10 неща, за които всички се тревожим

Отпусни юмруците, успокой дишането и спри да се държиш за главата. Носим добри новини за притеснените непрекъснато – всички го правят!

 
 

Отпусни юмруците, успокой дишането и спри да се държиш за главата. Носим добри новини за притеснените непрекъснато – всички го правят!​

Ужасена си от тероризма? Гризе те съвестта непрекъснато? В работата се притесняваш? Откъде знаем ли? Попитахме 500 читатели на Cosmo какви са най-големите им страхове и се оказа, че имаме еднакви притеснения. Да, ние сме притеснителни, но стига толкова! Време е скъсаме с тези отровни отношения. Затова събрахме екип от експерти, който да ни помогне да заглушим този вътрешен глас веднъж завинаги и да се справим с десетте най-често срещани страха.

Паник атаките – 10 техники, с които да ги овладеееш, виж в галерията по-долу:

Галерия: Паник атаките – 10 техники, с които да...

Виж всички снимки

►►► 10 начина да се справиш с всяка ситуация

1. Твоята кариера

Изненадващо, но 90% от нас не могат да спят заради работата си, а 56% си признават, че мислят за кариерата си непрекъснато. Разговорите за работа хабят енергията ти! Дали се притесняваш за мястото си, заплатата си, или дали си на точното място, най-доброто нещо, което можеш да направиш за себе си, е да си напомняш, че ти не си работата ти. „Всички искаме да постигнем най-доброто, на което сме способни, но в някои случаи летвата е твърде висока – казва д-р Стефан Карбон, основател на компания за личностно развитие в Австралия. „Не казвам, че хората не трябва да се раздават максимално, но ако това е основната ти цел и самочувствието ти зависи основно от това дали си изпълнителен директор на международна компания, има риск да се разочароваш от себе си, защото тези постове не са толкова много. Д-р Карбон съветва да опитваш, да се стараеш максимално и ако успееш – добре. Ако не стане това, към което се стремиш, не трябва да приемаш провала като някакво отражение на възможностите ти, а да приемеш, че така е устроен светът. За да оставиш притесненията си настрани, прави по нещо малко всеки ден за кариерата си, дори ако е малко – като редактиране на CV-то или присъствие на семинар. Ти си много неща и какво работиш е само едно от тях.

2. Тероризъм

„Обичах да пътувам със самолет, но сега съм ужасена и непрекъснато се оглеждам за подозрителни хора около мен – казва Елена, 29. – По същия начин се чувствам в метрото и на претъпкани улици”.

via GIPHY

И не е само тя. 90% от нас се страхуват от терористични заплахи – как да не е така, когато всеки ден има информация за такива неща в новините? „Когато се говори често за нещо, започваме да мислим, че е нещо постоянно срещано и ежедневие. Тогава, заради притесненията си, започваме да преувеличаваме възможността това, от което се страхуваме, да се случи”, казва Карбон. Тероризмът е нещо важно, да, но трябва да погледнеш на нещата и от друг ъгъл. „Трябва да се съсредоточиш върху това, което можеш да контролираш, а тероризма определено не можеш. Всичко се свежда до това какво можеш да управляваш в ежедневието си, за да се чувстваш в безопасност, колкото е възможно, отколкото да се тревожиш за неща, върху които нямаш влияние и да си повтаряш, че вероятността лошото да се случи е много, много малка”, обяснява Карбон.

3. Парите ти

73% от нас се притесняват за заемите си, но липсата на спестявания не трябва да е предпоставка за постоянна мигрена, ако започнеш да следиш движението на парите си. Ако започнеш да внимаваш какво правиш с финансите си, ще можеш и да им влияеш. Не се страхувай от тях. Не се страхувай от сметките си и от това, което влиза и излиза от тях. Трябва да ги следиш, да знаеш какво става и да ги управляваш. Можеш да започнеш с някаква малка спестовна програма. Например, при всяко теглене и покупка 10% от сумата да отива в твоя отделна спестовна сметка. Същото можеш да направиш и сама за всяка сума, която получаваш. Ако си спечелила 1000 лева този месец, внеси 100. И не е задължително това да е банкова сметка. Може и в касичка, докато не стане по-голяма сумата (стискаме палци!). Ще почувстваш финансова независимост, а и усещане за спокойствие, защото в действителност ще имаш заделени пари. И преди всичко бъди благодарна за всеки лев, който печелиш. Парите следват радостта, радостта не следва парите. Хората винаги смятат, че ще са щастливи, ако имат определена сума, но ако правиш това, което обичаш, парите ще се появят. Ти си източникът, който създава нещо, а не парите.

