Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо Е-тата не са това зло, за което ги мислиш

 

Оценка: (0/5)

 
 

През вековете, хората са добавяли какви ли не вещества, за да запазят храната си годна за ядене или да я направят по-вкусна.

Защо Е-тата не са това зло, за което ги мислиш

Днес положението не е по-различно, но има една разлика - всички съставки, които наричаме E-та, се следят изключително строго. С една дума, присъствието им в нашите храни и напитки е изцяло регулирано от отговорните за това органи.

Доказано е: Е-тата, които виждаш написани по етикетите, няма как да са лоши за теб. Всеки производител трябва ясно да посочи технологичната нужда определена съставка да бъде включена, както и нейната полза за потребителя. Използването на консерванти и оцветители е уеднаквено в целия Европейски съюз.

Любителите на органик диетата пък ще се изненадат, че много от Е-тата произлизат от натурални съставки, а 20 от тях дори се произвеждат от човешкото тяло.

Интересната информация е плод от изследванията на писателя Стивън Гейтс, показани в документалния филм на BBC от 2010 г., „E Numbers: An Edible Adventure” („E-тата: Ядливо приключение“). Ето и най-интересните факти, които научихме от него.

Защо се наричат Е-та?

Защо Е-тата не са това зло, за което ги мислиш

Буквата „Е“ идва от Европейски съюз, а цифрите след това са код за това кои храни могат да ги съдържат и в какви дневни дози. Много от Е-тата всъщност са популярни съставки, важни за хранителния ти режим. Е300 например, е витамин C, E101 е витамин B2, Е160 е паприка.

Основните видове Е-та и за какво се използват

Съществуват над 300 вида Е-та и можеш да откриеш 50% от тях в храните от супермаркета. Разделят се на:

Оцветители

Защо Е-тата не са това зло, за което ги мислиш

Апетитната храна е цветната храна

Познати са ни 42 вида оцветители, които попадат в категорията E100. Изглеждат ти като маловажна съставка? Помисли пак. Цветът е едно от основните качества на храната и точно той я прави по-апетитна. Нюансът на това, което е в чинията или чашата ни ръководи усещанията ни за вкус. Да вземем за пример E150d, който се влага в една от най-популярните напитки в света, за да придобие своя съблазнителен, карамелен цвят. Е160а пък е растителен пигмент, извличан най-често от морковите, който с право наричат "източник на дълголетие" и "еликсир на младостта". Красиво, вкусно и полезно едновременно? Да, възможно е!

Овкусители

Съществуват 18 различни вида овкусители и те попадат в категорията Е600. Най-известният от тях, Е621 или мононатриев глутамат прави всяко ястие по-вкусно. Носи му се славата на алерген, но всъщност мононатриев глутамат има в броколите, гъбите и доматите. Ако даден човек не се чувства добре след консумацията му, то той има проблем с тези зеленчуци, а не с E621 като добавка.

Стабилизатори

Защо Е-тата не са това зло, за което ги мислиш

Растението гуар се отглежда в Индия и Пакистан

Те са в категория E400 и са „смутитата“, от които храната ни се нуждае. Ролята им е да правят консистенцията гладка и хомогенна. Някои от тях, като сгъстяващия агент E412, произлизат от натурални съставки, в случая гумата гуар, направена от семената на растението гуар. Сред интересните стабилизатори с естествен произход е E445, който представлява естери от естетвени дървесни смоли и има доказано свойство за намаляване на теглото. Ето защо, храни с E445 в тях често се добавят към диетите на хора, стремящи се да свалят килограми.

Емулгатори

Те са жизненоважни за успешното смесване на мазнината с водата – субстанции, които не могат да се смесят без емулгатори. „Виновен“ за тяхното откритие е самият Наполеон, който през 1850 организира състезание за изобретяване на по-евтина алтернатива на маслото. Печели го френски химик, който дава на Наполеон и света първия маргарин, чиято консистенция е постигната с помощта на емулгаторите.

Защо Е-тата не са това зло, за което ги мислиш

Лятото идва и се нуждаем от сладолед. Повече сладолед!

Много от тях могат да се открият в природата – E322 или лецитин се съдържа в яйчения жълтък, а Е471, използван в повечето сладоледи, е извлечен от соя.

Консерванти

Съществуват 38 от тях и се категоризират в групата E200. Основното им предназначение е да те предпазят от ботулизъм – заболяване, което се развива в следствие на хранително отравяне и води до парализа и смърт в рамките на 24 часа.

В исторически план, месото се е консервирало със сол, която абсорбира вода, необходима на причиняващата ботулизъм бактерия да се размножава. Сега разполагаме с широк набор от Е200 консерванти, които ни предпазват от отравяне.

„За“ Е-тата

След всичко казано досега, авторът на филма, а и ние се присъединяваме към тезата: Е-тата правят храната по-здравословна, безопасна и вкусна. Запомни това следващия път, когато четеш етикетите в магазина.


Виж ощеНово в Cosmo