Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Забрави за кредитната си карта

Деница Стоева
 

Оценка: (0/5)

Кредитната карта е много полезно нещо – и вече сама си се убедила, но ако не внимаваш, има и куп ситуации, при които е най-добре въобще да не я вадиш от портфейла.

Забрави за кредитната си карта
Забрави за кредитната си карта © Живей според възможностите си. (Shutterstock.com)

SALE! SALE! SALE!

Да си купуиш това, което наистина ти трябва на разпродажба е отлична стратегия. Да купиш дори с голямо намеление нещо, за което нямаш пари, от друга страна, е сериозно главоболие. Лихвите върху баланса на кредитната карта са огромни и изяждат много бързо разликата в цената. А ако не платиш извлечението изцяло в края намесеца може да загубиш и безлихвения период, което сериозно може да увеличи базата, на която плащаш лихви. Сега остава да сметнеш каква ще е крайната цена на купената на намаление стока, ако плащаш само минималната вноска по кредитната си карта... (вероятно по-висока, отколкото е била преди намалението).

Затова... Спести, за да купиш. Шансът е на твоя страна – след няколко месеца сигурно ще поевтинее, а и нова вълна на намаления не е изключена!

ПАРИ В БРОЙ

Кредитните карти не са измислени за теглене на пари в брой. При кредитните карти банките правят парите си основно от таксите, които събират от търговците. Затова, при теглене в брой излиза солено, защото само ти  „компенсираш” банката за тази транзакция. Значи плащаш допълнителна такса за теглене. Още в по-голяма степен това важи за тегления в чужбина - към сметката се добавят и такси на обслужващата банка, комисионни за смяна в друга валута...
 
Затова... Използвай дебитна карта. И ако пътуваш често, струва си да потърсиш карта, която  предлага преференциални условия за транзакции в чужбина.

ЗА НАСЪЩНИ НУЖДИ

Ако ти се налага да плащаш за неща като наем, ипотека или храна с кредитната карта и да ти остава баланс за доизплащане следващия месец е сигурен знак, че живееш далеч над възможностите си. Ако парите сериозно не достигат сега, още по-трудно ще стане ако добавиш и разходи за лихви към тях. И най-лошото на това положение е, че колкото и пари да изкарваш – в този случай пътят е винаги и стръмно надолу, уви!

Затова...  Обърни внимание на финансите си. Никой не обича да затяга колана, но който започне навреме, изплува най-бързо.

ЗА ЧЕРНИ ДНИ

Кредитната ти карта не е и не може да бъде фонд за „спешни случаи”. Тя,  в най-добрия случай, може да ти „купи” малко време, докато дойде падежа на спестовен депозит. Но може и да те вкара в много голяма беда. Трупането на дългове, с висока лихва, в кризисна ситуация, може и да ти се струва по-оправдано от друг път. Сменят ти се приоритетите, „пада ти пердето“ и парите остават на заден план. Но кризисните ситуации често имат за страничен ефект много ограничени възможности да печелиш добре или да си смениш работата. И това положение на нещата те вкарва в много опасна спирала, от която измъкването е винаги болезнено.

Затова...  Задели някой лев настрана. Не го приемай като ограничение, а като застраховка, че ще запазиш стандарта си, дори и животът да ти предложи изпитание.


Виж ощеНово в Cosmo