ТОП 5 храни за диета с малко мазнини

  Бъди в перфектна форма с нашите ТОП 5 храни! Лятото е към почти края си, но преди да настъпят...

 

Бъди в перфектна форма с нашите ТОП 5 храни!

Лятото е към почти края си, но преди да настъпят зимните месеци, в които започваш да се храниш почти двойно повече, e задължително да влезнеш в добра форма.

Избрахме ти ТОП 5 храни, които можеш да си хапваш по всяко време на годината, в умерени количества и да носиш любимите си прилепнали дрехи без никакви притеснения за външния си вид.

Борбата за първото място на класацията е сериозно, но решихме да подходим с необходимото уважение към рибата и да й оставим челната позиция.

Няма кой да измести този хранителен продукт от която и да е диета и класация за полезни храни. С нея също е трудно да прекалиш, макар че има и риби, които са много мазни и от които не е добре да консумираш повече от 150-200 гр. Най-добре е да си купуваш прясна риба, а не замразена и престояла с месеци по фризери. Винаги се старай да се информираш максимално кога е била уловена рибата и къде.

Тази храна е един от основните източници на така наречените полиненаситени  мазнини. Когато се приемат в умерено количество като заместител на наситените и транс-мазнините, полиненаситените мазнини могат да бъдат ползотворни за здравето. Полиненаситените мазнини имат свойството да понижават нивото на холестерол в кръвта, а с това и да минимизират риска от сърдечносъдови заболявания. За разлика от тях, лошите наситени и транс-мазнини са вредни и причина за появата на редица заболявания. Препоръчително е по-често да консумирашсьомга, скумрия, херинга и пъстърва.

Единственият минус при рибата е времето и уменията, които са необходими за доброто й приготвяне. Ако не си сред майсторите на тигана и скарата, намери си гадже, което да е спец в тази област или в краен случай някой симпатичен рибен ресторант.

Ядките и семената, например орехите и слънчогледовото семе, също съдържат полиненаситени мазнини.

Няма как да не са в ТОП 5, тъй като са една от най-лесно достъпните храни, почти никакви усилия и излишни приготовления около консумацията им и относително евтини. Препоръчваме ти ги сурови, а ако си още по-здравословнонастроена, можеш и да ги накиснеш във вода (по този начин веществата, които се отделят след консумацията са още по-ефикасни и полезни). По една шепа ядки на ден е една прилична доза, която да задоволи и глада ти. Така хем ще си сита, хем ще предотвратиш трупането на излишни мазнини по тялото си. 

Не забравяй, че някои от ядките подсилват и сексуалния апетит, но с тях не трябва да се прекалява, защото са в групата на така наречените „тежки“ храни.

Бразилският орех е най-добрия пример за такъв тип ядка.

Първоизточникът на  зехтина – маслините, се превръщат в неизменна част от почти всички летни диети.

Независимо дали ще изядеш десет маслини за закуска, ще си ги поръчаш като ордьовър в ресторант, маслините идеално засищат глада ти, без да трупаш излишни килограми. Друг плюс е , че е почти невъзможно да прекалиш с тях или да ти стане тежко на стомаха. Както и останалите храни в класацията ни, те са с доказано ниско съдържание на мазнини.

При авокадото е най-важно да знаеш когато го купуваш да знаеш как да разпознаеш качественото от изгнилото.

Средно големите по размер е добре да бъдат по-твърди и да не се съхраняват в хладилник. За ден-два ще поомекнат, без да се развалят и ще са готови за консумация.

Най-бързото и лесно нещо, което можеш да си направиш с едно авокадо е, като прибавиш към него малко горчица, сол (за предпочитане хималайска), черен пипер, зехтин и 3-4 капки оцет. Всички изброените добавки се разбъркват, докато придобият еднороден вид, след което разделяш авокадото на две (едната половина за закуска, другата за вечеря), изваждаш костилката и на нейно място слагаш от сместа. От там нататък си ти и чаената лъжичка в ръката ти. Изключително вкусно и питателно!

Маргаринът е онази храна, която освен, че може да ти помогне да се справиш с вредния холестерол и на всичкото отгоре има витамини.

Тук е необходимо първо да се пребориш със заблудите си относно маргарина, за да боравиш със съвременна и адекватна информация. Най-важното е да си избираш маргарин, който не съдържа хидрогенирани мазнини, а ниско количество на наситени мазнини. Маргаринът е и по-добрият избор сред продуктите за мазане, когато става дума за ежедневна употреба. А витамините, за които не подозираш, че са част от състава на маргарина, са А, Е и В.