Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Изкуството да спестяваш

 

Оценка: (0/5)

Ето как да превърнеш спестяването в своя втора природа.

Изкуството да спестяваш
Изкуството да спестяваш © Shutterstock.com

Инвестирай в бъдещето си

Спестяването е като опитите ти да влезеш във форма. Първоначално не е никак забавно, но когато придобиеш определени навици и започнеш да виждаш резултатите, искаш да дадеш още повече от себе си. Най-простичкият начин да спестяваш безболезнено е да го правиш автоматично. Можеш например да отделяш определена сума от заплатата си всеки месец и като традиция да я внасяш в свой собствен спестовен депозит. Когато мислено не разчиташ на тези пари, ще си правиш сметка с бюджета, с който разполагаш.

Прави планове за черни дни

Всяко умно момиче трябва да има свой собствен фонд за спешни случаи – нещо, на което да разчиташ, ако останеш без работа, колата ти се развали или си поканена на 5 сватби в един и същи месец. Опитай се да спестиш пари, с които в случай, че се наложи, можеш да издържиш поне три месеца.

Развилней се

И все пак понякога трябва да се наслаждаваш на парите, заради които се бъхтиш цял месец. Ако никога не си позволяваш да си купуваш нещата, които искаш, ще постигнеш финансовия ефект на йо йо диетите. Просто в един момент ще ти писне и ще прекалиш, като междувременно ще нанесеш непоправими щети на бюджета си. Хубаво е във фонда със спестяванията си да имаш и бюджет за забавления. Тези пари са предназначени за концерти, страхотни обувки, екскурзии или каквото ти душа иска.

Събирай си стотинките

Звучи малко смешно, но всъщност това се оказва най-бързият начин да спестиш пари. Всеки път, когато ти върнат стотинка от 1 лев или 50 стотинки, я слагай в касичка или купа – някъде, където няма да ти е пред очите и няма да се сетиш да я изхарчиш. Сама ще се изненадаш колко бързо това ще ти донесе нов топ или рокля. При това почти без усилия!


Виж ощеНово в Cosmo