Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да пестиш пари, без приятелите ти да забележат

Таня Петрова
 

Оценка: (0/5)

Няколко хитринки, които ще ти помогнат да спестиш пари, без това да дразни приятелите ти (нито пък да разберат, че имаш проблеми с наличните).

Как да пестиш пари, без приятелите ти да забележат
Как да пестиш пари, без приятелите ти да забележат © Домашно изпеченият мъфин е много по-вкусен и евтин вариант на фабрично приготвения му братовчед. (Shutterstock.com)

Хапвай вкъщи

Това, че пестиш, не значи, че трябва да пропускаш интересното. Означава, че трябва по-добре да се възползваш от обстоятелствата. Да се оплакваш непрекъснато, че нямаш пари, няма да ти помогне, а и хората не си падат по оплаквачки. Научи се да казваш „не“, но си измисли положителни алтернативи. Например, ако не можеш да си позволиш да излезеш вечерта, покани приятeлите си да се отбият у вас преди клуба. Освен това можеш да натовариш всеки да купи различните продукти и така ще спестиш още повече.

Забавления навън

Ако си от момичетата, които си падат по приключенията, тогава забавата на открито е добър вариант да се забавляваш за малко пари. Ако не можеш да си позволиш вечеря и питие навън, предложи да се разходите до някоя планина. Хем е полезно за тялото, хем не плащаш входна такса, хем храната си я носиш от вкъщи. Има не един начин да излезеш навън и да повишиш нивото на ендорфини в тялото си.

Пазарувай онлайн

Така наречените виртуални молове могат да ти спестят доста пари. Ако все пак не можеш без усещането, което дават истинските магазини, разходи се, но ако нещо те изкуши, купувай с идеята, че ще го подариш на приятел за рожден ден. Тази идея ще те предпази от необмислени покупки, а и ще имаш подарък под ръка.

Дели си сметките

Когато става дума за домашни консумативи, да живееш със съквартирант или въобще да делиш сметките с някого, е къде-къде по-ефективно. Когато купуваш тоалетна хартия и паста за зъби, купуваш на едро, нали? Защо не го правиш и когато пазаруваш месо например? Само не забравяй да го разделяш на парченца и да го замразяваш.

Грижи се за себе си

Не се лишавай от дневната доза кафе, но един път в седмицата можеш да носиш в офиса домашно приготвени мъфини. Така спестяваш от закуска и обяд. Гарантиран начин да имаш винаги пари под ръка е в деня, когато ти преведат заплатата, част от нея да превеждаш в „сметка за удоволствия“ – това ще са парите, които можеш да харчиш както ти хрумне. Това е чудесен начин да регулираш разходите си, а и да не се чувстваш потисната, че не ти остават пари за удоволствия.


Виж ощеНово в Cosmo