Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Хомеопатичното лечение - за или против?

 

Оценка: (0/5)

 
 

Не ти помагат традиционните лекарства? Опитай хомеопатия!

Хомеопатичното лечение - за или против?

Най-вероятно си чувала десетки пъти подобен съвет от приятелки, а може би дори и от лекари. Истината е, че днес около този метод на лечение се разгоря истинска война. Защо учените са против него и ще бъде ли забранен той ли в някои страни? Отначало нека се разберем защо се стигна дотук и как думата „хомеопатия“ започна да се среща в новините по-често от името на Доналд Тръмп. Защо учени от комисии за борба с псевдонауката анализират стотици изследвания и стигат до извода: никакъв терапевтичен ефект няма от хомеопатията, в противен случай това би противоречало на физиката и химията. Много лекари са съветвани да не предписват на пациентите си подобно лечение. А някои световни университети дори премахнаха хомеопатията от курса на обучение и, повярвайте, не го направиха, за да може бедните студенти да имат един изпит по-малко.

Хороскоп на слабите ти места

Как започва всичко?

Немският лекар Кристиян Фридрих Самуел Ханеман, основател на учението, искрено желал на всички хора доброто. Но в същото време (в края на XVIII – началото на XIX век) медицината е, меко казано, не на високо ниво, а най-добрият метод за лекуване в продължение на столетия било кръвопускането. И ето че Ханеман се опита да намери алтернатива на неприятната процедура. В една от книгите той се натъква на интересен факт за хинина. С помощта на стрита кора на хининово дърво се лекувала малария.

30 милиарда долара на година харчат американците за алтернативни методи на лечение (според данните на Националния център по статистика на здравето).

Чудодейните свойства на праха се обяснявали...с горчивия му вкус. Ханеман се замислил защо за борбата с маларията не помагат и други горчиви вещества. Самуел започнал да експериментира върху себе си, пиейки хинин – и бинго! В организма му възникнали симптомите на заболяването. Така лекарят измисля най-важния принцип на заболяването: да лекува подобното с подобно.

►►► 9 съвета за хранене без токсини

Ханеман предлага да се приемат супермалки дози от действащите вещества. Което отново не е изненадващо: в много хомеопатични препарати се използват силни отрови. Ако започнем да ги поглъщаме в големи количества, леталният изход е неизбежен. За да не отидат пациентите направо в гроба, към отровата се добавя вода. Често тя е в такива слонски дози, че от „източника“ не остава почти нищо. Извлекът се разрежда десет или сто пъти, което се обозначава с буквите D и С. Процедурата може да бъде повторена няколко стотици пъти. Например препарат от токсичното растение беладона се препоръчва да се употребява в дозировка 200С. Закономерен въпрос: как при тази концентрация тя може да оказва каквото и да е въздействие върху организма? Точно това питат и представителите от света на науката. Главният аргумент на последователите на Ханеман са многобройните пациенти, които за 200-годишната история на методиката нееднократно са оздравявали.

Хомеопатичното лечение - за или против?

Между другото, ако мислиш, че хомеопатията – това е да пиеш отвара от треви, то жестоко се заблуждаваш. Първо, съществуват хомеопатични препарати от продукти със животински произход, например от патешки черен дроб. Второ, във фитотерапията (лечение с растения) се използват лекарства, в които концентрацията на активни вещества е висока.

Зеленчуците, които всъщност не са толкова полезни за теб

Стана (малка) грешка

• Натуралните препарати, приготвени от растителни суровини, често биват бъркани с хомеопатията. Това не е едно и също нещо! Много от тях са регистрирани като лекарства и често имат добри резултати в лекуването на болести.

• Не си струва да мислиш, че към алтернативните методи на лечение се отнасят само захарните топчета. Такива препарати могат да се продават във вид на сиропи, капсули и дори като разтвор за инжекция. Но от формата на препарата действието не се променя.

• Лекарят хомеопат може да притежава диплома от престижен медицински университет. Но като цяло повечето лекари и учени, които се придържат към традиционни възгледи на лечение, се отнасят към този метод крайно негативно.

►►► 7 евтини алтернативи на суперхраните

Защо да е невъзможно?

Хомеопатичното лечение - за или против?

Научният свят не анатемоса хомеопатията веднага. Нееднократно се правят двойни слепи, плацебо контролирани изследвания. Едната група от хора получили хапчета, другата – фалшиви таблетки. За да е по-чисто изследването, нито лекарите, нито „опитните зайчета“ били наясно кой участник какво приема. Между другото, на този принцип се тестват всички нови средства, които излизат на пазара. Лекарството дава по-добър резултат от плацебо? Това означава, че помага в борбата с болестта. През 2015 година Съветът по медицински изследвания в Австралия обобщава резултати от 1800 (!) подобни експеримента. Резултатът: плацебо в случая било дори много по-ефективно.

10 задължителни храни за твоята кухня

Защо се продава?

Всички хомеопатични средство могат да бъдат разделени на две групи. Първата: дело на фармацевтичните гиганти. Тези лекарства се рекламират и се продават в аптеките.

