Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

4 знака, че живееш над възможностите си

Cosmo
 

Оценка: (0/5)

4 знака, че живееш над възможностите си
4 знака, че живееш над възможностите си
(и е крайно време да спреш и да се замислиш как да оправиш нещата)

Не знаеш за какво харчиш
Парите ти изчезват безследно, малко след като са се появили и общо взето, не знаеш в какво са се материализирали.

Харчиш пари, които не са твои
Животът с много лева в час е характерен с това, че не харчиш пари, които притежаваш и винаги преди да влезеш в магазин, поглеждаш дали има стикери на Visa, MasterCard и Diners. Дори магазинът да е за хранителни стоки.

Взимаш заем, за да върнеш заем
Нещо не е наред, когато се превръщаш в мини министерство на финансите, правейки непрекъснато сметки на кого трябва да върнеш пари и най-лесният начин за това се оказва да ги вземеш от друг познат.

Имаш повече от три неплатени комунални сметки
Даже ти е неприятно да отвориш сметките, защото така или иначе нямаш нито желание, нито пари, за да ги махнеш от дневния си ред? И ако у нас данъците все пак могат да бъдат разсрочвани, то месечните сметки не търпят отлагане и колкото и да си заравяш главата в пясъка, трябва да ги платиш, защото иначе... ще стоиш на тъмно.

САМО 67% ОТ ЖЕНИТЕ ВЯРВАТ НА МЪЖЕТЕ СИ ЗА ПАРИЧНИ ВЪПРОСИ (ЗА СРАВНЕНИЕ: 75% ОТ ТЯХ НИ ВЯРВАТ)


“Какво да направя, ако една покупка ми бъде отчетена два пъти през картата? Мога ли да си върна парите?”
Сценарият не е от филм: плащаш на касата с дебитната си карта и постерминалът пуска бележка, че транзакцията е отказана. Продавачката повторно се опитва и този път става, а ти въздъхваш спокойно, защото точно в този момент не носиш пари в брой. Няколко минути по-късно получаваш два sms-а за една и съща сума (или в края на месеца, докато си разглеждаш извлечението, го забелязваш). Какво трябва да направиш? Първото правило е, че е добре да пазиш бележките си от плащания с карта, дори дебитна, включително и тези с отказ на транзакция. Ако си получила sms – звънни веднага на картовия отдел на банката ти, а в случай че видиш проблема по-късно – отиди в някой клон, където ще ти дадат да попълниш документи за случилото се и скоро парите ще ти бъдат възстановени.

Под наем или покупка?
Общоизвестна истина е, че покупката е по-добро решение в дългосрочен план, но може да се окаже, че наемът за определен период от време е по-подходящият вариант лично за теб. Кога е по-добре да си под наем? Финансово погледнато, ако си необвързана или не можеш да си позволиш да изтеглиш голям заем, за да си купиш жилище с достатъчна квадратура, по-добре да отложиш малко кандидатстването за ипотечен кредит. Смята се, че ако нямаш намерение да задържиш апартамента поне 3 години, особено сега, когато цените започнаха да се стабилизират, няма да си на сметка, когато го препродадеш.
Животът под наем си има предимства – не дължиш пари за досадни и скъпи неща като поправка на покрива, смяна на щрангове, не плащаш данъци върху имота и т. н. Пък и винаги можеш да си намериш ново място, ако това престане да ти харесва.


Виж ощеНово в Cosmo