10 домашни бюти грешки, които правиш всеки ден

И да, не си мисли, че ти не правиш така! Правиш и виж къде грешиш:

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Първият и основен проблем е неправилният избор на продукти за грижа, както много пъти сме посочвали. Друга често срещана причина е неправилната домашна грижа. Светлана Сон, блогър и автор на курсове за грижа за кожата и експерт по корейска козметика, идентифицирахме често срещани грешки, които могат да повлияят негативно на състоянието на кожата ти.

Измиваш лицето си с твърде студена или гореща вода

Оптималната температура на водата за миене е 30-36°C. Прекалено студеното не успява да разтвори остатъците от козметика и кожен себум и може да доведе до изсушаване на кожата. Твърде горещата вода пък нарушава pH баланса. Ето защо е важно да се гарантира, че температурата е средна и благоприятна за кожата.

​Не почистваш кожата си на два етапа

Първата стъпка към здрава кожа е двуетапното почистване. Премахни основата, тежката пудра и слънцезащитните продукти с хидрофилно масло, мицеларна вода или двуфазен продукт. Задължителна стъпка след това трябва да бъде деликатно почистване с пяна или гел. Така ще премахнеш остатъците от грим, а следващите продукти ще проникнат по-дълбоко в кожата.

Използваш пяна за измиване на лицето

Преди да почистиш кожата на лицето, гелът или пяната за измиване трябва да се разпени добре в ръцете ти. Ако решиш да ги разпениш директно върху лицето си това можете да наруши нейният pH баланс, тъй като повърхностноактивните вещества в състава на продуктите разрушават защитната бариера.

Спести време и изглеждай зашеметяващо!

Вижте повече

Спести време и изглеждай зашеметяващо!

Бюти съвети, спестяващи време за грим и прическа. Как сме живели без тях?

Рядко сменяш кърпата си или използваш една и съща за лице и ръце

В идеалния случай кърпата за лицето трябва да се сменя всеки ден (но истината е, че много малко момичета го правят). Ако използваш една и съща дълго време, върху нея се натрупват бактерии, които могат да причинят обрив или други кожни проблеми. Едно лесно решение може да бъде преминаването към хартиени кърпи за еднократна употреба.

​Игнорираш стъпката: тонизиране

Тоникът е последният етап от почистването. Възстановява рН баланса на кожата след алкална пяна и твърда вода, овлажнява и тонизира и подобрява проникването на по-нататъшната грижа.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

​Не използваш sheet-маски

Невероятно, но истина – шийт-маските могат не само да се охлаждат, но и да се нагряват. И, между другото, корейците правят точно това. Топлата маска не само се усеща по-добре върху кожата, но също така позволява на есенцията да проникне по-дълбоко.

Странните маски за лице и коса на звездите

Вижте повече

Странните маски за лице и коса на звездите

Маска от плацента, кръв и още няколко странни процедури за красота, които използват и прилагат звездите като Кардашиян, Лонгория и други.

Комбинираш несъвместими компоненти

Поради неправилната комбинация на продуктите, състоянието на кожата може да се влоши или да се появи усещането, че грижата „не работи“. Ето защо е важно да знаеш кои компоненти са съвместими един с друг и кои не. Например, продукти с киселини не могат да се използват с витамин С, ретинол и пептиди. И заедно с ретинола не се препоръчва комбинирането на козметика с витамин С и салицилова киселина. Примери за идеални комбинации:

  • витамин Е + витамин С = защита от увреждане от слънцето;
  • ниацинамид + салицилова киселина = борба с възпалението;
  • ретинол + SPF крем = ефект против стареене;
  • млечна киселина + PHAs = нежно ексфолиране.

​Сменяш грижата твърде често

Отнема известно време, за да подейства всяко лечение. Продължителността му зависи от степента на кожни проблеми и концентрацията на активните съставки в продукта. Например, грижата против стареене ще покаже резултати не по-рано от 3-6 месеца, а изсветляването след 6-9 месеца. Следователно последователността и редовността са твоето всичко.

​Използваш SPF защита само през лятото

Излагането на ултравиолетови лъчи е една от основните причини за преждевременно стареене на кожата. Освен това UVA лъчите проникват през облаците и стъклата през цялата година, независимо от сезона. Ето защо SPF кремът е необходим дори през зимата. Но имай предвид, че прекалено плътните, мазни, избелващи и запушващи текстури са нещо, което вече е отживелица.

5 трика, които ще подобрят рутинната грижа за кожата ти

Вижте повече

5 трика, които ще подобрят рутинната грижа за кожата ти

А резултатите ще дойдат по-бързо, отколкото очакваш!