4. Външният ти вид

52% от нас непрекъснато се притесняват как изглеждат и само 4% смятат, че са „страхотни” (спойлер: всички сме страхотни). „Прекарвах по часове, преглеждайки профили на модели в Instagram и сравнявайки се с тях, като в резултат винаги се чувствах зле – казва Ема, 27. – Бях обсебена от идеята да изглеждам перфектно, бях непрекъснато на диети и ставах по-рано, за да си направя грима и косата”. Ако всичко това ти е познато и не отделяш очи от филтрираните образи в телефона си, знай, че не си сама. Учени от Университета на Питсбърг са установили, че колкото повече часове прекарваме пред компютъра или телефона, толкова повече се депресираме и самочувствието ни намалява. „Никога не трябва да завиждаме на нещо, което виждаме в социалните медии, защото в повечето случаи е фалшиво – настоява експертът по връзки Ники Голдстийн. – Спри да гледаш Facebook и Instagram. Остави телефона и се наслаждавай на това, което имаш в живота си сега. Огледай се наоколо и се запитай: за кое да благодаря? Кажи си: „Живея на страхотно място, имам чудесни приятели”. Радвай се на обикновените неща и спри да се самобичуваш.

5. Твоите връзки

Половината от нас се притесняват за любовния си живот и се страхуват, че ще останат сами. „Не мисля, че ще намеря човек, който да иска да прекара живота си с мен – казва Мила, 31. – Приятелите ми казват, че трябва да съм малко по-настоятелна, но аз много се притеснявам да не ме отхвърлят”. Без значение дали си обвързана или свободна, страхът от отхвърляне виси над главите ни, като невидим гръмоносен облак, затова трябва да повярваме малко повече в себе си. Голдстийн казва, че всички имаме тези колебания и притеснения, но колко ще ни засегнат зависи от това какво е самочувствието ни. „Ако имаш добро самочувствие, тогава тези идеи и мисли, които минават през главата ти, няма да те засегнат. Ще се запиташ „Има ли нещо, за което да се притеснявам действително? Сигурна ли съм във връзката си?” и ще се справиш. Ако наистина имаш моменти на съмнения, тогава тези мисли ще се вмъкнат в главата ти и ще станат много истински. Трябва да се научиш как да се обичаш и да знаеш, че заслужаваш прекрасна любовна връзка”. Отбележи си някъде, че винаги трябва да си заобиколена от хора, които те обичат, каквато си.

6. Социалният ти живот

44% от нас се тревожат за статуса си в обществото. „Всеки има по-голям кръг от приятели от мен – казва Джули, 24. - Когато погледна във Фейсбук, всички са на парти, а аз съм сама вкъщи”. Всички сме наясно, че социалните мрежи ни карат да чувстваме малко некомфортно, затова трябва да избягваме сравненията и да помислим толкова ли е страшно да останем сами за малко. Не, не е. Няма нищо лошо в това да излезеш сама в парка, да седнеш и да почетеш книга или просто да се разхождаш, без да си заобиколена от компания.      

7. Твоето здраве

29% от нас използват различни комбинации от витамини и енергийни напитки, за да не се чувстват отпаднали и изморени. Но всички тези модерни начини за повдигане на енергията трудно се нагаждат към организма ни и понякога се чувстваме не така, както искаме. Да вземем например кофеина, който ни осигурява енергия в началото на деня, но малко по-късно отново се чувстваме отпаднали и търсим следващото нещо с кофеин или захар, което да ни ободри. Това е изтощителен цикъл и ако не можеш да го прекъснеш, поне не го прави на гладен стомах. Задължително хапвай нещо след ставане, за да се задвижи метаболизма и да не се приемат толкова остро всякакви енергийни симуланти.

