Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Здравословният „коктейл“ на майката природа – водата!

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Водата е извор на живот. Тялото съдържа най-малко 70% вода, която трябва да се обновява всекидневно. Така че напълни догоре чашите за здраве... с вода!
 

Здравословният „коктейл“ на майката природа
Водата е най-чистата природна напитка. Повече от 2/3 от човешкото тегло е „водно тегло“ (кръвта е 83% вода, мускулите – 75%, мозъкът съдържа 74% вода, а костите - 22%). Да пиеш достатъчно вода, е жизненоважно за организма! Прекомерната употреба на кафе, чай, газирани напитки, съдържащи кофеин, става причина за загуба на вода в него... Всеки ден губиш голяма част от водното си тегло – като ходиш до тоалетна, когато се изпотяваш в жегите, дори докато дишаш! Още по-притеснително е, че когато си дехидратирана, не си съвсем наясно какво да пиеш... а отговорът е повече от прост - пий вода! Само това възстановява водния баланс на тялото!
 

Вълшебен източник на здраве
Водата е необходима на тялото ти, за да абсорбира витамините и полезните съставки на храната. Тя улеснява работата на черния дроб и бъбреците и е най-добрият помощник за загубата на килограми. Колкото до храносмилането... без вода то просто не е възможно! В такава ситуация добрите фибри се превръщат в лоши - причиняват запек и ужасно чувство на дискомфорт. Ако си дехидратирана, кръвта ти буквално е по-сгъстена, а тялото трябва доста повече да се потруди, за да улесни кръвообращението си. В резултат мозъкът става по-неактивен, концентрацията - затруднена, тялото - уморено, а ти се чувстваш ужасно отпаднала. Неприятно, нали?
 

Пий достатъчно вода, за да имаш перфектна фигура!
Водата потиска апетита, така че ако развиеш добри „водни“ навици, това може да се превърне в дългосрочна помощ за постигане на здравословно тегло. Според лекарските мнения когато си гладна, организмът по-често има нужда от вода, а не от храна, както си мислиш. Важно е да запомниш, че когато тялото ти е дехидратирано, мазнините стават по-еластични и не могат лесно да се преработят. Това означава, че е много по-трудно да сваляш килограми, когато не пиеш вода. Водата е най-добрият помощник в отслабването. Да, но всъщност противно на всичките ти очаквания под нейното въздействие ти нито отслабваш, нито напълняваш... И все пак, когато си на диета, тя е главният участник! Защо водата е толкова важна в ожесточената битка с калориите? Обяснението: Водата е един от малкото дарове на природата, ако не и единственият, който не съдържа абсолютно никакви калории! Тя е най-върлият противник на апетита, защото доставя чувство на ситост, и то... без калории! Помага за положителния ефект от фибрите (съдържащи се в растителните продукти) и улеснява храносмилането. По време на диета добрата хидратация е задължителна, за да ускориш метаболизма си. По време на нисковъглехидратна диета пък е необходимо да пиеш дори още повече вода, защото тогава организмът е дехидратиран, а бъбреците – „уморени“. Някои води, по-точно минералните, съдържат важни минерали (магнезий и калций), които са особено нужни на организма при спазване на диета. Жените, които по една или друга причина задържат вода в организма си, понякога се опитват да пият по-малко от магическата течност, за да не доусложнят проблема си. Лошо решение, защото не водата е виновникът, а солта, която я задържа. Пиенето на вода помага да премахнеш солта от организма си. Тук е моментът да кажем, че газираната вода не се препоръчва именно заради високото си съдържание на сол.

Кой може да се възползва от воден режим? Всеки... включително и ти!
Водата е жизнено необходима най-вече за бременни жени и кърмачки. При спортистите пиенето на вода намалява сърдечносъдовия стрес и подобрява резултатите. Водата намалява телесната температура и по този начин тренировките стават по-ефективни и доста по-сигурни. Водата е важен лек за хората, които имат проблеми с бъбреците. Пиенето на поне 8 чаши вода дневно намалява риска от образуване на камъни в бъбреците, защото разгражда калция в урината. Водата е ценна и в борбата с други инфекции на половата система както при мъжете, така и при жените - тя изкарва замърсителите извън тялото. Дори съвсем леката дехидратация те прави податлива на вируси. Водата е мощно оръжие срещу настинките и болестите, освен това помага за по-бързото възстановяване.
 

Как да осигуриш водния баланс в организма си?
Наистина е трудно да внимаваш дали пиеш достатъчно вода всеки ден, но още по-трудно е да се съвземеш от ефектите на дори лекото дехидратиране. Затова Cosmo ти предлага няколко полезни съвета, за да успяваш да поемаш нужната доза вода всеки ден и да се радваш на магическите способности на природния еликсир:

  • Нормално е да си жадна и дехидратирана сутрин, когато ставаш от сън. Помогни на тялото си да се освободи от токсините, които е трупало цяла нощ и се възползвай от жаждата си, за да му осигуриш част от нужните водни запаси за деня с чаша вода.

  • Когато ти е студено, по-добре изпий чаша топла вода, отколкото дехидратиращите чай или кафе.

  • Не чакай да ожаднееш, за да пиеш вода. Когато си ожадняла, ти вече си дехидратирана.

  • Винаги дръж бутилка вода при себе си, можеш да си вземаш малка разфасовка, която се побира в дамската ти чантичка. Ако въпреки това забравяш да пиеш, настрой алармата на мобилния си да ти напомня.

  • Компенсирай диуретиците – крадците на вода от организма. Ако пиеш кафе или други напитки с кофеин, пий повече чаши вода, за да възвърнеш водния баланс в организма си заради количеството, което те изсмукват от него.

  • Пий много вода, особено ако си на диета. Това помага в борбата с токсините!

  • Всеки път, когато имаш нужда да се натъпчеш с нещо забранено между хапванията, пийни малко вода. Така ще забравиш за глада и ще притъпиш апетита си.

  • Няма смисъл да се ограничаваш в напитките. Просто внимавай и когато ожаднееш, най-добре пий вода, останалите напитки са по-скоро за удоволствие.


Виж ощеНово в Cosmo