Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кеш капани в края на месеца

Детелина Стаменова
 

Оценка: (0/5)

Кеш капани в края на месеца
Кеш капани в края на месеца
Работиш като луда, но  всеки месец излизаш на червено? Cosmo проучи как да избягваш осем от най-разпространените финансови капани, в които може би попадаш.

„Медиците са установили научно, че пръскането на кеш може да увеличи драстично хормоните и настроението да се промени към много добро“.

Познаваш хора, които взимат много по-малко от теб, и не можеш да се начудиш как си позволяват толкова неща, които ти вечно не успяваш да си купиш. Или пък към средата на месеца се оглеждаш отчаяно, опитвайки се да се сетиш, за какво точно изчезнаха парите ти. И защо ще се наложи да прекараш останалите две седмици под строг домашен арест на ориз и картофи. Сега е моментът да кажеш сбогом на празния портфейл, като се научиш да избягваш следните гафове, които може би ти изсмукват левчетата и те превръщат в Пепеляшка.

Кеш капан 1
Моментална награда
Току-що си получила заплата и за вниманието ти се бият хиляди неосъществени покупки, които искат от теб да ги направиш веднага. Това се нарича „желание за моментална награда” и е една от причините да се оказваме почти без пари само няколко дни след солидното зареждане на дебитната карта. „Треската да харча ме застига в началото на всеки месец, - изповядва се Шани, 26, която работи в телефонен център. - За нещастие тогава профуквам голяма част от финансите си и после се чудя къде ми е бил умът, но вече е късно”. Нещата стават особено неприятни, когато чаканата дълго премия изчезва за секунди... незнайно съвсем точно къде и за какво.

Решението Развий у себе си качеството търпеливост. Остави банковата си карта на мира в деня на заплатата и не тегли повече, отколкото имаш нужда, само и само за да се чувстваш като „човек с пари”. Не възприемай този период като „чакане”, а просто като проява на търпение. Това умение в много отношения може да промени живота ти и да те направи по-спокойна. Веднага щом си „заплюеш” някоя стока, помисли, дали наистина ще ти е нужна и защо точно изпитваш необходимост да я купиш – защото ти се купува, или защото ти трябва? Ако просто ти се пазарува, по-добре да похарчиш пари за нещо малко и евтино (забавно украшение), отколкото за нещо скъпо и неизползваемо (официална чанта). Колкото по-често си даваш сметка за това, толкова по-често ще осъзнаваш, че може да преживееш деня и без да похарчиш няколко банкноти.

Кеш капан 2
Харчене = Удоволствие
Защо пазаруваме, когато ни е тъпо, зле, или просто искаме да си повдигнем настроението? Признай си, че дори купуването на един шоколад, да не говорим за някой дързък топ или панталон, могат да те накарат да се почувстваш доста по-добре. Забелязала ли си, че ти се иска да си купиш нещо почти веднага след скандал с иначе-любимия-човек? Жените, които се отдават на шопинг в кризисни моменти, признават, че се чувстват по-добре и по-отпочинали след изтощителна обиколка по магазините, независимо какво носят в торбата – евтини обувки или скъп парфюм. Когато Марина (27 г.) най-накрая решила да заживее с гаджето си, установила, че всяка сутрин тръгва по-рано за работа, за да може да мине първо през близкия козметичен магазин. Така натрупала „разкрасителни” харчове от близо 100 лева за един месец. „Романтиката в отношенията ни беше отминала - признава тя, – и имах нужда да харча, за да си докажа, че съм готина и заслужавам да имам всичко, което пожелая”. Медиците са установили научно, че пръскането на кеш може да увеличи драстично хормоните и настроението да се промени към много добро. Както сигурно и сама си забелязала, парите са източник на сила, а възможността да ги харчиш буквално те окрилява.

Решението Открий какъв е стресовият фактор, който те кара да харчиш. Преди да извадиш парите от портмонето, се запитай какъв е истинският ти проблем. Решенията не са в магазина, а в теб. Не забравяй, че в повечето случаи разходите ни са въпрос на избор – само една малка част от нещата, които си купуваме, всъщност са ни необходими. Вероятно в гардероба си имаш поне една  дреха, напазарувана под влиянието на вселенската тъга, която събира прах, защото не е чак толкова добра покупка, колкото си мислеше тогава. Ако шопингът все пак ти действа като мощна доза антидепресанти, има решение и то се нарича обикаляне-без-купуване. Пробвай дрехи и обувки, коментирай с продавачките как ти седят, почувствай се Принцеса и след това си тръгни. По-късно можеш да се върнеш за нещо, в което наистина си се влюбила, и да си го вземеш, когато си с целия си акъл и в състояние да преценяваш правилно.

