10 факта за красотата, които ще те изненадат

Няма да повярваш на необичайните неща, който хората са правили в името на красотата едно време.

 
 

В миналото, жените са използвали арсеник, за да изсветлят косата си, а бръчките са преборвали с крокодилска мас! Сериозно ли?

Сега тези разкрасяващи методи ни изглеждат безумни, но помисли си – какво ли биха казали бъдещите поколения за избелването на зъбите или бразилската кола-маска? 

COSMO включва машината на времето, за да те запознае с най-учудващите бюти прийоми. Своеобразен урок по история, от който няма да ги доскучае!

Най-горещите цветове при есенните червила са тук!

 

 

 

Галерия: 14 бюти трика на холивудските звезди от миналото

Виж всички снимки

 

10 изненадващи факта за красотата, за които не си подозирала:

1. Червилото се е смятало за жизненоважен козметичен продукт за медицинските сестри по време на Втората световна война. 

 

 

Причините били две. Първо, червилото напомняло на медицинските сестри за женствената им същност и второ – образът на жена с красиво начервените устни действал успокояващо на войниците. 

 

2. Думата „гримьор“ е изписана за първи път с египетски йероглифи и произлиза от корена „sesh”, който означава „да пиша, да гравирам“. Нанасянето на грима явно се е смятало за сериозно начинание: трябвало е човек да притежава същата точност, за да изпише устните, колкото и за да изписва буквите. (Тук говорим за изписване на символи върху парче скала или папирус, не писане на клавиатурата на смартфона ти).

 

3. Парфюмът бил изключително важен продукт в Древен Египет, където са го използвали не само за козметични, но и за медицински цели. Например, парфюмът Кифи, един от най-известните сред египтяните, е бил приготвян от цветя, мед, вино и диви плодове. Тази смес, приемана през устата, се е използвала и за лечението на белодробни и чернодробни заболявания. И все пак, не ти препоръчваме да гаврътнеш една глътка от любимия си аромат, за да излекуваш настинката си.

 

4. Най-предпочитания цвят на косата в Древна Гърция бил русият. Както можеш да предположиш, в Гърция не са се раждали много блондинки, затова по-светлия нюанс на прическата се възприемал за екзотичен и привлекателен. За да го постигнат, тамошните жени мажели косата си с растителни екстракти или арсеник (!). Вместо шампоан пък използвали смес от пепел, зехтин и вода.

 

5. Хората са си играели на „козметичката от кухнята“ още в Средновековието, използвайки какви ли не хранителни продукти. Студено мляко лекувало акне, сок от краставица – бръчки, а варената коприва изравнявала тена. Жените дори се опитвали да изтрият признаците на времето с помощта на масла, приготвени от восък и бадемово олио или крокодилска мас. Да, последното е супер гадно, наистина.

 

6. Срамота е, че през периода Хейан (края на 9-ти и началото на 10-ти век) японките не са разполагали с екстеншъни за коса. Точно тогава, стандартът за красота е бил кичурите да стигат до 60 см под кръста на жената. Предполагаме, че опашката е била доста популярна прическа!

 

7. По времето на Ренесанса в Италия, жените постигали идеалния цвят за устните и скулите като смесвали яркочервено багрилно вещество, сандалово дърво или живачен сулфид (които имали червен цвят), заедно с восък или животинска мас. Нанасянето на така приготвените „червило“ и „руж“ представлявало сложен процес, но червеният нюанс оставал върху устните и скулите в продължение на седмица, дори след всекидневно миене на лицето.

 

8. Въпреки, че в историята съществува епохата Siglo del Oro („Испански златен век“), тогава никак не е било приемливо жените да имат златист загар. За да поддържат блед, порцеланов тен, младите дами похапвали глина, макар нейната консумация да предизвиквала анемия. В късните години на 18-ти век, придворните дами във френския кралски двор, начело с кралицата Мария Антоанета също били обсебени от мисълта за алабастрово бяла кожа. Постигали я, като се мажели с дебели слоеве бяла пудра (направена от какво ли не, включително бяло олово и стрити на ситно животински кокали). За да „залепне“ за лицето ужасяващата смес, добавяли още китова мас, восък или растителна мазнина. 

 

9. Преди L'Oreal да представи на пазара първия лак за коса през 60-те години на миналия век, жените усмирявали прическата си със супер мазния брилянтин или се пръскали със спрей, съдържащ шеллак (природна смола, която се произвежда от насекомите щитоносни въшки), разтворен в спирт или вода.

 

10. Проучване, проведено през 1991 година разкрива, че жените политици, които наемат холивудски гримьори и фризьори да се грижат за визията им, повишавали шанса си за победа по време на избори с 30 %.