Увеличи количеството вода, което пиеш, замени захарта с плодове и наблегни на храни с удължено освобождаване на въглехидрати, което ще държи нивото ти на енергия постоянно. За закуска яж нещо високопротеиново, например, авокадо и домат, яйце и извара върху пълнозърнеста филия хляб. Това ще те засити и зареди с фибри, които ще се отразят добре на стомаха ти, като в същото време ще имаш нужната енергия. Ако много бързаш, изпий един протеинов шейк, което също ще помогне за едно стабилно усещане за енергия.

Ако въпреки това се усещаш изтощена, по-добре отиди при личния лекар, който да ти направи нужните изследвания.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Кое е най-доброто време за закуска

8. Твоят сексуален живот

28% от нас смятат, че сексуалният им живот далеч не е добър. „Не правя толкова секс, колкото приятелите ми – казва Ана, 32. – Винаги съм се чудела какво не е наред с либидото ми”. Когато става въпрос за секс, няма норма, казват докторите. Може да не правиш секс всяка нощ, а може и да правиш, и двата случая са нормални. Нормално е хората да имат различно отношение. Така както някои предпочитат да го правят сутрин, а други – вечер. Всички сме различни и не можем да се сравняваме по тези признаци. Връзките се основават на компромиси и затова трябва да говорим с партньора си за отношението си към секса, да сме отворени към някои неща, които ни изглеждат странни. За всичко трябва да говорим и да стигаме до някакво разбирателство. Голдщайн съветва ти и партньорът ти да напишете на лист нещата, които наистина харесвате в сексуалния си живот. Така можете да отбележите къде имате различия и да създадете нов списък с неща, които и двамата харесвате.

9. Твоето семейство

При положение, че 74% от нас твърдят, че семейството е това, което ги подкрепя в трудни моменти, не е чудно, че се притесняваме за близките си. Карбон съветва да разбереш къде са ти границите и да приемеш, че някои неща не можеш да контролираш. „Ти не си свръх човек; прави каквото можеш, но не трябва да си единственият човек, който да се грижи. Понякога на хората им е нужна и чужда помощ или грижа, когато става въпрос за гледане на възрастни и болни родители или може най-доброто решение да е да са в дом с постоянни грижи, особено, ако са болни. Хората не трябва да носят огромна отговорност, защото след това обвиняват родителите си за своите неуспехи”. Най-важното нещо, без значение дали живеете врата до врата или на различни континенти, е да комуникирате. „Става въпрос да се чувате и да останете свързани”, казва Карбон.

10. Твоята плодовитост

79% от нас искат деца, което и обяснява страха ни от невъзможността да ги създадем. „Скоро навърших 30 и усещам огромен натиск от родители и познати в стил „няма да станеш по-млада – казва Стела, 30. – Чувам как биологичният ми часовник трака все по-силно, с всяко напомняне”. Ако си на възраст до 39-40 години имаш 78% шанс да заченеш по естествен път. След това шансовете намаляват, но не изчезват. Затова не се стресирай, когато се присетиш на колко си години.

⇒ Нека притеснението да работи за теб

„Стресът може да е мотиватор. Нещо, което да те движи – казва д-р Карбон. – Има и полезен стрес, като този, когато се подготвяш за важно интервю; искаш да си във форма и готова за действие”. Притеснението може да е катализатор за промяна, обучение и израстване – ако го управляваш правилно. „Това е като стъпка назад, за да се огледат обстоятелствата и да се решават един след друг проблемите, накъсвайки ги на малки части – допълва Карбон. – Тревогата е нещо нормално. Понякога ни залива и ни пречи да покажем това, на което сме способни. Това е моментът, в който трябва да отстъпиш и да си кажеш „Какво да направя, за да не позволявам на тревогата да управлява живота ми?”