Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

„Защо съм постоянно уморена?“

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

„Защо съм постоянно уморена?“
„Защо съм постоянно уморена?“
Ако сутрин се събуждаш смазана от умора и с нещастен вид изпълзяваш от кревата, вместо бодро да припкаш към банята, дори при положение че си си легнала с кокошките, значи нещо не е както трябва. Имаш късмет, защото Cosmo знае какъв е отговорът.

Сигурно обвиняваш за изтощението си пролетната умора и нищо чудно в това да има доза истина. Да приемем обаче, че хапваш достатъчно плодове и зеленчуци, спортуваш редовно като добро момиче, пиеш си витамините, избягваш да се вихриш до малките часове по дискотеките. Тогава защо ти е едно такова отнесено, като че ли си обърнала на крак няколко високоградусови питиета? Ако ще ти прозвучи успокоително, много други хора като теб страдат от синдрома на постоянната умора. И тя няма нищо общо с времето навън, нито с преместването на часовника напред или с подскачането на стрелката на барометъра рязко нагоре-надолу. Все повече млади жени изпитват нарушения в съня, а това си е сериозна причина при звъна на будилника сутрин да ти се струва, че току-що си си легнала. Ето още няколко изненадващи фактори, които ти изсмукват енергията и за които може би изобщо не подозираш.

Енергиен убиец 1
Продължителен стрес

Причинителят на много човешки и в частност женски страдания, болежки и дискомфорт е доказан виновник и за нездравия сън. Особено ако  по-дълго време си била подложена на стрес, нищо чудно, че после дни наред не успяваш да си починеш истински. Според специалистите възможно е да ти трябват между шест и осем седмици да се върнеш към нормалното си състояние. Ако и след този период се чувстваш все така изтощена, не е изключено това да е симптом за нещо по-сериозно. Изследвания показват, че при една от десет млади жени причината всъщност е физическа. Може да става дума за бактериална или вирусна инфекция, диабет, анемия, алергия или нарушения във функцията на щитовидната жлеза.

Анти-изтощаващо: ако е възможно, изясни си каква е причината за стреса, зареди се с търпение и се опитай да се пребориш с умората. Няма смисъл да променяш навиците си на спане, защото ще се възстановиш по естествен път. Ако нещата продължават все така, говори с личния си лекар, особено в случай, че имаш и други симптоми и умората ти продължава повече от три месеца. Нищо чудно да страдаш от липса на желязо и може да е необходимо да го приемаш като добавка към храната, или да промениш начина си на хранене.

Енергиен убиец 2
Не пиеш достатъчно вода

Недостигът на вода се отразява цялостно върху организма ти и в частност – върху мозъчната дейност. До мозъчните клетки не достигат достатъчно течности, тоест те страдат от липса на кислород и хранителни вещества. А това снижава твоята работоспособност. Дори ниската степен на дехидратация води до малко, но съществено свиване на мозъка, което пречи на концентрацията ти.

Анти-изтощител: изпивай голяма чаша вода сутрин след ставане, три преди обяд и поне още четири през остатъка от деня.

Енергиен убиец 3
Не спортуваш

Гаранция, че ако водиш заседнал начин на живот и не се движиш достатъчно, ще се чувстваш по-уморена от нормалното. Упражненията повишават способността на организма да преобразува гликозата и кислорода в енергията, от която се нуждае.  Друг бонус от спортуването е, че един час след тренировка заради повишения сърдечен ритъм в тялото циркулират повече кислород и хранителни вещества, което автоматично те прави по-бодра. 

Анти-изтощаващо: отдели време да тренираш три пъти седмично по тридесет минути и се придържай стриктно към графика си. Не само че ще имаш стройна и изваяна фигура, но ще бъдеш по-издръжлива и с добър тонус. Максималното време за упражнения е четири до пет часа преди сън. Ако нямаш възможност да спортуваш редовно, слизай от автобуса няколко спирки по-рано, или поне използвай стълбите вместо асансьора.

Енергиен убиец 4
Чаша вино преди лягане

Няколко чаши вино вечер сигурно ти звучат като перфектното средство за здрави сънища, но съвсем не е така, защото ще дремнеш набързо, но сънят ти ще е накъсан. Около пет часа след заспиване, когато тялото вече е разградило алкохола, се събуждаш свежа като репичка. Усещането е измамно и трае също няколко часа – примерно до сутринта (защото нищо чудно да не мигнеш повече), когато вече наистина е дошло време за ставане и ходене на работа. Специалистите твърдят, че три или повече питиета вредят на тонизиращия сън.   

Анти-изтощаващо: изпивай последното си питие поне час преди лягане. Или го замествай с чаша мляко, тъй като то съдържа триптофан – вещество, което помага на сладките сънища.

Енергиен убиец 5
Прегърбваш се на бюрото

Когато дълго време седиш изгърбена на работното си място, това се отразява върху цялостния ти тонус. При изкривена стойка не използваш гръбначния си стълб да те държи изправена, а натоварваш ставите, които са основен потребител на енергия в организма. В крайна сметка се чувстваш уморена.

Анти-изтощаващо: запиши се на йога, за да усвоиш правилното положение на тялото.  За по-бърз ефект наблегни на движението. Така ще подобриш кръвообращението си, а това веднага ще те накара да живнеш. През няколко часа ставай от стола, раздвижвай крака и се разтягай. Кръвта ще тръгне нагоре от мускулите на прасците до белите дробове, сърцето и мозъка и ще ги снабди с повече кислород.

