Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Борче: изкуството тече по вените му

Савина Петрова
 

Оценка: (0/5)

 

Маестро, музика!

Денят е неделя, 18 февруари, часът: точно 20:00. Петият сезон на музикалното шоу „Гласът на България“, което кара по вените ти да потече музика, започва! А една от движещите сили всичко това да се случва, е Борче. Кое това момче?

Запознай се с Борислав Бояджиев, Музикален директор на „Гласът на България“ .

Снимки: bTV Media Group, личен архив
Снимки: bTV Media Group, личен архив

Той скромен, но силен, крие се от прожекторите на популярността зад музиката, но талантът му не оставя публиката да не го забележи.

Повечето от нас го познават като DJ и покрай редицата му успехи с TEABO, но не са никак малко и тези, които му слагат печата (съвсем правилно и заслужено) на музикант.

Енергичен, идеен, успешен, с чувство за хумор – той е дясната ръка в бенда на „Гласът на България“ и има голяма заслуга участниците да дадат най-доброто от себе си, когато излязат на сцената.

Обграден си отвсякъде с музика – майка ти и баща ти (легендарният, но все така земен основател на ФСБ) са музиканти, брат ти Румен е барабанист и композитор, приятелката ти е музикален педагог, автор си на аранжименти и песни за Графа, Орлин Павлов, Любо Киров, Рафи... Ръководиш бенда на „Гласът на България“? Любопитно ми какъв е животът ти извън музиката?
Животът ми извън музиката е моята половинка Теа и прекрасната ни дъщеря Белослава. Обичам също така кулинарията и гледам във всеки един момент да и се наслаждавам във всяка форма :).

С двете най-любими жени в живота си - половинката си Теа и невероятната им дъщеря Белослава
С двете най-любими жени в живота си - половинката си Теа и невероятната им дъщеря Белослава

Откога се занимаваш с музика – това ген ли е, възпитание, любов от пръв поглед...?
От петгодишен, а сега съм на 34 г. При мен е и трите. Още от малък майка ми ме водеше на театрални спектакли, концерти, а и имах възможността да си играя с всички инструменти на брат ми. Спомням си, че първия път, когато влязох в репетиционната на ФСБ, имах чувството, че съм Алиса в страната на чудесата, а след време и в студиото на баща ми се почуствах като в храм. Винаги съм изпитвал силен интерес и почит към местата, на които се твори, и никога не съм имал съмнения какъв искам да бъда.

Сигурно си пропял преди да проговориш? Помниш ли първата песен, в която се заслуша като дете. На кого беше? Какво се пееше в нея?
Със сигурност не съм пял, защото и аз, и брат ми в това отношение все едно не сме синове на баща си и пеем доста...неубедително. Предпочитаме да изсвирим нещо, отколкото да го изпеем. Първите песни, които си спомням, бяха в плочи с приказки, в които беше пълно с много красива и богато образна музика. Дядо ни събираше и пускаше тържествено грамофона. Това беше единствения начин да се кротнем за известно време. Този шум в началото на плочата ме връща в едни много вълшебни години.

С баща ти и с брат ти свирили ли сте на една сцена?
Да! Имах честта тази моя мечта да се сбъдне. Както знаете, художникът не рисува картините, за да си ги закачи вкъщи. Така и музикантът не прави музика, която да си слуша сам. Това е и причината вкъщи рядко да се пуска ФСБ. Така и двамата с брат ми сами търсихме начини да слушаме. Спомням си как си представях, че някой ден ще свиря с тях и с годините на развитие всичко, което съм правил, е било с цел някой ден, да докосна хората с нещо мое, така, както тяхната музика е вълнувала мен. През 2000-ата година имах честта да се кача на една сцена с ФСБ. Беше незабравимо. Оттогава заедно с брат ми Румен, Стефан Цеков, Ивайло Звездомиров и Николай Копринков сме гост-музиканти на всеки техен концерт.

Защо според теб българската музика никога не е имала световен пробив? Имаме страхотни таланти. Какво ни липсва?
Моето мнение е, че в България има много талантливи, но не и достатъчно работливи хора. Талант имат и хората, които пеят на полето. Искаме световен пробив, а не говорим езици. Искаме да направим музика, а не слушаме и познаваме достатъчно музика. Искаме музикална кариера, а не знаем къде е „ла“ на пианото. Искаме да намерим издателски компании, а не знаем как да се представим или да напишем имейл. Бягаме и се срамуваме от корените си, склонни сме към чуждопоклонничество и условията, в които се развиваме, ни карат да имитираме вече създаден модел, отколкото да създадем нови правила. За създаването на нови правила се иска едно покрито самочувствие, което се постига с културна политика, изграждане на бранш и висок критерий на публиката, каквито у нас за съжаление няма. За да пробиеш, трябва да усещаш, че зад теб има някой, който иска да успееш, и ще ти държи колелото, тичайки (така както баща на дъщеря си, докато не види, че няма да паднеш, ако го пусне. Няма честно успял човек в България, който всички да обичат и да служи за пример. Успял ли е, всички си мислят, че е с измама…

Разкажи ми какво дете беше? С брат какви щуротии правехте? Как ви наказваха вашите?
Бяхме доста диви деца. Аз обичах коли, техника, всякакви щуротии и рокендрол, а брат ми книги и класическа музика. Аз му спирах Стравински, за да си пусна „Нирвана“ и беше страшно. Румен-син винаги е мразил да му пипам нещата, аз пък си мислих, че щом той има някаква вещ, значи няма нужда и аз да имам същата, като можем да си я разделим. Със сигурност не им е било лесно на нашите родители. Сега, като ги питам какви деца сме били, се сещат само за хубавите моменти, отмятайки по някой друг бял кичур. Ха-ха-ха.