Втората категория – средствата, които се създават и изписват от „частниците“. Тези лечители обикновено приемат пациентите у дома си, критикуват масовите лекарства и наричат себе си „истински хомеопати“. Подбират препаратите индивидуално, отчитайки симптомите, пола, възрастта и дори...характера на пациента. Те твърдят, че не съществуват универсални средства и че точно по тази причина всички клинични изследвания се провалят. „Учението на хомеопатите изцяло се основава на анализа на симптомите, на тази база се подбират средства, съгласно специални списъци (справочници). Но без познаване на болестта, без разбиране на причините за възникването й и законите, според които тя се развива, не е редно да се поставя диагноза и не може да се назначи грамотно лечение“ - категорични са лекарите.

►►► 7 странни признака, че имаш здравословен проблем

Хомеопатията носи на производителите милиарди печалба за една година (съществуват официални цифри по въпроса). За приходите на „сенчестия бизнес“ на медиците, търгуващи със „самоделни лекарства“, ни остава единствено да гадаем.

Около 15% от българите се доверяват на лекари-хомеопати.

Защо тази формула работи?

Не бива да се отрича, че понякога пациентите, последователи на Ханеман, оздравяват. Учените обясняват успеха със същото това плацебо. Точно този факт науката доказва още през XIX век: когато човек вярва, че взима лекарства, се активират силите на организма и той се отървава от болестта. Благодарение на плацебо, болката намалява, снижава се тревожността, алергията преминава. „Скептиците не обичат да признават: има нормални, правилно направени изследвания, които потвърждават ефективността на подобно лечение. Не казвам, че хомеопатията като цяло носи полза. Ако погледнем всички факти, това съвсем не е така. Но в някои случаи – тя работи. Мога да предположа защо – случайност или мошеничество на авторите на изследването“ – разсъждава Едзард Ърнст, бивш лекар-хомеопат, автор на книгата „Хомеопатията: неразкрити факти“.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Нерядко реакцията „На мен обаче ми помогна“ в действителност се оказва просто съвпадение. Да допуснем, че ти си приемала хомеопатични таблетки заради ОВИ и след седмица си се върнала на работа. Голяма е вероятността да трябва да благодариш на собствения си имунитет, а не на лекарствата. „В болшинството от случаите ще се намери научно обяснение защо „вълшебните топченца“ са успешни: тук е и естественото протичане на болестта, и физиологичните процеси. Казано по-просто: провървяло ти е. Лекарят няма право да лъже пациента и да му предлага хомеопатични средства, както между другото, и лекарства с недоказана ефективност“ – казва лекарят Алексей Водовозов.

►►► 5 странни признака, че ти липсват витамини

Ползата от хомеопатията не е доказана, също както и вредата от нея. Но са известни печални случаи. Например, заради грешка при производство в САЩ наскоро изтеглиха от пазара препарата Hyland's Baby Teething Tablets. Тези топченца и гел против болка при пробиване на бебешките зъбки съдържали опасна концентрация на беладона. Пострадали са 370 деца.

Над 10 милиона опаковки с хомеопатични средства са продадени у нас през изминалите години

Какво ще стане по-нататък?

Не оставайте с впечатление, че никой не се бори против хомеопатията. Комитетът по наука и технологии в Англия и Федералната търговска камара в САЩ, както и Руската академия на науките бяха едни от първите, които признаха хомеопатията за безполезна.

Законът за здравето в България урежда контрола върху различни „неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве“, сред които е и хомеопатията. У нас е забранено тя да се практикува от немедицински лица.

►►► 6 проблема за тялото, ако не пиеш достатъчно вода 

Но има и страни, в които алтернативната медицина се развива на държавно ниво. Например в Министерството на здравеопазването в Индия има департамент, който се занимава с изследвания и развитие на подобни методи. Правителството на Швейцария също е лоялно към хомеопатията. През 2012 година под натиска на обществото властите там разрешиха такова лечение да се заплаща от средствата на задължителната застраховка. Засега това е експеримент, чийто срок изтече през май 2017 г. и тепърва предстои да разберем успешен ли е бил той.

Хомеопатичното лечение - за или против?

На този етап в България никой няма намерение да обяви хомеопатията за незаконна. Но не е лошо лекарите да предупреждават пациентите за недоказаната й ефективност, а производителите на хомеопатични средства да описват този факт на опаковката на продуктите си. „Мисля, че не е редно да се забранява каквото и да е. Ние предупредихме хората, а който иска – нека вярва в ползата от хомеопатията. Това е негово право. Но от научна гледна точка, тя не бива да се препоръчва на никого“ - счита членът на комисията по борба с псевдонауката, кандидатът на биологичните науки Александър Панчин.

Да съди учените и хомеопатите, може единствено времето. От една страна, преди години в страната ни беше заклеймена генетиката. От друга – хората столетия наред вярват, че кръвопускането лекува всички болести. Изборът е само твой. И на лекуващия те лекар, разбира се.

Това е официално!

Акупунктурата

или рефлексотерапията, поне на този етап не се признава от медицинското съобщество. Съгласно изследванията на немските учени от The Nordic Cochrane Centre ефектът й на практика не се различава от плацебо.

Съвсем не всички

учени са единодушни, когато става въпрос за магнитотерапия. Официалната медицина в България я признава като един от методите на физиотерапията. Но специалистите в САЩ засега не са уверени, че има полза от този метод.

Хиропрактиката

(лечение с помощта на мануални техники) предизвиква в лекарите много въпроси. Особено когато с помощта на силов масаж на гърба „специалисти“ се опитват да отърват пациента от астма, алергия или цироза на черния дроб.


Виж ощеНово в Cosmo