които често не достигат при непоносимост към глутен.
10. Сдъвквай добре всяка хапка
Старателното сдъвкване на храната улеснява усвояването на микро хранителните вещества.