Готин уикенд (почти) без пари

През седмицата си мечтаеш да дойде уикендът, а когато това стане увисваш нос, защото си го закъсала с финансите. Без паника! Cosmo ти е приготвил няколко икономични идеи за готин уикенд.

 
 

През седмицата си мечтаеш да дойде уикендът, а когато това стане увисваш нос, защото си го закъсала с финансите. Без паника! Cosmo ти е приготвил няколко икономични идеи за готин уикенд.

Всяка от нас е изпитвала онова гадно чувство, което безпаричието влачи като ремарке след себе си. То е потискащо, депресиращо и може да скапе дори и най-ведрото настроение. Не му се давай! Кой е казал, че за доброто забавление непременно са нужни многооо пари?

►►►Как да имаш социален живот, когато си без пари

Замести фитнеса със...

Единствено през уикенда можеш да си позволиш дълга тренировка във фитнес залата, но точно сега не можеш да си платиш дори едно посещение? Е, скъпа, очевидно е дошъл моментът да изровиш от мазето тийнейджърското си колело и да го яхнеш отново. Повярвай, то ще те изпоти не по-малко от фитнес тренировка. И ако все още се колебаеш в достоверността на горното твърдение ще добавя и статистиката, според която за един час на велосипеда изгаряш 360 калории. (И нито един лев!). Затова те съветвам този уикенд вместо да се вайкаш, че си разорена и закръглена, да звъннеш на приятел, който също е горд собственик на велосипед и да покарате заедно в парка.

В случай че колелото ти вече е история, или пък изобщо не можеш да караш използвай хубавото време, за да поиграеш на федербал (8 лв приличен комплект) с приятеля си. 60-минутна игра ще ти изпари около 300 калории.

Ако пред блока ти има маса за тенис, по-късно може да направите една игра и на нея. Само трябва да намерите отнякъде две хилки и едно пинг-понг топче. Нямаш? Помоли тогава някоя съседка да ти услужи и запретвайте ръкави. Дори и никога досега да не си играла, ще си прекарате забавно. Хубавото е, че освен безплатна, играта на тенис на маса ще ти е и полезна – за 30 минути унищожаваш около 250 калории. 

Най-ефективен начин да поизгориш някоя друга калория си остава джогингът. Защо да се мъчиш на бягащата пътечка в залата, като можеш да направиш няколко обиколки на кварталната градинка и да дишаш чист въздух? 30-минутен джогинг ще те лиши от 432 калории. Същото време прекарано в подскоци на въже пък ще те освободи от 450.

Не по-малко лоша идея е и пързалянето с ролери. Половин часово кръгче с тях ще ти струва 240 калории. 

►►►13 идеи за нетрадиционни и адски сладки срещи

Посети зоопарка

Ако през уикенда не ти се спортува, то една разходка до зоопарка идеално би вдигнала градуса на настроението ти. При това без да даде отражение в портфейла ти (билетът за учащи в Софийския зоопарк струва 2 лева, а този за студенти – 1 лев). Така че следващия уикенд хвани гаджето си за ръчичка и направете една визита на зоологическата градина. Ако ли пък идеята да разглеждаш животни ти е малко инфантилна, то може да се въоръжиш с фотоапарат и да снимаш видовете. Ще се изненадаш колко красиви спомени ще ти остави едно обикновено посещение на зоопарка.

Нямаш пари? Няма проблеми! Изследване показва, че приключенията и хубавите случки, които сама си създаваш носят повече удовлетворение, отколкото собствеността, дори и върху скъпи стоки.

Отиди на пикник

Мечтаеш си за вкусен обяд на открито, а всичките ресторанти за които се сещаш в момента не са ти по джоба? Щом е така значи е време ти и твоят човек да отидете на пикник в парка.

А защо не е и в градинката пред блока. Отбий се до най-близкия супермаркет, направи два-три сандвича, вземи едно одеяло и един MP3 плейър и дим да те няма. Упс! Май забравихме нещо? А, да – къде без гаджето? След пикник-обяда ще се увериш, че приятното (и романтично) прекарване не е задължително да е скъпо...

Спретни си кино маратон

Гледа ти се някакъв интересен филм, но за кино точно тези дни не можеш и да мечтаеш. Обади се на приятел да ти даде някакво DVD (или си купи – в големите супермаркети често им правят голямо намаление), вземи две пакетчета пуканки за микровълнова, пусни щорите и преди да се усетиш, стаята ти ще се е превърнала в кино салон. Ако мониторът на компютъра ти се струва малък, то тогава помоли някоя дружка със система за домашно кино да те приюти у тях и да сподели с теб твоя безплатен кино маратон.

Покани на гости приятелките си

Искаш да побъбриш на воля с приятелките, но яко си го закъсала и нямаш пари дори за едно капучино? Е, тогава просто ги покани вкъщи. Кажи им, че от теб са терена и кафето, а от тях – десерта. Защо винаги да ходите на някакво скъпарско кафене и да си мерите приказките, като може да се съберете у вас и яко да поклюкарствате? И така междувременно да спестите и някой друг лев, разбира се.

Пазарувай вкъщи

Умираш си за някакво ново допълнение на гардероба ти, но разполагаш с има-няма 50 лева. Споко! Cosmo има лек и за шопинхолическите ти наклонности. Просто следващият път като тръгнеш да каниш приятелките си вкъщи на кафе, предложи на всяка да си донесе и по някоя друга дрешка, от която иска да се отърве. Ти също събери на купчинка своите и щом дружките ти дойдат си спретнете една „тотална разпродажба” на дрехите, които не носите. Така хем ще се сдобиеш с чисто ново марково потниче за смешни пари, хем ще получиш някой друг лев за парцалките, които не харесваш и не обличаш. И това ако не е изгодна  сделка – здраве му кажи.