Не си спомням да са ни наказвали, но имахме до-о-оста сериозни разговори.

С батко си Румен
С батко си Румен

Кога, в какви моменти изпитваш несигурност?
Когато не съм си свършил предварително работата както трябва!

А кога си най-уверен в себе си, във възможностите си?
Когато съм си свършил предварително работата както трябва! :)

Свирил си цял сезон в Ибиса. Къде още си свирил по света? Къде публиката е най-емоционална, готина, зареждаща?
Може да се каже, че съм обиколил голяма част от света благодарение на музиката. Участвал съм в интернационални музикални, танцови и циркови проекти, европейски и презокеански турнета, фестивали и определено вярвам, че с друга професия това нямаше да е възможно. Все едно живееш няколко живота накуп.

Публиката е най-емоционална и зареждаща, когато си перфектно подготвен и искрен в посланието си към нея. Публиката е като съвършения организъм. Имаш ли съмнение в това, което правиш, тя ще го надуши веднага и ще я изгубиш. После връщане назад няма!

Борче: изкуството тече по вените му

В личен план какво ти се случва?
Най-значимото! Преди две години станах баща на едно невероятно създание – Белослава. Благодаря на Бог, че избра нас.

Най-невероятно създание - Белослава
Най-невероятно създание - Белослава

Къде и как се виждаш след десетина години?
Виждам се като упорит човек, който ще продължава да обича музиката и да се занимава с нея. Надявам се, като едно творческо ядро, което обединява и спомага за създаване на красиви неща.

Опиши се с песен, музика, картина, книга...
Някъде между Blackbird на Beatles, Talk на Yes, I Hate U на Prince с щипка Poundcake на Van Halen! Т.е. невъзможно е или ще отнеме много време.

Обяснявал ли си се в любов с музика? С кое парче?
По душа бих правил серенади, но с барабани е малко странно. Пея на дъщеря ми. Дано не и повлияе лошо.

На какви места обичаш да си почиваш и как, все пак около теб е доста шумно – и в семейството и на работа?
Обичам да си почивам близо до морето, тогава, когато там няма друг освен семейството ми. Въпреки това си нося гумено барабанче и палки.

Какво е да си син на Румен Бояджиев? Това със сигурност носи своите позитиви, но и не малко спънки...
Нося една допълнителна отговорност за нещата, които правя, защото виждам как хората очакват да прецакам нещо и щастливо да размахат пръст казвайки „ето, видяхте ли“. Въпреки това позитивите са повече от негативите. Макар и навсякъде да ме гони „титлата“ синчето, това което продължавам да мога да обменям с баща ми в професионален и личен план, не го заменям за нищо! Ако ставаш или не ставаш рано или късно ти проличава пък и аз не си спомням той да е излизал на сцената вместо мен. Ха-ха-ха.

Борче: изкуството тече по вените му

С какво са свързани мечтите ти, плановете, желанията?
Мечтите и желанията ми са свързани с това България и българите да се отърсят от целия потрес в който израснах, и да хванем една посока, в която приживе да оставя щастливо децата си там, където им е мястото! Пътувал съм много и съм видял, че навсякъде другаде си на гости!

Ако можеше да се пренесеш (с вълшебство :)))) на друго място, по друго време – кое и къде щеше да е това?
По царско време в България или по време на Motown в Америка.

Ако дойдем неканени у вас, как ще те заварим: какво правиш вечер?
Всички са добре дошли вкъщи! Както брат ми твърди, че сме били царете на приемите, вкъщи е като в хан. Все ще се намери какво да си сипем и какво да хапнем. Вечерите са доста интензивни и изискват сериозно родителско внимание, защото преобладава тичане и скачане по диваните, както и „злоупотреба“ с налични множество музикални инструменти от страна на Белослава. Между 21:30-22:15 има уморителна гонитба и борба за обличане на пижама, която обикновено водим мокри отгоре до долу след баня. За баланс има постоянно хъркащ английски булдог на име Бъгси. Телевизорът гърми с бебешки програми, а ние припяваме и „принудително“ танцуваме, хванати за ръка :)

Пожелай си нещо. А на участниците в новия сезон на Гласът?
Пожелавам на близките си хора да са здрави и щастливи. Само тогава и аз съм!

На участниците в новия сезон на „Гласът на България“ пожелавам да са смели, креативни и работливи. Ние сме там, за да им помогнем и да им дадем най-доброто, на което сме способни. И ще го направим! Успех!

♦♦♦

Лесно ли се печелят 50 000 лева?

За участие в шоуто се явиха над 3 000 кандидати от над 10 държави по света

Новият сезон на най-успешното музикално риалити у нас „Гласът на България“ тръгва в ефира на bTV от 18 февруари и ще се излъчва всяка неделя от 20:00 ч.

Петият сезон на музикално риалити се очаква да бъде още по-успешен от миналия и да покаже оспорвана битка за победа не само между певците, но и между треньорите. За втора година в култовите червени столове ще седнат любимците ти Графа, Поли Генова, Камелия и Иван Лечев, които ще влязат в оспорвана битка да намерят новия „глас на България“. След успеха, който пожъна четвъртият сезон, като продуцент bTV заложи на още една успешна формула и покани хип-хоп дуото Павел и Венци Венц за водещи, които да ръководят талантите по пътя към успеха и наградата от 50 000 лв. След успеха на четвърти сезон на „Гласът на България” на предварителните кастинги за сезон 5 се явиха 3 000 кандидати от над 10 държави по света. Най-добрите от тях вече са избрани, така че да отговорят на още по-високите очаквания към предаването. Новият сезон на „Гласът на България“ ще разбие представите на зрителите за музикално шоу – с таланти, качествена музика, хумор и много забавления.


Виж ощеНово в Cosmo