Кеш капан 3
Искам го ВЕДНАГА!
Искаш последния модел мобилен телефон, готините трейнъри и пълния тримесечен абонамент на най-добрия фитнес в града? Желанието да бъдеш в крачка с модата може да се превърне в главна пречка пред финансовата ти свобода. Живеем в материален свят и затова сме материални момичета – няма как. Покупките определят къде стоиш и какъв си. Големите разходи като скъпа техника или редовни почивки в чужбина също са знак за успех и възможности. В резултат на това често харчим за продукти, без които можем да минем. В стремежа си да притежаваме каквото имат и другите, живеем на ръба на възможностите си.

Решението Отърви се от онова вътрешно гласче, което те ръчка да се състезаваш с околните в графата придобивки. Няма смисъл от това да притежаваш цифров апарат, който не използваш, само защото е по-нов модел от този на приятелката ти. Щастието ти не би трябвало да зависи от броя обувки или камарата гримчета в козметичната ти чантичка. Преди да си дадеш парите за нещо, задай си следните въпроси: Защо го купуваш – защото е престижно, или защото ти харесва наистина? Можеш ли да намериш подобен продукт за по-малко пари? Доста по-умно е да живееш под възможностите си, отколкото да ги надскачаш с всяка покупка, като същевременно се опитваш да компенсираш с намаляване на задължителните разходи.

Кеш капан 4
Живот на кредит
Кредитите ти дават невероятно много възможности да имаш всичко, което искаш. Пластмасовите карти пък са съвременният вариант на рога на изобилието, от който можеш получиш какво ли не само с въвеждането на един пин-код. Но усещането на еуфория от плащането „без пари” се изпарява за секунди в момента, в който получиш извлечението от разплащателната си сметка. Тлъстите черни цифри те връщат на земята и бързо осъзнаваш колко много си похарчила. И че сега ще трябва да ги връщаш, при това с лихвите. Разбира се, кредитните карти са неоценими, защото са безкрайно удобни. Освен това ти дават възможност да се чувстваш спокойна, че винаги разполагаш със средства, без да се налага да ги носиш в брой. Така че остава само да се научиш да използваш пластмасовото си съкровище внимателно и по предназначение.

Решението Ако не можеш да платиш това, което купуваш в идващите 45 дни, не използвай картата си. В случай, че в момента имаш дълг, не добавяй към него още суми, а се опитай да върнеш всичко възможно най-скоро. Ако винаги трябва да покриваш онзиденшните покупки, кога ще можеш да си позволиш с чиста съвест нещата, за които мечтаеш днес?

Кеш капан 5
Отлагането
Почти няма човек, който да не обича да отлага днешната работа за утре. Но когато става въпрос за пари, никога не бива да се бавиш, защото това може да е последният ти шанс. Добра оферта за самолетни билети? Резервирай ги веднага. Евтина квартира? Не го премисляй прекалено дълго, защото утре някой вече ще я е взел. Плащай си данъците, преди да е изтекъл крайният срок, защото иначе годината ще се изниже и лихвите ще се натрупат, а парите никога няма да ти стигнат, за да се разплатиш и с държавата (май това често е последната ни грижа). По-добре да затегнеш колана и да изчистиш дълговете си сега, отколкото да си мислиш за тях, тършувайки в гардероба с финансовите скелети, които се опитваш да забравиш. Силвия (28 г.) консултант-продавач, разказва: „Имам неплатени данъци за апартамента от две години. Първо не успявах да отида да ги платя в данъчното. След това през годините сумата нарасна и сега дори не искам да се замислям колко дължа”.
 
Решението Не бъди пасивна. В повечето случаи бързото ориентиране в ситуацията те прави победител. Дори когато става дума за дреха, която си купуваш в първия ден на разпродажбата с 30% намаление. На следващия може да я няма. Разбира се, възможно е и след седмица да е намалена дори повече, но как можеш да бъдеш сигурна? Покриването на режийните разходи навреме е често неприятно, но пък така поне със сигурност ще имаш ток, вода и телефон и няма да се налага бясно да тичаш в последния момент (или след него), за да предотвратиш спирането им.

