Хранителни навици и съвети от всички краища на света (II част)

Разкриваме как гъркините и испанките се грижат за фигурата си:

 
 

Разкриваме как гъркините и испанките се грижат за фигурата си:

Боливия

Всеки ден люти чушки – тайните на боливийците. Лютивото разгаря огън в тялото, а за балансиране на температурата тялото се нуждае от енергия и така гори калории.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Хранителни навици и съвети от всички краища на света (I част)

Мексико

Мексиканките отслабват със семена от чия: растението чия има малки бели и черни семена, които в стомаха набъбват и засищат за няколко часа. Съдържат Омега-3 мастни киселини и ценни белтъчини, което ги прави здравословна закуска. Вкусни са с портокалов сок.

Египет

Там поддържат стройни фигури с мътеница: прави се в Египет още отпреди 4500 години. Тази бяла напитка е гарант за отслабване, защото съдържа много малко мазнини и много белтъчини. Освен това е богата и на калций, и на цинк. Тези два минерала силно активират изгарянето на мазнините.

Норвегия

В тази северна страна ядат много прясна риба: в студените норвежки води ловят сьомга, херинга и треска. Морските риби съдържат и микроелемента йод. Само при добро ниво на йод щитовидната жлеза отделя важните хормони на обмяната на веществата. Яж морска риба два пъти седмично.

Корея

Там поддържат форма с водорасли: богати са на полезни вещества, витамин А, Е и В 12, както и на минерални вещества като магнезий, йод и желязо. Почти нямат мазнини, а съдържат много баластни вещества. Това е оптимална комбинация за активна обмяна на веществата и добро храносмилане.

Израел

Свежи зеленчуци с прясна мента: малки салати и здравословни сосове се ядат с удоволствие, както и булгур (много беден на мазнини и богат на баластни вещества).

Австралия

В страната на кенгуруто особено ценят суровите храни. А когато готвят, нищо не се загрява на повече от 42 градуса. Това има преимуществото, че всички полезни вещества и витамини се запазват. Освен това суровата храна засища за по-дълго време.

Испания

Испанците обичат червени портокали, които активират обмяната на мазнините, особено когато се ядат редовно. Пий всеки ден по една чаша прясно изцеден сок от червени портокали за закуска.

Гърция

В съседната ни страна слабеят с... агнешко месо: съдържа много L-карнитин. Тази белтъчина транспортира мазнините и така подпомага изгарянето на липидите.

Мароко

Готвене в тажин: в Северна Африка жените задушават ястията в т.нар. тажин. Това са керамични съдове с удължен като комин капак. Там ястията се приготвят с много малко мазнина.

Австрия

Добри въглехидрати: пълнозърнестият хляб и пълнозърнестата паста поддържат нивото на кръвната захар постоянно и засищат за по-дълго време.

Индонезия

Чудото на канелата: нови изследвания показват, че канелата има вторични растителни вещества, които регулират нивото на кръвната захар и повишават изгарянето на мазнините. За да постигнеш добър ефект, яж дневно по половин лъжичка канела. Подхожда на десерти с извара, с ябълки, също и на ориенталски ястия, както и на мляко с ориз.