10 съвета за балансирано хранене без глутен

Ето 10 съвета, които ще помогнат менюто ти да остане балансирано.

 
 

Страдащите от непоносимост към глутен се стремят да избягват всички продукти, в които той се съдържа. Проблемът е, че така може да се стигне до еднообразно хранене.

Ето 10 съвета, които ще помогнат менюто ти да остане балансирано.

1. Чети етикетите

Глутенът придава плътност, затова е много използван при индустриалните хранителни продукти. Избягвай готовите храни или поне чети етикетите и не купувай, когато прочетеш „Съдържа следи от глутен”.

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

2. Избери „базови” продукти

Като се спираш предимно на основни, а не на преработени продукти, намаляваш риска да приемаш глутен наред с другите хранителни вещества. Така си осигуряваш и по-добро усвояване на витамините в храните, защото при глутенова болест глутенът намалява пропускливостта на чревната лигавица.

3. Открий други зърнени храни

Замени житото и неговите производни – хляб, макарони, грис – с ориз, царевица, картофи, киноа.

4. Включи фасула в менюто си

Фасулът, но също лещата и нахутът, са източници на комплексни глюциди и не съдържат глутен. Те са богати на растителни протеини, фибри, витамини В и магнезий.

5. Готви сама

В ресторантите и магазините се предлагат тестени храни, които съдържат глутен, поради това , че са направени от пшенично брашно. Вкъщи обаче ти можеш да приготвиш същите продукти с брашно от ориз или царевица.

6. Приготвяй си домашен хляб

Смесвай различни брашна, които не съдържат глутен, и приготвяй сама хляба си.

►►►5 здравословни храни, които могат да ти навредят

7. Замени белия ориз с пълнозърнест

Пълнозърнестият ориз е по-богат на витамини от група В и на минерали, които частично се губят при рафинирането му, за да се получи белият ориз.

8. Раздели продуктите според това дали съдържат глутен

Отдели специално място в кухненските си шкафове за продукти без глутен и не ги смесвай с останалите. Освен това измивай старателно кухненските прибори след готвене, за да не остават следи след приготвянето на продукти с глутен.

9. Всеки ден консумирай плодове, зеленчуци и растителни мазнини

Плодовете и зеленчуците доставят максимално количество витамини и минерали, независимо дали ги консумираш пресни или термично обработени. Растителните масла пък са богати на витамини, разтворими в мазнина – А, Е и К, които често не достигат при непоносимост към глутен.

10. Сдъвквай добре всяка хапка

Старателното сдъвкване на храната улеснява усвояването на микро хранителните вещества.