10 неща, които не знаем за целуването

Надяваме се тези 10 факта да вдъхновят теб и любимия ти.

 
 

Надяваме се тези 10 факта да вдъхновят теб и любимия ти.

Независимо дали е страстна целувка между двама влюбени или целомъдрено допиране на устните, целуването е изкуство, на което трябва да се наслаждаваш. 

Виж как се целуваш според зодията в галерията долу:

Галерия: Какво казва зодията ти за начина, по който...

Виж всички снимки

1 Филематолозите, които изучават анатомията и еволюционната история на целуването, все още не могат да обяснят със сигурност как е започнало. Една от теориите е, че произхожда от храненето при животните – по време на кърменето и, в някои култури, при получаването на полусдъвкана храна, малките могат да се научат да свързват натиска на устните с привързаност.

2. Според PCMag.com, японски учени изобретили устройство, което симулира целувката с език и чрез което можеш да целуваш любимия си, дори когато ви дели мониторът на компютъра. „Машината за целувки“ се състои от две части – две въртящи се сламки, свързани към компютър. Поставяш едната сламка в устата си и започваш да въртиш езика си около нея. В резултат на това специална компютърна програма улавя позицията и движенията на езика ти и ги препраща на другата сламка, която след това започва да се върти в обратната посока. Леле!

3. Един милилитър склюнка съдържа 100 милиона бактерии, според Discovermagazine.com.

4. Човешките устни са издадени, което означава, че се свиват навън. Но ние не сме единствените видове, които практикуват изкуството на целуването – бонобо маймуните притискат устните си, за да изразят привързаност и вълнение, казват от Anthropology.net.

5. В The Science Of Kissing: What Our Lips Are Telling Us, авторката Шерил Киршенбаум пише, че целуващите се гурами – вид тайландски риби – демонстрират поведение подобно на целуването, когато докосват устните си по време на хранене или борба, или като знак за ухажване.

6. Според американския еволюционен психолог Гордън Галъп, 59% от мъжете и 66% от жените са зарязвали партньора си, защото не се е целувал добре.

►►►Най-трогателните звездни любовни истории

7. Целувките могат да повишат женското либидо, защото снабдяват организма ни с  допълнителна доза тестостерон. По време на целувката с отворена уста, мъжът предава малко от тестостерона си на жената и след няколко седмици и месеци, повторната целувка може да покачи либидото, което да ни направи по-сексуални.

8. 2/3 от нас обръщат главите си надясно, когато се целуват, твърди германският психолог Онур Гюнтюркюн.

9. В древен Рим, двойките се целували пред тълпи с хора, когато се сгодявали, пише в HowStuffWorks.com. Подозира се, че това е причината днешните двойки да се целуват в края на всяка сватбена церемония.

10. Според Recordholders.org, най-дълго продължилата целувка някога е била между тайландската двойка Акекачай и Раксана Таранарат. Двамата се целували в продължение на 46 часа 24 минути и 9 секунди в Деня на влюбените тази година. Тайландците са доста консервативни и там целуването на публични места, дори целувката по устата без език, не е добре прието. Затова 14-те участника в това проучване  трябвало да докажат, че или са женени, или са наистина обвързани (чрез писмо от родителите и на двамата или чрез свидетелство за сключен граждански брак). На двойките им било предоставено място от 1 квадратен метър, като те трябвало да докосват устните си през цялото време. Не им било позволено да сядат, спят или да напускат мястото. Двойката спечелила диамантен пръстен на стойност около 1 000 евро и още 2 000 евро в брой.