Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да не те ограбят в Интернет

 

Оценка: (0/5)

 
 

Виж как да защитиш парите си от мошеници, които дебнат в нета!

Как да не те ограбят в Интернет

Не можеш да си поемеш дъх от сезонните разпродажби, гардеробът ти не побира новите ти рокли, а куриерите на онлайн магазините те познават от пръв поглед. Струва ти се, че знаеш всичко за пазаруването в Интернет – толкова изгодно и удобно.

Как да направиш така, че радостта от сполучливите покупки да не се помрачи от кражба на остатъка в банковата карта и мошенници да не се доберат до парите ти, ни разказа Анна Ложкина – специалист в услугите Яндекс по въпросите за безопасността на парите.

Изкуството да спестяваш!

Виж как да превърнеш спестяването в своя втора природа!
Виж как да превърнеш спестяването в своя втора природа!

Вместо кредитна карта използвай дебитна. За покупки не използвай кредитна карта – ако привлече вниманието на злосторници, загубите ще са осезаеми.

По-добре си направи отделна дебитна карта за онлайн покупките с ограничен лимит. Така ще ти е по-лесно да контролираш разходите и да забележиш непланирани липси.

Използвай двуфакторна авторизация! От всеки ъгъл вече чуваш, че паролите трябва да са сложни, дълги, състоящи се от символи и букви в различен регистър. Но за хакера разбиването дори и на най-завъртяната парола е въпрос на време (и скорост на работа на програмата му за разбиване). Далеч по-безопасно е да платиш с карта или с такива платежни услуги, които ти дават възможност да не въвеждаш постоянно паролата, а да потвърждаваш заплащането,пристигащо със смс или генериращо се от мобилно приложение, еднократно. Тези пароли имат кратък срок на валидност, затова можеш да ги използваш само веднъж

Свържи картите си в портфейл! По-безопасно е да заплащаш Интернет покупките с карти, които са въведени в твоя електронен портфейл (eWallet). При плащане по този начин няма да ти се налага да оставяш данните на картата си във всеки магазин – те ще са защитени от услугата електронна платежна система. Например, eWallet в Яндекс. Можеш да обединиш парите от не повече от пет карти и да плащаш непосредствено от която и да е от тях.
.
Не се хващай на въдицата на фишърите! В пощата ти често идват писма от онлайн магазини с реклами за акции и специални предложения – те могат да са изпратени не от магазини, а от мошенници – фишъри. По правило тези писма съдържат препратки, които не е хубаво да следваш, защото могат да водят към фалшиви сайтове, които тъкмо и чакат данните на картата ти. Далеч по-безопасно е да влезеш в сайта, след като си го намерила чрез търсачка или си въвела адреса по памет, и след това да откриеш нужното

Умните жени си правят сметка на парите и знаят от какво да спестят, но има неща, за които си струва да дадеш повече пари.
Умните жени си правят сметка на парите и знаят от какво да спестят, но има неща, за които си струва да дадеш повече пари.

Виж кои са те!

Никога на никого не казвай паролите си! Измамниците са се изхитрили да получават финансова информация по следния начин: някой ти звъни, представяйки се за специалист от службата за безопасност на твоята банка или от обслужването на електронните плащания и ти казва: „Провеждаме профилактичен ремонт на системата. За да възстановите достъпа си, трябва да ни съобщите данните от личната си карта, картите и паролата.” Не вярвай! Истинските сътрудници на службата за безопасност на банката няма да ти звънят и да се интересуват от личните ти данни – те имат всичко, което им е необходимо. Най-вероятно номерът на картата ти е станал известен на крадеца и иска да изкара пари, крадейки от сметката ти.

Проверявай безопасността на връзката! Обърни внимание на адреса на страницата, на която магазинът предлага да платиш поръчката – трябва да започва с https://, а не с http:// (символът “s” означава secure – в превод от англ. безопасен). Ако сайтът показва грешка или съобщава за незащитена връзка, не се опитвай да въвеждаш данните на картата повторно – свържи се с магазина или се откажи от покупката.

Използвай и обновявай антивирусната! Вирусите са опасни не само за компютъра, но и за смартфона. А освен това те могат да повлияят не само на качеството на работа на устройството, но и на съхранението на персоналните данни – пароли в социалните мрежи, пощи, платежни услуги.

Двойният живот на сим картата! Среща се по-рядко и е по-изкусно мошеничество. Злосторниците, използвайки фалшиви документи, издават дубликат на сим картата ти, на която получаваш смс-и с паролите от банковата ти карта или акаунта в платежната услуга. Наистина, така не мамят всеки срещнат, а само тези, които са дали да се разбере, че имат много пари в сметката си, отнесли са се нехайно към данните на картата – прекалено е трудоемко. Във всеки случай веднага щом забележиш, че телефонът ти е престанал да звъни, отдавна не си получавала смс-и, изходящите ти също не работят, бий тревога – обади се в банката и прекрати операциите по всички карти. Едва след като паричният кислород на мошеника е спрян, можеш да отидеш в офиса на мобилния оператор, за да изясниш дали наистина са издали нова сим карта. Ако всичко се е случило точно така, подай заявление за издаване на нова сим карта.

Внимавай кой наднича зад рамото ти!

Бъди много внимателна, когато нанасяш кода на кратата си!
Бъди много внимателна, когато нанасяш кода на кратата си!

Анна Ложкина специалист в услугите Яндекс по въпросите за безопасността на парите сподели с нас: „Купувайки си в интернет кафето самолетни билети за Париж, можеш дори да не забележиш как в същия този момент седящият на съседната маса мошеник наднича зад рамото ти и следи потребителското ти име и всички пароли. При това опасността е също и в това, че злосторниците днес имат голям брой хитринки, които им позволяват да крадат чужди данни на обществени места – от програми за крадене на пароли от клавиатурата до специални програми, запаметяващи търсения в браузъра. Но ако вече си си купила нещо, не забравяй да излезеш от всички акаунти.”.

Избягвай магазини близнаци! Мошеническите магазини често се крият под сянката на известни. Техният адрес в полето за търсене може да се различава от адреса на истинския магазин само с една буква, например shoees.com вместо shoes.bg. Също така бъди наблюдателна при преминаването на страницата за заплащане на стоките и на страницата на известен магазин: специален вирус може на този етап да те прехвърли на фалшива станица. Изходът е един: гледай внимателно адреса на сайта дали няма излишни символи в него. Освен това при преминаването на измамната страница за заплащането може да се появи предупреждение, че плащаш на физическо лице. Не го игнорирай: всички големи магазини са регистрирани като юридически лица.


Виж ощеНово в Cosmo