Кеш капан 6
Фукане вместо спестяване
„Нямам пари за спестяване!”. Този рефрен е често срещано оправдание. „Как да спестявам, като така или иначе аз не харча неразумно, просто живея прилично - Дина (24 г.), асистент в архитектурно бюро, признава, че се е опитвала да оставя част от парите си недокоснати до края на месеца. - В крайна сметка опирах до тях, когато банкоматът тъжно ми съобщаваше че нямам достатъчна наличност”. Тя споделя, че всичките є опити да поставя рамки на харченето се провалят. „Все изниква нещо спешно и се получава така, че малко преди заплата просто нямам почти никакви пари”. Жана (29 г.) пък не е склонна да се раздели с начина си на живот. „И без това не получавам много пари, ако тръгна и да спестявам, то направо няма да е нормално. Не мога да се лишавам от вечери или кафе в хубаво заведение, защото това е за душата, не е нещо кой знае какво”.

Решението Със спестяване на пари започваш да мислиш повече за бъдещето и за бъдещите си планове. Спестявай сега. Струва ти се невъзможно? А как живееше, преди да си смениш работата и с по-ниска заплата? Всяко качване на стандарта ти те вкарва в спиралата на по-големите разходи и когато се обърнеш назад, просто не можеш да повярваш, че само преди три-четири години си живяла с много по-малко пари. Нещо повече – дори увеличението отпреди четири месеца може би вече е станало до такава степен част от бюджета ти, че не можеш да си представиш как би се оправила без тях. За съжаление колкото и пари да получаваш, при добро желание може да ги похарчиш. Също така, ако се наложи да живееш с по-малко пари, пак ще успееш.

Ралица, 25, медицинска сестра, решила за себе си да отделя всеки месец малка сума, която не си позволява да харчи, освен когато се налага. Когато преди години започнала да го прави, било, за да си гарантира, че ако има нужда, ще може бързо да вземе пари. Днес вече тя е доволна, че парите бавно, но сигурно се увеличават: „Може да не е голяма сума, но семейството ми беше шокирано, когато в един момент инвестирах в малък автомобил, без да ги моля за помощ. Усещането за самостоятелност и финансова стабилност е много готино”.

Кеш капан 7
Бюджети без сюжети
Да нямаш разграфен бюджет, е все едно да си генерал без тактика на бойното поле. Елена (22 г.),  която работи като асистент, се опитала да си води наум бележки за какво и колко харчи. „Не искам да се тормозя с писане на бюджет, защото според мен е тъпо да си губя времето, записвайки като някаква книжна мишка какво харча – това е много глупаво упражнение и не разбирам хората, които го правят”, обяснява позицията си тя. Понякога не ти се иска  да определяш предварително  разходите си в писмен вид, защото се страхуваш, че резултатите няма да ти харесат. И ще се окаже, че в крайна сметка не можеш да си позволиш всичко, за което харчиш. Александрина (24 г.) казва: „Дори не искам да си помислям къде и за какво съм давала пари, защото така ще разбера колко съм профукала. По-добре да живея в неведение, защото само мисълта за всички финансови неща ме изнервя”.
 
Решението Финансовото планиране е необходимо зло. Да, може би седи евтино и скръндзаво да си водиш мини счетоводство, но бюджетът ти дава комфорта да знаеш какво се случва с парите ти. Така си наясно докъде си стигнала с разходите и какво трябва да направиш, за да избегнеш някоя криза. Пет минути всяка вечер или половин час в началото на месеца ще те подготвят за по-отговорно отношение към авоарите ти (въпреки че първоначално силно ще напомнят на близка среща с ужасни финансови призраци). „Опитвам се да си водя сметка за всичко – отбелязва Катя (25 г.) служител в банка, – храна, транспорт и останалите разходи, които нормално си вървят. Това ми помага да видя точно колко дребни са „дребните” харчове и да предотвратя излишното изтичане на пари”. Правенето на бюджет е болезнено само в началото, после се превръща в навик, без който не можеш. „Сега вече съм в състояние да преценя, дали мога да си позволя някоя покупка, без дори да се замислям”, казва Катя.

Кеш капан 8
Липса на финансови познания
Ако нямаш дори и най-бегла представа за финансовата страна на живота, меко казано, поставяш себе си в губеща позиция. Изобщо не се налага да четеш дебелите учебници по счетоводство и банкиране от УНСС. Просто трябва да проявиш елементарен интерес към банковата система, защото липсата на основни познания за това как работят финансовите институции те превръща в лесна жертва на капаните за наивници, които все още съществуват.

Решението Информирай се. Всяка банка има сайт, в който можеш да прочетеш информацията, която ти е нужна. Ако не разбереш нещо – питай, питай, питай. Никой няма да откаже да ти разясни това или онова. Когато отговорът не ти харесва, обърни се към друга банка и пак питай. Не се стеснявай да задаваш въпроси на колеги и познати, които са взимали кредит, или които ползват някоя друга услуга – ще се изненадаш колко много неща можеш да научиш и колко полезни ще са ти те. 


Виж ощеНово в Cosmo