10 неща, които сватбеният фотограф не иска да правиш

Всяка булка иска сватбените й снимки да спират дъха, да са очарователни и впечатляващи.

 
 

Всяка булка иска сватбените й снимки да спират дъха, да са очарователни и впечатляващи.

В края на краищата, когато приключи сватбения ден, остава само брачния живот и ...снимките. А кой не би искал да документира (по най-перфектния начин) големия ден, включващ всичките му близки и приятели, хубави дрехи, много алкохол и забавление?

Но ако не си фотограф и искаш да наемеш някой за тази цел, е лесно да забравиш, че човекът зад обектива, на когото се доверяваш да заснеме най-интимните моменти, е професионалист и си разбира от работата. Ето няколко съвета от фотографи, за да получиш най-добрите снимки от твоя сватбен ден. Изброяваме нещата, които да НЕ правиш.

Вдъхнови се от зимните сватбени фотографии в галерията долу:

Галерия: Зимни сватбени фотографии, които ще стоплят сърцето ти

Виж всички снимки

1. Спри да очакваш, че можем да четем мисли

Разбери какво точно искаш, преди да наемеш даден фотограф и да си реалист в очакванията какво може и какво не може да направи. Някои двойки искат много детайлни снимки, а други поредица от приказни сватбени фотографии или портрети. Фотографът не знае кое е по-важно за теб, ако не му кажеш. Може да си подготвиш референции от Pinterest, за да го насочиш какво харесваш, но не прекалявай. Съобрази се с мястото и с действителната ситуация, хубаво е да нямаш нереалистични очаквания, за да не се разочароваш след това.

2. Спри да вярваш, че сме магьосници

Дори и Photoshop има ограничения. „Думата Photoshop често се използва по време на сватби като нещо магическо, което прави чудеса. Не мога да променя лицето на плачещо бебе в усмихнато или плешив мъж в такъв с коса, каквато е имал преди 10 години. Не мога да те превърна в супермодел с мерки 90-60-90.“ Времето също е важно, ако се омъжваш в 12 часа наобед, няма как да получиш романтичното усещане на светлината по залез слънце, аккто и мрачният ден да се превърне в слънчев.

3. Не забравяй защо сте там

Ако имаш фокусиран върху работата си фотограф, е по-вероятно да имаш страхотни снимки. Хубаво е да третираш всички с уважение, но не забравяй, че плащаш на този фотограф, за да си върши работата, а не си го поканила като гост на сватбата. Също така, освен да снима, той няма други задължения. Така че, не го ангажирай с допълнителни неща, които биха го разсеяли от основната му дейност.

4. Не пипай професионалния фотоапарат на фотографа

Дори да имаш фотографски познания, не би трябвало да променяш настройки или да снимаш. „Натъквал съм се на много хора, предимно гости, които си дават мнението и ми се бъркат в работата.“ Ако имаш коментари и забележки към фотографа, има и други начини, по които да му кажеш. Все пак му имаш доверие, щом си го наела, нали?

5. Спри да питаш дали въобще имаш нужда от професионален фотограф

Това, че някой от близките ти притежава последен модел телефон, който прави уникални снимки, не означава, че нямаш нужда от професионален фотограф, дори и сватбата да е в съвсем тесен кръг. Освен това гледай преди всичко качеството, а не водеща да е само и единствено цената. Добрата фотография е скъпа и много хора в първия момент са шокирани от хонорарите. Трябва ти някой, който може да работи със светлината и има творческо око. Точно затова работата на сватбения фотограф е толкова отговорна и специфична.

Виж през какви препятствия минават понякога сватбените фотографи в галерията долу:

Галерия: Снимки, които доказват, че сватбените фотографи са луди

Виж всички снимки

6. Не настоявай за точни копия на референциите, които си му дала 

Няма как да изискваш точните пози, точното настроение и точните детайли – не всичко може да се получи едно към едно със снимките, които си представяш. Обстоятелствата, хората, светлината...те са различни и ако искаш напълно съответствие, единственото, което ще получиш е разочарование. Може да получиш много по-добри снимки, ако се оставиш на емоциите и на въображението на фотографа.

7. Моля, без предложения за секс. Твоята сватба е неговото работно място

„Веднъж една от шаферките ми предложи да отидем в хотелската й стая, а в друг момент един от гостите – 40-годишен мъж се беше напил ужасно много и искаше да ми покаже достойнството си в тоалетната“.

8. Внимавай с проблемните цветови комбинации

Не можеш да се объркаш с класическата цветова палитра. Няма цветове, които да изглеждат добре в реалния живот, а на снимката – лошо.

Разгледай най-ужасните сватбени снимки в галерията долу:

Галерия: Най-отвратителните сватбени снимки

Виж всички снимки

9. Бъди себе си в сватбения ден

Ако никога не си носила косата си вързана, това само ще ти донесе дискомфорт. Същото се отнася и за рокля с бюстие или нещо друго, с което не се чувстваш добре. Най-важното е да бъдеш себе си, а не това, което си представяш, че трябва да бъдеш. Ако не можеш да ходиш на обувки с висок ток, не разваляй настроението и състоянието си с такъв модел. Създай свои собствени правила и се забавлявай!

10. Довери се на свой близък

И накрая, ако имаш намерение да запечаташ всяка част от подготовката през целия ден, намери някой, на когото му имаш доверие. Нека той поеме грижата за това да следи какви кадри са заснети и какви би желала да получиш, за да може ти да се наслаждаваш на всеки миг, без да мислиш за нищо, освен за бъдещия си съпруг!