Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Няколко банкови термина и техните обяснения

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Комисиона за управление на кредита
Това са парите, които банката взима от всеки кредит в момента на тегленето. Обикновено комисионата е в размер на около 1% и се дължи веднъж. Така че не очаквай, че е вземеш чистата сума, за която кандидатстваш, което не е чак такава беля, когато става дума за потребителски кредит, но си е сериозна сума в случай на жилищен. При ипотечните кредити дължиш и годишна такса управление, която е още едни 0.25% към лихвата.

Запис на заповед

Подписвайки я, ти даваш право на банката, ако не си плащаш в договорените срокове кредита, да предприеме действия така, че да си ги вземе дължимите пари. Най-лошият възможен сценарий е да дойде съдия-изпълнител при теб, но това едва ли ще се случи, защото не бива да допускаш да се стигне дотам. При повечето кредити се подписва запис на заповед, включително и при кредитните карти, и това е гаранцията, която даваш на банката, че ще си получи дадените ти пари.

Годишен процент на разходите (ГПР)
Цифрата ти показва какъв ще е общият ти разход по кредита и включва както годишната лихва, така и всички възможни допълнителни комисиони и такси, свързани с кредита. Преди въвеждането му някои банки обявяваха ниски лихви, но когато отидеш на гишето и добавиш и другите такси, се оказваше, че нещата не са чак толкова розови, затова освен лихвите, сравнявай най-вече ГПР на различните варианти.


Внимание: Шопингхолизъм!
Колко неща си купи вчера? А днес? А от всички тях ли имаше нужда?


Не е нужно да харчиш много пари, за да си шопингхолик. Лакче тук, тениска там, после нещо друго, и още едно. Без да искаш, всеки ден се зареждаш с удоволствието от купуването на нещо ново, за да осъзнаеш на още на следващия, че не си имала нужда от него. Просто всичко излиза от контрол, защото ако не си купиш нищо, се чувстваш тъжна. Ако това е твоят случай, вероятно е време да се вземеш в ръце и да си признаеш, че имаш проблем, а за да спреш порочният кръг, вземи следните мерки:
1. Определи си нисък дневен лимит и си намисли достатъчно изкусителна цел, за която да спестяваш.
2. Дори в супермаркета пазарувай по предварително направен списък.
3. Обикаляй по магазините „само да погледаш“, когато са затворени.
4. Когато те засърби портфейла, отиди на фитнес – хем ще похарчиш пари там, хем ще изразходваш енергия.

Виж ощеНово в Cosmo