Енергиен убиец 6
Излежаваш се в леглото

„Още само пет минутки и наистина ставам...“ – това ли промърморваш сънливо всяка сутрин докато натискаш бутона snooze  на алармата? Нищо чудно, че след третия път изпълзяваш почти на четири крака от леглото. И изкарваш деня горе-долу в тази поза, като при всеки удобен случай небрежно подпираш глава на първата мярнала се пред погледа ти удобна повърхност. На  мен лично често ми се случва през уикенда да ставам сутрин с кошмарно главоболие, по-лошо и от махмурлук, понеже по навик съм се събудила като за работа, но напук и от желание да се наспя (боже, колко обичам да си поспивам...), продължавам да дремя в леглото. На съня му се отразява много лошо, когато го прекъснеш. Той има различни фази, като най-възстановяваща за организма е тази в ранните сутрешни часове. Нарича се още бърз или парадоксален сън. Ако го прекъснеш и после продължиш да дремеш, гаранция, че след това няма да се чувстваш особено добре. В такива случаи тялото ти погрешно решава, че започва нов цикъл на съня и ще има на разположение още няколко часа. Но понеже това не е така, не успяваш да стигнеш до фазата на дълбокия сън, а само се унасяш за малко и положението става по-зле.

Анти-изтощаващо: най-добрият вариант е да си лягаш и ставаш в определен час, като ще е хубаво да се измъкваш от леглото, веднага щом се събудиш. Няма никакъв смисъл да си навиваш часовника за седем, ако ще ставаш в седем и половина.

„Защо съм постоянно уморена?“
„Защо съм постоянно уморена?“
Енергиен убиец 7
Преуморени очи

Страдаш ли от главоболие и раздразнени, уморени очи? Сигурно работата ти е свързана с взиране в екрана на компютъра. Съчетанието с климатик, който изсушава въздуха, води до парене и раздразване на очната лигавица. Когато концентрираш зрението си в нещо дълго време, забравяш да мигаш и мускулите на очите стоят в една позиция.

Анти-изтощаващо: на всеки 15 минути поглеждай встрани от монитора и мигай  в продължение на десет секунди. 

Енергиен убиец 8
Мързелив черен дроб

Черният дроб е личната ти пречиствателна станция. Той те освобождава от токсините, които поемаш в тялото си. Ако умората ти е съпроводена с подуване и главоболие, възможно е черният ти дроб да не функционира правилно и може би ще е добре да  се консултираш с лекар.

Анти-изтощаващо: накарай черния си дроб да работи по-енергично, като ядеш повече горчиви храни – всякакви видове цикория, кресон и водорасли, или изпивай чашка Campari Bitter, което ще подпомогне храносмилателната ти система. Горчивият вкус  действа върху цялата нервна система, като повишава отделянето на стомашни сокове при храносмилане, така че тялото се освобождава от отровите по-бързо.

Енергиен убиец 9
Липса на светлина
Умората е типично състояние, когато не получаваш достатъчно светлина. Липсата на  слънчеви лъчи води до понижаване нивото на хормона на щастието серотонин, от което изглеждаш омърлушена и без тонус. Възможно е да не ти достига витамин D, който идва най-вече от слънчевата светлина и е ключов елемент при производството на серотонин.

Анти-изтощаващо: прекарвай минимум двадесет минути дневно на открито. Не забравяй преди това да си сложиш слънцезащитен крем. Ако не можеш да отделяш толкова време, прекарвай няколко минути до прозорец. Ще се почувстваш по-свежа, ако приемаш повече витамин B-complex и особено фолиева киселина.


Неделно безсъние
Не можеш да заспиш докъсно в неделя вечерта? Това е доста разпространено явление. Причината е, че през уикенда наваксваме със спането и не сме изморени, но пък се стресираме заради новата седмица. Лекарството: избягвай да пиеш в неделя вечерта (справка – точка 4 по-горе), направи списък със задачите за понеделник и се потопи в топла ароматна вана преди лягане.

Бързи стимуланти

Изкачвай стълби. Така ще ускориш сърдечния си ритъм, ще дишаш по-дълбоко и ще се ободриш.

Подишай чист въздух. Ясно защо.

Протегни ръце над главата, свий рамене, след това ги изтегли назад и накрая ги отпусни.

Прави упражнението по няколко пъти всеки час, за да компенсираш прегърбването и лошата стойка.

Освободи се от токсините, като изпиеш чаша вода с лимонов сок.

Намажи с етерични масла като розмарин, мента, евкалипт слепоочията си и там, където усещаш пулс. Това ще подобри концентрацията ти и ще те освежи. Бергамотът, градинският чай, цитрусовите масла и розмаринът те зареждат с енергия и  добро настроение.


Хронично недоспиване
Да си известна личност често пъти означава да не ти остава много-много време за сладки сънища.

Галя от Каризма
Галка определено си навакса откъм спане в къщата на VIP Brother. В реалния живот обаче тя не си пада много по това занимание, а предпочита да запълва времето си с работа и с фиести до ранни зори в столичните заведения. Така де, от сън спомен няма!

Дидо от D2
Репетиции, записи, и пак репетиции, и пак записи... Новият албум на D2 и новият имидж на Деян като вокалист на бандата си е изтощаваща мисия. Никой не е казал, че ще му е лесно на мястото на Дичо.

Николай Бареков
Водещият на сутрешния блок на BTV ще не ще, е същински ранобудник. Всяка сутрин той става с първи петли, за да застане пред камерата в нечовешки ранния час седем сутринта. При това в бодро разположение на духа. 

Лора Крумова
Същото се отнася и за друга една водеща на сутрешен блок – Лора Крумова от Нова телевизия. Чаровната дама пие кафето си по пътя, сигурно за да спести още малко време за сън сутрин.


Виж ощеНово в Cosmo