10 неща, които не знаеш за секс терапията

Как да намериш подходящата секс терапия за теб!

 
 

Чудила ли си се какво правят секс терапевтите и как помагат в решаването на проблемите?

Поразпитахме специалистите и ето какво научихме от тях, че се случва по време на тези сеанси!

Може да те направи по-уверен не само в спалнята, но и извън нея

Хората не подозират, че секс терапията може да ги направи по-уверени и силни във всяка сфера на живота. По думите на секс терапевта Марн Уайн секс терапията е просто разиграване на живота, но в спалнята. Ако се научиш да се справяш с неувереност, присмех, провал и незнание гола в спалнята, можеш да се справиш навсякъде.

Няма да те карат да се събличаш

Уайн отбелязва, че повечето хора се плашат от секс терапията, защото мислят, че може да стане прекалено интимно. Стандартната секс терапия с лицензиран специалист не включва събличане. „Макар че всеки терапевт има различен подход, обикновено сеансите са просто разговори“, казва тя.

Не се притеснявай, че ще кажеш нещо нередно

Независимо дали е потискан спомен, фантазия или тормоз, за който те е страх да говориш, няма теми табу за секс терапевта. Всъщност, ако си кажеш всичко, ще направиш първата стъпка към решаването на проблема. И не се притеснявай какво ще си помисли терапевтът – те са чували какво ли не.

6 секс проблема, които да обсъдиш с него!

Откриването на подходящия терапевт е ключово

Независимо дали смяташ да отидеш на секс терапевт сама или с партньора си, избирай внимателно. Провери какво казват пациентите за него или нея, виж какво образование има – важно е да има висше образование в сферата на психологията или психиатрията.

Ако след първото посещение не се чувстваш комфортно с него или нея, намери си друг или помоли за препоръка. Добрият терапевт ще се грижи за твоите интереси, а не за неговото или нейното его.

Може да помогне и на хората със страхотен сексуален живот

Дори ти и партньорът ти да нямате никакви оплаквания от секса, терапията може да е полезна. Исадора Алман, сексолог и семеен терапевт, коментира, че повечето хора мислят, че трябва да имат проблеми, за да отидат на терапевт. Но всъщност сеансите, на които можеш да говориш спокойно за всякакви фантазии, чувства и преживявания действа освобождаващо.

Може да спаси брака ти

Психологът Сибил Кийн обяснява, че сексуалните проблеми се отразяват много зле на връзката. Когато двойката има проблеми, обикновеният брачен съветник ще им каже да си обърнат внимание и да се сближат отново. Но ако няма желание за секс или е просто досадно, това изобщо няма да помогне.

Секс терапевтът ще ви даде различен съвет и често е последният шанс за спасяване на брака. „Макар да си мислим, че сексът е най-естественото нещо на земята, не е така“, казва Кийн.

Може да реши много сексуални проблеми

Какви проблеми може да разреши сексуалната терапия? Според доктор Лин Колтън, сексуален терапевт – всякакви. В практиката си тя се е срещала с пациенти, които имат проблеми с либидото след лечение от рак, хора с проблеми след операции, хора които с физически недъзи, хора, които имат проблеми със секса, защото са били изнасилени. „Работя с двойки, които не са правили секс от месеци, девственици, които ги е страх от първия път и жени, които никога не са изпитвали оргазъм.“

С какво привличаш мъжете според зодията си!

 

Може да те направи по-добър комуникатор

Ако разговорите с мъжа ти се свеждат до „Изхвърли боклука“, „Твой ред е да смениш памперса“ и „Къде ми е салатата“, секс терапевтът може да ви помогне да общувате по-нежно. Доктор Колтън обяснява, че секс терапията не се отнася само до проблеми в секса, а и до общуването и често ѝ се налага да учи пациентите си как да си говорят, как да се карат и кога да отстъпват.

Може да е като урок по анатомия

Знаеш ли всички части на тялото си? А неговите? Според доктор Колтън повечето хора имат нужда от опреснителни курсове за своите тела и тези на партньора си. „Случвало ми се е да показвам в анатомичен атлас кое е вагината и как изглежда, за да знае мъжът къде да си пъхне пениса“, разказва Колтън. По думите ѝ пък повечето жени не знаят какво им е приятно и къде им е хубаво да ги пипат.

Може да върне любовта

Помниш ли първия път, когато целуна съпруга си? Искаш ли да възродиш тези чувства на вълнение и желание. Секс терапията може да ти помогне. Тя може да върне онези дни, в които не натискахте с часове на канапето и се целувахте всеки път като се видите.