Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Глупави финансови грешки

Детелина Стаменова
 

Оценка: (5/5)

Глупави финансови грешки,
които дори умните момичета допускат

Тревожиш се, че никога през живота си няма да бъдеш достатъчно богата, че да живееш живота, който виждаш в мечтите си? Прочети нашите съвети за правилни финансови ходове, могат полека да те отведат до заветните ти цели.

Случвало ли се е да ти се струва, сякаш си собственица на прокълнато

куче-касичка? Спестяваш всеки месец, преглеждаш си сметката за телефона и четеш банковите разпечатки, да не говорим, че не си от онези момичета, които са в състояние да изхарчат почти цялата си заплата си за нова чанта. Но когато ти се наложи да прибегнеш към запасите като катеричка в студа, се сещаш, че спестените пари отидоха за... ами не си спомняш за какво. Проблемът ти? Женските ти навици, казват финансовите консултанти. Според изследванията, когато става дума за пари, жените са по-предпазливи и като цяло не познават толкова добре финансовата система, колкото мъжете. Причината за това е, че много от чертите, които описват жените като женствени, са такива, които им пречат да станат финансово независими. Подобно на успеха, така и парите са сериозна тема при връзките – мъжете понякога се притесняват не само от успели, но и от финансово независими жени (на които няма как да им вземеш колата, след като се разделиш с тях)... От друга страна обаче, за да си спокойна за бъдещето, пък и настоящето, си е наложително да си наясно с парите си.  За дадеш шанс на финансовия гуру в себе си, ти трябва малко желание за успех и независимост и да не правиш грешките, които дори и умните момичета допускат.

1. Не се образоваш финансово.
Няма нищо готино в това да пърхаш с мигли и да казваш, че нищо не разбираш от банки, кредити и упорито да теглиш цялата си заплата от банкомата, защото не знаеш къде има друг. За съжаление обаче много жени заобикалят отдалеч темите, свързани с по-сериозно банкиране – или защото нямат време, или защото никак не ги вълнува тази тема. Но в днешни дни това е нещо, познаването на което може да ти спести скъпи грешки. За щастие незнанието в областта е лесно поправимо – дори да отделяш няколко минути дневно, за да прочетеш статии или дори заглавията за началото, свързани с финансите. Проверявай офертите на банките и ги  сравнявай, когато се чудиш какво е най-добре за теб. Говори с близки, които са ползвали един или друг финансов продукт – било то карта или кредит, и чуй тяхното мнение по въпроса, но не приемай нищо на 100% и продължавай да се интересуваш. Ако решиш да теглиш заем, не отивай в банката до офиса или до вкъщи, а събери поне няколко оферти. Задавай въпроси и чети брошурите, които са оставени в банките. Така изненадващо можеш да откриеш услуги, които ще са ти от полза, но не си знаела, че съществуват – например sms-известия при теглене на пари от картата ти.

2. Нямаш планове.
Знаеш, че спестяването е много важно, в случай че черните дни дойдат, но все пак се надяваш, че те никога няма да те сполетят. Пък и спестяването заради самото спестяване не е достатъчно убедително, за да го правиш последователно. Ясните планове като „Искам да събера пари за самоучастие при купуването на апартамент през следващите 5 години“ например ти дава доста по-точна рамка и цел. Освен това, за да си мотивиран при спестяването, просто се нуждаеш от нещо, което да те води по пътя натам. Представи си как би искала да изглежда животът ти в някакво обозримо бъдеще и след това започни да планираш как точно можеш да стигнеш до там – първо, поставяйки си по-малки цели („искам да си купя i-Pod до лятото“), а след това и по-големите („искам да си купя нова кола“). Ясните финансовите рамки – например – „трябват 7000 лева“, също помагат съзнанието ти да се настрои на вълна „отделям целево пари“. Веднъж, след като успееш да достигнеш до поставената по-висока финансова цел, ще видиш колко по-добре ще се почувстваш и как поведението ти ще започне да се променя.

3. Правиш груби грешки с картата в ръка.
Няма нищо по-успокояващо в портфейла ти от дебитна и кредитна карта,

но ако редовно злоупотребяваш с тях, не е никак добре. Кредитните карти са страхотен финансов инструмент, но ако не ги ползваш умно, това може да те докара до страшен стрес. Купуването на неща, които не можеш да си позволиш, е най-прекият път към живот на ръба. Не забравяй никога, че кредитните карти е друг начин за взимане на пари на заем и това си има цена. За да изгониш дяволчето от портмонето ти, което с рогце ти показва магазините със знака на Visa, задай в банката седмични и месечни лимити на картата си, които поне леко да те възпират, като те обземе непреодолимото желание да си купиш нещо. Може да прибегнеш и към по-сериозни мерки, като тази да не носиш кредитната си карта в себе си. 
При всички положения е добре да се стараеш да погасяваш колкото е възможно по-голяма част от дължимата сума по картата си, отколкото само минималната дължима сума.

