10 лесни съвета за отслабване

От американските специалисти от Колумбийския университет!

 
 

От американските специалисти от Колумбийския университет!

Дразниш се от няколкото ти килограма отгоре? Искаш да се отървеш от тях, за да се чувстваш по-добре или за да се харесваш повече. Следвай тези 10 съвета за отслабване на американските специалисти.

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

  1. Носи дрехи по тялото!

Не съвсем прилепнали, но не и широки. И в никакъв случай не ластични. Твоите дрехи са много по-добри индикатори от кантарчето ти за това дали си напълняла. Стягат те? Значи е време да спреш с фастфуда.

  1. Изхвърли дрехите си отпреди диетата!

Да запазиш само дрехите от периода след хранителния режим ще ти позволи да се предпазиш от възможността отново да напълнееш. Знаеш, че ако пак напълнееш, вече няма да имаш какво да облечеш, а гардеробът е източникът на най-добрата мотивация.

  1. Внимателно с месото!

 Американските нутриционисти препоръчват да намалим консумирането на червено месо. То е богато на мазнини. Позволени са риба и бяло месо от пуйка или пиле. Разбира се, можеш да си доставяш удоволствие веднъж седмично с един сочен свински котлет.

  1. Планирай храненията си!

За да избегнеш всички изкушения и неразумни междинни похапвания на чипс, кроасани и всякакви други висококалорични неща, предварително си програмирай менюто за два дни напред, а още по-добре за седмица. И стриктно го спазвай!

  1. Дъвчи бавно!

Специалистите съветват всяка хапка да се дъвче поне 20 пъти! Ако това ти се струва невъзможно, опитай просто да дъвчеш по-дълго и по-бавно от обичайното. Това ще ти помогне по-бързо да достигнеш нивото си на ситост, като в същото време благоприятстваш по-добро храносмилане.

►►►ВИЖ ТУК: 8 хранителни вещества, които липсват в диетата ти!

  1. Внимавай с размера на чиниите си!

Използвай малки чинии, това ще ти даде усещането, че имаш по-пълни чинии и така хитро ще ти позволи успешно да контролираш количествата храна, които поемаш.

  1. Не си боцвай от чуждата чиния!

Да опитваш оттук оттам това-онова, никак, ама никак не е добра идея – в ресторанта пробваш от салатата на любимия и малко от неговото основно ястие, отчупваш си от сандвича на приятелката си или пробваш десерта й. Накрая такава една дегустация може да ти струва скъпо. Неусетно можеш да поемеш до 1000 калории повече за един ден.

  1. Не носи в себе си много пари, когато излизаш!

Това ще те подтикне към прекомерна и често ненужна консумация: шоколадово лакомство от будката по пътя, кроасан или баничка, защото те е изкушил ароматът, минавайки покрай фурната, газирана напитка, докато на спирката чакаш превозното средство... И така калориите се трупат.

►►►ВИЖ ТУК: 15 храни, които никога не трябва да ядеш!

  1. Яж седналa!

Избягвай да хапваш на крак в обедната почивка – да поглъщаш сандвич, докато бързаш обратно към офиса, е вредно за линията ти. Обядвай и вечеряй седнала, това позволява да се насладиш на храната, да я хапваш бавно, да дъвчеш по-добре и съответно по-бързо да изпиташ чувство на ситост. Храносмилането също ще бъде по-добро.

  1. Вечеряй преди 19, 30 ч.

Не само късната вечеря благоприятства складирането на мазнини, но след този час ние сме по-склонни да поемаме повече храна и да предъвкваме по нещо пред телевизора. Отпуснати на дивана, ние гледаме филм или любимото си предаване и похапваме ли, похапваме… В този момент мозъкът ни е зает с друго и това ни пречи да изпитаме засищане.