|
Постни лозови сарми
Рецепта от: Стоян и Лора
Снимка: © 2018 FOX Networks Group Bulgaria currently THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA
Време на приготвяне: 90 мин
Трудност: Лесна
Количество: за 4 души
Начин на приготвяне:
1. Нарежи на ситно праза и чесъна, сложи в дълбок съд със загрят зехтин, сол и 100 мл вода. Похлупи и готви, докато омекнат.
2. Поръси с канелата, счукания бахар, индийското орехче и кориандъра.
3. Сложи и нарязаните орехи и магданоз, сушените червени боровинки и булгура. Разбъркай и залей със 100 мл топла вода. Овкуси със сол и пипер.
4. С плънката и розовите листа завий малки стегнати сармички. Подреди ги плътно в тенджера. Залей ги с лимонов сок и малко вода, колкото да ги покрие. Притисни ги с чиния и похлупи. Готви на слаб огън 30 минути.
Сиропирана баница с локум
Рецепта от: Стоян и Лора
Снимка: © 2019 FOX Networks Group Bulgaria currently THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA
Време на приготвяне: 50 мин
Трудност:Лесна
Количество: за 10 души
Начин на приготвяне:
Смеси брашното със захарта и бакпулвера. Прибави половината от предварително разтопеното масло и яйцата. Разбъркай много добре.
Намажи една кора със сместа, в единия край разпредели парчета локум, оформени на фитил с ръце. Навий на руло и разрежи на три. Притисни хубаво краищата. Така оформи всички рула.
Подреди ги в намазана с масло тава. Залей с останалото масло и печи на 180 градуса до зачервяване - 20-25 минути. Охлади.
От захарта, водата и леко счуканите шушулки кардамон на умерен огън приготви захарен сироп. Дръпни от котлона и овкуси със сок от лимон.
С горещия сироп залей охладената баница. Остави да се сиропира за една нощ.
Съвет: Ако искаш да сложиш малко повече смес в баницата, може да направиш още половин доза.
Печено телешко месо с пюре от червено зеле и зеленчуков чипс
Рецепта от: Божана Кацарова
Снимка: © 2017 FOX Networks Group Bulgaria currently THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA
Трудност: Лесна
Количество: за 2 души
Начин на приготвяне:
1. За тази рецепта за телешко на фурна загрей добре тиган с 20 г масло и 2 с.л. зехтин. Добави половин скилидка чесън и разрязаните на половинки главички брюкселско зеле и нарязания на тънки полумесеци лук. Поръси със сол и черен пипер телешкото филе от двете страни. Полей със зехтин и масажирай месото. Поставете месото в тигана и го запечатай от двете страни до златистокафяво. След това постави тигана в предварително загрята фурна на 180 градуса и печи 6-7 минути. Остави месото да почине 15 минути.
2. В добре загрята тенджера сипи нарязаното на тънки ивици зеле. Добави 40 г масло и 50 мл прясно мляко, ½ скилидка чесън и звезда анасон. Разбъркай. Добави оцета и готви до омекване. След това извади анасона и пасирай зелето. Прецеди сместа през фина цедка. Останалата смес в цедката сипи в тавичка, постлана с хартия за печене, и я разстели на тънък слой. Поръси с щипка сол и печи в предварително загрята фурна на 170 градуса 35 минути. Остави чипса от зеле да изстине добре.
3. За зеленчуковия чипс обели зеленчуците. Нарежи ги на тънки, дълги ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Поръси ги със сол и черен пипер. Загрей 1-2 пръста олио в тенджерка и изпържи зеленчуците до хрупкавост. Извади ги върху кухненска хартия.
4. Поръси със сол накъсаните на едро листа зеле и ги изпържи в мазнината от зеленчуковия чипс.
5. Сервирай телешко с червено зеле, като разстелеш тънък слой от пюрето от червено зеле по средата на чиния. В единия край, върху пюрето, подреди няколко резена телешко филе. Гарнирай с лук, чипс от зеле, пащърнак, морков и тиквичка. Полей с малко от соса от месото.