10 причини защо кремът ти за лице не действа

От крема за лице обикновено очакваш да хидратира, подхрани, намали бръчките и възвърне еластичността на кожата. И все пак, дори кремовете от най-престижните козметични марки може да не работят, ако не ги използваш правилно.

 
 

Ако кремът ти за лице не оправдава очакванията, не бързай да го хвърляш. Вината не е в него, а в начина, по който го нанасяш.

Открий кои са най-често срещаните грешки, които правиш, когато употребяваш този задължителен продукт за грижа за кожата.

Галерия: 11 знаменитости, към които времето е било благосклонно

Виж всички снимки

1. Не си почистила кожата достатъчно добре преди нанасянето.

Ние не се съмняваме, че ти отлично знаеш как и кога да почистваш кожата на лицето си, но понякога просто измиването с вода и почистващ продукт не е достатъчно. Случва се порите да са запушени толкова сериозно, че дори е видимо с просто око. Решението, което ти предлагаме е лесно – след почистване на лицето, избърши го с тампонче, добре напоено с мицеларна вода. Ще се изненадаш, когато видиш, че тампончето остава мръсно! За да работи кремът както трябва, необходимо е лицето да скърца от чистота (а в идеалния случай, особено когато имаш малко повече време – да си направиш отпушваща порите парна баня).

►►► Виж тук 6 причини да използваш антиейдж кремове на 20!

2. Използваш крема студен.

Много жени още държат крема в хладилника, за да увеличат трайността му. Това не е добра идея, освен ако върху опаковката му изрично не пише, че е подходящ за престой в хладилник (обикновено това важи за околоочните кремове). Но да слагаш върху лицето си студен крем не е рационално – съставките му са „замръзнали“ и съответно не действат така ефикасно. Ако все пак настояваш да го държиш в хладилник (защото така действително удължаваш срока му на годност), изваждай го час преди използване и затопли текстурата му между пръстите си, преди да сложиш върху лицето.

3. Взимаш крема от бурканчето с пръсти.

Това важи най-вече за органик козметиката, в чийто състав не влизат консерванти. Ако използваш такива кремове и те са опаковани в бурканче, а не в тубичка, по-добре да не бъркаш директно с пръсти, дори ръцете ти да са чисти. Бактериите по повърхността на пръстите ти правят химическа реакция с крема, променяйки оригиналната му формула. Ако към крема няма включена шпатула, избери нещо друго, което да използваш само за изгребването му от бурканчето.

4. Слагаш нощния крем 5 минути преди да си легнеш.

Мажеш се с крема и веднага лягаш, познато ли ти е? Как иначе, нали върху опаковката му пише „нощен крем“? Да, но това не значи веднага след нанасянето му да се проснеш върху възглавницата, разнасяйки го целия върху калъфката. За да подейства, той първо трябва да попие хубаво в кожата. Това означава, че трябва да го сложиш около 40 минути преди лягане.

Галерия: Звезди, които прекаляват с ботокса

Виж всички снимки

5. Не измиваш добре нощния крем на сутринта.

На сутринта не бива да намираш следи от нощния си крем върху лицето. Ако чувстваш кожата си мазна, това означава, че той не е попил добре и не е подействал. Съответно, или трябва да го смениш, или трябва да го нанасяш на по тънък слой. При всички положения, необходимо е добре да почистиш лицето на сутринта. Наплискването с вода няма да свърши работа.

6. Не нанасяш крема в правилната посока.

Ако просто търкаш крема с безразборни движения из цялото лице, той няма да проникне добре в долните слоеве на кожата и да свърши работата си. Има специални масажни линии, по които да разстилаш крема с върховете на пръстите си.

Всяка сутрин и вечер, прави масаж на лицето (отнема само минута) – движенията трябва да са от центъра към периферията. Това означава да започнеш с нанасянето на крема с пръстите на двете ръце от средата на челото към слепоочията, от носа към ушите, от средата на брадичката към бузите.

►►► Виж тук 10 мита за кожата, които пречат на красотата ти!

7. Нанасяш крема точно преди да излезеш.

Това е една от най-често срещаните грешки – намазваш се с крем и излизаш навън. Ето какво се случва – лицето ти е още „мазно“ и лепкавата текстура (макар реално да не я усещаш лепкава) привлича като магнит всички прахови частици във въздуха. Те се наслояват върху лицето ти и запушват порите. Затова, мажи се с крем час преди излизане – толкова е необходимо за да попие и проникне текстурата там, където е необходимо.

8. Използваш подхранващ крем прекалено често.

Подхранващият крем задължително трябва да е част от козметичния ти арсенал, но дори и най-скъпите и ефикасни продукти могат да ти навредят, ако ги използваш твърде често. Мажи се с богатия, подхранващ крем 2-3 пъти седмично, а през останалото време използвай хидратиращ. Иначе, ти буквално „прехранваш“ кожата – тя свиква със силните съставки, развива имунитет към тях и те спират да й влияят както преди.

9. Нанасяш твърде дебел пласт.

Още една често срещана грешка, която обезсмисля старанието ти. Твоята кожа се нуждае от толкова крем, колкото може да абсорбира. Ако върху повърхността й остават следи от крема, това я оставя без жизненоважен кислород, а това води до преждевременна поява на бръчки.

10. Не променяш крема с години.

Дори да си открила идеалния крем, който действа благотворно на кожата ти, това не значи да го ползваш години наред. Истината е, че кожата ти бързо привиква към активните съставки в даден продукт. За да не се случва това, прави си едноседмична почивка от всички полезни съставки (хиалуронова киселина, пептиди) на всеки 2-3 месеца. По време на тази своеобразна отпуска от експертни кремове, използвай само бебешки такива – тези, които съдържат интензивно овлажняващи съставки.