Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо е толкова важна удобната възглавница

 

Оценка: (0/5)

 
 

Тя слага край на болките във врата!

Защо е толкова важна удобната възглавница

Когато си лягаш да спиш, неудобно ли ти е на врата? Често ли се будиш нощем? Сутринта с втвърдени рамене и шия ли си? Ако отговориш на тези въпроси утвърдително, значи е време да смениш възглавницата си.

От положението на главата по време на сън зависят много неща. Хъркането, нощните кошмари и дори преждевременните бръчки по шията могат да означават, че ти спиш в неудобна поза и не успяваш напълно да се отпуснеш. Каква трябва да бъде правилната възглавница?

►►►10 причини, заради които трябва да спиш гола

Според формата си възглавниците са класически и ортопедични. Класическите са тези, с което сме свикнали от детството: правоъгълници или квадрати. Ортопедичните възглавници са с по-особена форма - с вдлъбнатини и издатини, които отлично поддържат главата по време на сън и намаляват напрежението във врата. Затова се препоръчват на хора, които имат проблеми с гръбначния стълб и специално с шийната област.

Защо е толкова важна удобната възглавница

Изборът на височината и твърдостта на възглавницата зависят от твоите навици.

  • Най-често спиш настрани? Тогава избери достатъчно твърд класически или ортопедичен модел, при това колкото по-широки са раменете ти, толкова по-висока трябва да бъде възглавницата (максимум – 17 см).

  • Ако обикновено спиш по гръб, ще ти подхожда възглавница със средна твърдост и около 10-12 см височина.

  • Предпочиташ да спиш по корем? Избери мек вариант (дебелина от 6 см) – в противен случай вратът ти ще се уморява.

  • Въртиш се по цяла нощ? Тогава вземи класически вариант със средна твърдост и височина. И не забравяй колко е важен също матракът – колкото по-мек е той, толкова по-висока трябва да бъде възглавницата.

  • Защо е толкова важна удобната възглавница

А пълнежът й?

Поинтересувай се какъв е той. Сега вече не се препоръчват пухът и перушината заради хигроскопичността, алергенноста и специфичния мирис. Предлагат се иновативни материали, които са по-здравословни. Популярни са хипоалергенните материи, които нямат мирис. Много актуални са силиконовите топчета, свързани с антибактериални силиконови влакна. Възглавниците, напълнени с тях, могат да се перат, съхнат бързо, без да губят формата си, и в тях не се развъждат акари.

За поклонниците на биостила са предназначени овчата вълна и житните обвивки. Първата като че ли има особена лечебна сила, тъй като вълнените власинки, триейки се една в друга, изработват електростатично напрежение (а иначе именно от него се стараем да се отървем...).

Овчата вълна е плътна и не запарва. На нея е удобно и приятно да се спи, само че много скоро се свива и става невъзможно да се разплетат влакната й – тогава е по-добре да се купи нова възглавница.

Житните обвивки приятно шумят нощем. Сънят на такава възглавница осигурява нежен масаж на врата (някой привърженици на здравия сън спят само на възглавници, напълнени с житени обвивки).

►►►Защо се събуждаш изтощена сутрин

Ако се будиш и от най-слабия шум обаче, по-добре си избери „по тихичък“ материал. Например - естествена коприна. Леката копринена тъкан се сгъва няколко пъти и се слага в копринена калъфка. На такива възглавници се спи много сладко, те са били задължителна част от зестрата на китайските девойки от богатите семейства. Освен това естествената коприна е хипоалергенна и не мирише. Тези, за които стандартните копринени възглавници са прекалено меки, трябва да знаят, че се произвеждат и по-твърди варианти, в които към коприната се добавят силиконови влакна.

Един от най-модерните пълнежи е естественият каучуков латекс. Той е мек, еластичен, лесно се „нагажда“ под вас и нежно те подкрепя по време на съня ти. 

Материалите могат да се комбинират – например в ортопедичната възглавница основата може да бъде от силиконови топчета, а останалата част – от латекс. В някои модели във вътрешността има пружини като в матраците.

Защо е толкова важна удобната възглавница

Най-нашумелите възглавници са „помнещите“

Те са с пълнеж, който реагира на теглото и топлината. Лягаш на такава възглавница, а тя със задържане от няколко секунди изведнъж меко поддава под теб, приема формата на твоята глава и буквално я прегръща. Сменяш позата, а тя пак с известно задържане на едно място поддава, а на друго – се възстановява.

Тези възглавници не се перат. В много магазини за тях се предлагат специални калъфи за смяна. Но при всички случаи те трябват да се видят и изпробват – да посетите магазина, от който смятате да я купите, да вземете възглавницата в ръка, да положите глава на нея, за да я почувстваш дали е твоята. При докосването с длан остава следа върху възглавницата, при полагане на главата –също. Тя наистина за няколко секунди запазва отпечатъка на дланта или на главата ти.


Виж ощеНово в Cosmo