10 истини за "гъбките" в твоята градина

Вагинална гъбична инфекция – може да я имаш, без дори да знаеш.

 
 

Вагинална гъбична инфекция – изричаш го и инстинктивно си представяш сърбеж, зачервявания и парене.

Почти ти се иска да стегнеш вагиналните си мускули, сякаш това би могло да спре гъбичките от развитие.

Спокойно, отпусни ги. Гъбичните инфекции „там долу“ са неприятни като усещане, но не са края на света. Повечето жени започват да се тревожат и питат как са се сдобили с тях и как биха засегнали сексуалното им здраве. Но истината е, че „гъбките“ се лекуват лесно и няма да те преследват до края на дните ти.

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

И така, дори да си мислиш, че знаеш всичко за вагиналните гъбични инфекции, има няколко интересни факта, които ще се радваш да научиш. И да се успокоиш най-накрая.

1. Те са изключително често срещани, но повечето жени не знаят как да се справят с тях.

Три от четири жени са диагностицирани с гъбични инфекции, сочи скорошно проучване. Но 53% от жените нямат представа какво точно представляват и 2/3 не знаят как да ги лекуват.

►►► Виж тук 6 причини защо те сърби "там долу"

2. Те не са полово предавано заболяване.

Според същото проучване, цитирано по-горе, 81% от жените, заразени с вагинални гъбички се опасяват, че са ги получили след сексуален контакт. Не, това е абсолютно грешно, дори не е близко до истината. Гъбичната инфекция е просто дисбаланс на нивата на pH във вагината, който води до натрупването на гъбички и обикновено е причинен от „полудяване“ на хормоните ти. Източникът на дисбаланса може да е не само промяна в хормоните, но още стрес, общо физическо отпадане, прием на контрацептиви и фактори на околната среда (потни дрехи или влажен бански).

3. Освен това, те са различни от бактериална инфекция.

И двете състояния попадат в категорията „вагиноза“ или възпаление на вагината. Бактериалната вагиноза понякога може да бъде сбъркана с гъбична, защото симптомите са сходни. Но бактериите променят pH-то на вагината по различен начин и изискват антибиотично лечение, за да бъдат премахнати. Гъбичната инфекция изисква крем против гъбички.

4. Можеш сама да си поставиш диагноза вкъщи.

Няма критична нужда да оставиш всичко и да се затичаш към кабинета на гинеколога. Можеш да си вагинален кандида тест, който се продава в аптеките без рецепта, с който да провериш нивата на pH на вагината ти. Така ще разбереш дали страдаш от гъбична или бактериална инфекция. Ако страдаш от класическите симптоми – странна миризма, нетипично течение и/или сърбеж и парене – използвай теста, за да видиш какво става. Нормален е? Тогава имаш гъбична инфекция и можеш да се мажеш с крем против гъбички. Ако не е, възможно е да страдаш от бактериална инфекция или да има друг проблем и това изисква посещение при гинеколог, който да назначи подходящото за теб лечение.

5. Те не са хронични.

Макар 67% от жените, които имат вагинални гъбични инкефции да мислят, че никога няма да се излекуват трайно от тях, поеми дълбоко въздух – няма да влачиш инфекцията до края на живота си, ако си я получила. Всеки случай е индивидуален и лечим. Така че, след като започнеш подходящото за теб лечение, изчакай седмица. Толкова трябва, за да се излекуват гъбичките, макар симптомите да изчезват за ден.

►►► Виж тук грешки при избора на бельо, които вредят на здравето ти

6. Рискът да получиш гъбички се увеличава след раждане.

Истината е, че много жени изобщо не са се сблъсквали с тях, докато един прекрасен ден не родят и хормоните им се разбъркат. Хормонът пролактин, отговорен за отделянето на мляко и спомагащ кърменето, предизвиква промяна в нивата на pH. Той дори може да спре менструацията ти и да накара тялото ти да мисли, че си менопауза. Жените в менопауза също са в рисковата група за развитие на повече вагинални гъбични инфекции.

7. Само защото нямаш симптоми, не означава, че не страдаш от инфекция.

За съжаление (или за щастие, зависи от гледната точка), не всяка жена изпитва обичайните симптоми – сърбеж, парене и течение. Всъщност, ако не си супер чувствителна, може и да не разбереш веднага, че нещо не е наред. Някои жени отиват при гинеколога за нормална намазка, а той открива голяма колонизация бактерии. От друга страна, по-чувствителните жени изпитват сърбежи и парене дори при малка колонизация от бактерии. След всичко казано, важно е да уточним, че не е фатално, ако инфекцията не се третира на секундата. Тя може да бъде напълно премахната и на по-късен етап, в случаи че не си изпитвала симптоми и не си я открила навреме.

8. Прекалената консумация на захар повишава риска от развитие.

Чакай, възможно ли е любовта ти към сладкото да предизвика вагинални проблеми? Отговорът е „да“. Гъбичките също обичат захарта. Ако ти се струва, че отново развиваш инфекция, може би е време да прегледаш диетата си и да намалиш сладкото.

9. Да, партньорът ти може да хване гъбичките от теб.

Не само, че изпитваш болки по време на секс (тъй като тъканта е разранена и боли при търкане), но можеш да предадеш гъбичките на партньора ти. Макар инфекцията да не е полово предавано заболяване, сексът без предпазни средства не е добра идея, ако не си излекувана от нея. Тя може да предизвика появата на сърбящ обрив върху пениса на партньора ти. Освен това, сексуалните контакти по време на лечение не са добра идея, защото намаляват действието на крема против гъбички. Просто изчакай необходимата една седмица и нещата ще си дойдат на мястото.

►►► Виж тук 10 причини, поради които сексът боли

10. Изпотяването по време на тренировка е голяма предпоставка.

Ако след усилена тренировка първото нещо, което правиш е да се пльоснеш на дивана, внимавай. Влажната среда е уютно убежище за бактериите. Най-добре веднага да се преоблечеш и смениш бельото си след упражненията.