Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Финансовите грешки, които правят дори умните момичета

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Не, че е голяма изненада, но се оказа, че 56% от жените не успяват да спестят никакви пари. Освен това по-малко от половината от нас биха могли да преживеят три месеца със спестяванията, които имат в момента, в случай че изгубят работата си. Малко страшна статистика! Затова решихме да открием кои са най-разпространените финансови грешки, които допускаме, за да ги избегнем.

Финансовите грешки, които правят дори умните момичета
Финансовите грешки, които правят дори умните момичета

1. Не си поставяме финансови цели.
Няма жена, която да не е наясно с числото, което иска да й покаже кантарът, щом се качи на него. Да, обаче повечето не знаят какво количество пари трябва да имат в банковата си сметка, за да постигнат целите си. Целите са съществена част от спестяването. Без цел нямаш план, само мечта. Ако си поставиш цел колко трябва да спестиш, от друга страна, можеш да проследиш прогреса си и да празнуваш, когато постигнеш успех. И не е достатъчно само да заявиш, че искаш нов лаптоп например. Точно колко пари ти трябват за него? Когато знаеш конкретните цифри, много по-лесно можеш да достигнеш целта си.

Финансовите грешки, които правят дори умните момичета
Финансовите грешки, които правят дори умните момичета
2. Не знаем точно колко харчим.
Винаги си на червено и нямаш представа защо? Започни да проследяваш за какво харчиш парите си. Записвай си абсолютно всяко нещо, за което харчиш пари през седмицата, включително кафето и билетчетата за градския транспорт. После вземи решения откъде можеш да орежеш бюджета си. Това ще ти позволи да контролираш финансите си.

3. Не можем да казваме „не“.
Огромен процент от парите, които заемаме на приятели, никога не се връщат в нашия джоб. На всичкото отгоре точно тези заеми често вредят на приятелствата ни. Ако близък те помоли за заем, отговори, че не искаш да си разваляте приятелството, като намесвате пари. Ако партньорът ти предложи бюджетът ви да стане общ пък, винаги имай свои пари настрана в банковата си сметка. Отделната банкова сметка ти позволява да харчиш собствените си пари, както искаш, и ти дава финансова свобода.

4. Не планираме занапред.
Направи си банков депозит и заделяй в него определен процент от заплатата си всеки месец. Пази парите там „за черни дни“. Освен това ти предлагаме да се погрижиш за допълнителното си пенсионно осигуряване. Пенсионирането ти може да е чак след 40 години, но трябва да мислиш за това отсега. Започни да заделяш малки суми сега и ще си ни благодарна, когато се пенсионираш.

5. Не изискваме това, което заслужаваме.
На жените все още се плаща 17% по-малко от мъжете за същата работа. За да бъдеш сигурна, че заплатата ти е подобаваща за работата, която вършиш, предварително проучи колко плащат за същата позиция в други фирми. После покажи, че повишението, което искаш, е напълно оправдано.


Виж ощеНово в Cosmo