4. Не правиш разлика между „искам“ и „нуждая се“.
Изследване показало, че жените са пет пъти по-склонни да купуват (какво) на намаления от мъжете и два пъти по-често плащат за неща, от които нямат никаква нужда. Гардеробът ти е най-силното доказателство за това. „Жените имат склонност да купуват каквото искат и когато го поискат – дори ако не могат да си го позволят“, се казва в крайните резултати от проучването. Ние се залъгваме, че ако не си купим обувките, които сме си харесали, няма как да отидем утре на работа, защото иначе на следващата сутрин всички ще ни гледат в краката и неодобрително ще клатят глави по посока обувките, с които до днес сме се чувствали прекрасно. За да избегнеш този капан, винаги преценявай доколко нещо е „нужда“ и доколко „желание“. Защото ако ги объркваш често-често, нищо чудно последната седмица от месеца да я караш главно на обикновени бисквити...

5. Не си правиш бюджет и не държиш на дребните сметки.
Сигурно вече ставам много досадна с това, че почти във всяка страница на „Твоите пари“ не пропускам да напиша колко е важно да си водиш бюджет. Но в действителност това е единственият начин, за да си на ти със собствените си пари. Той ти помага да планираш и „неочаквани“ разходи като парите за застраховка на колата, ваканциите, които иначе връхлитат върху теб със страшна сила. Когато редовно си правиш екселска таблица с разходите, на 13-ия месец ще можеш да ги систематизираш и да имаш идея как върви харченето и какво да направиш, за да си готова по-отрано за тях.
Иначе какво се случва: левче тук, два лева там и докато се обърнеш, от десетте лева в портмонето няма нищо. Дребните сметки са камъкът на препъването на всеки бюджет, защото точно те се следят най-трудно – не взимаш касовата бележка за пицата на парче, нали? И когато трябва да се сещаш за какво си харчила, това почти не е разход, защото е 1.40...
Тъпо е да си поръчваш най-евтиното в менюто, разбира се. Важен е обаче подходът. Харчи колкото искаш, но в рамки, които си си поставила: например дай и 100 лв. на ресторант, но веднъж месечно. Или два пъти по 50, или пет пъти по 20 – ти решаваш. Но ако си направила сметка колко пари да отделяш за такива удоволствия, това ще ти помогне да не се чувстваш гузна, когато излизаш навън, но много добре знаеш, че бюджетът ти ще пострада за пореден път. И вместо да се оправдаваш пред себе си с „веднъж се живее“, можеш да предложиш по-редово заведение или пък не вечеря, а следобедно кафе. Воденето на бюджет не означава живот на ръба на бедността, а просто по-точно преценяване кое е по твоята черга и кое не, кога какви разходи можеш да си позволиш и т. н. И дори да излезеш на червено, ще го знаеш още преди това и защо се е получило, а не да се чудиш къде са парите и да обвиняваш всеки друг, но не и себе си.

6. Скъпа си на триците и евтина на брашното.


Готова си да употребиш половин ден, за да отидеш до другия край на града във фирмен магазин, за който някой чул, че било по-евтино (и се оказва, че разликата в цената е нищожна с този до вас), но купуваш първата печка, която ти хареса? Ето това е дефиницията на скъпа на триците, евтина на брашното. Спестяването на някой лев не може да е самоцел, защото така може понякога да загубиш повече, отколкото си струва. Научи се да мислиш като милионер и да харчиш като най-голямата скръндза на света.

7. Приемаш парите емоционално.
Галя, 29, живяла с Александър пет години. През това време тя оставила той да се оправя с парите – сметки, кредити, заплати – всичко било в неговите отговорности. Когато решили да се разделят, суровата действителност била жестока и то не само защото не знаела къде се плаща токът (преди това всичко било на разплащателна сметка), но и защото открила, че всичко, в изплащането на което участвала и тя, било на негово име, но тя нямала никакво доказателство за това. Нямали брак и следователно тя не била в състояние да претендира за каквото и да било и й оставало да преглътне горчивия хап. Разбира се, никой не те кара да смятате колко струва половината на млякото, с което вчера прави крем карамел, но когато правите по-големи покупки, е добре да се разберете предварително. Не е казано, че ще се разделите утре, но малко предпазливост и защита на личните интереси никому не е навредило. Пък и ако той не иска да впишете двамата като собственици на новата ви кола, парите за която давате заедно, напълно сигурна ли си, че замислите му са чисти. Емоционалното изнудване, на което може да те подложи някой от сорта на „защо правиш така, нали знаеш, че всичко мое е и твое“ не бива да те отказва, защото любовта е емоция, а парите са просто пари.


Виж ощеНово в Cosmo