Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Всичко, което трябва да знаеш за гастрита

 

Оценка: (0/5)

 
 

Какво представлява, как да се справим и да не допуснем да се повтаря?

Всичко, което трябва да знаеш за гастрита

Може да ви звучи пресилено, но всъщност да се открие човек, който нито веднъж не е изпитвал атаките на гастрита, е нереалистично. Според статистиката, над 50% от възрастните хора на планетата страдат от хроничен гастрит. Тук не е включен възникналият неочаквано пристъп, на който повечето хора не обръщат внимание и отлагат посещението при лекар. Гастритът обаче не е за пренебрегване.

10 задължителни храни за твоята кухня

Какво представлява

Това е възпаление на лигавицата на стомаха, което възниква при колебания в киселинността на стомашния сок. А той се състои основно от солна киселина, слуз и един особен фермент, с чиято помощ се случва разпадането на белтъчините. Следователно, средата в стомаха и без друго е достатъчно агресивна, а при утежняване на страничните фактори става много опасна. С гастрита шега не бива – освен усложняването на това заболяване от други възпалителни процеси в храносмилателната система, той ни застрашава с развитие на язва (вкл. перфорирана), стомашно-чревни кръвотечения, рак на стомаха и други крайно неприятни проблеми.

Да постави и потвърди диагнозата гастрит може само лекар, след като проведе множество изследвания. Важно е да отбележим, че има доста разновидности на гастрита, затова е добре определянето на точния вид да се остави на професионалистите, към които е нужно да се обръщаме при проявление на симптоми на заболяването, към които можем да причислим:

*Болка в областта на стомаха. Тя може да възникне веднага след хранене или след известно време – това зависи от нивото на киселинност и вида на гастрита. Самата болка може да бъде различна – остра, тъпа, като спазъм или дори да се „маскира“ като усещане за тежест в стомаха.

*Оригване. То невинаги свидетелства за наличието на гастрит и може да е сигнал не само за него. Но това не означава да не отчиташ и тази симптоматика.

*Киселини, гадене, повръщане, диария. Важно е да обърнеш особено внимание, ако при повръщане или изхождане се появи кръв, то нещата са доста спешни и е необходима бърза лекарска намеса. Понякога може да има и повишаване на температурата.

Както казахме, не следва да се занимаваш със самолечение и да си поставяш диагноза. Но за да познаваш „врага“, е важно да знаеш някои от причинителите.

Всичко, което трябва да знаеш за гастрита

Причини за възникване на възпаление на лигавицата на стомаха

*Определено палмата на първенството принадлежи на нарушенията в храненето – диети; гладуване; нередовно хранене; прекаляване с пикантни, мазни, пържени, солени, сладки храни; фастфуд; смяната на обичайните продукти с нови; прекомерната употреба на газирани напитки и кафе; алкохолът. И това са само нещата, които са очевидни.

*Към тях можем да добавим тютюнопушенето – то се отразява лошо на стомаха, а пушенето на гладно – още повече.

*Стресът води до отделяне на адреналин, който стимулира изработването на стомашен сок и следва познатата последователност от реакции. Всъщност, ако към стреса се добави и нарушение в храненето, гастритът ни е почти сигурен.

►►►8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

*Понижен имунитет – да кажем, че това е по-общо определяне на този причинител. На практика се получава затворен кръг: гастритът може да възникне след прием на медикаменти (например антибиотици, които нарушават баланса в микрофлората на стомаха, както и други препарати). Така че медикаментозната терапия също попада в тази графа.

*Бактерията Helicobacter pylori е виновна за възникването на гастрит, но при определени условия. Тази бактерия живее почти във всеки човешки организъм и не пречи, поне докато в организма всичко е наред.

*Накрая (но не по важност) можем да добавим и наследствения фактор, заболяванията на храносмилателната система, автоимунните процеси, следоперативни състояния и т.н.

Този списък може да продължава безкрайно. Важно е да имаш предвид всичко споменато и при появата на първите симптоми да не отлагаш посещението при лекар.

Всичко, което трябва да знаеш за гастрита

Как да постъпим, ако получим обостряне на гастрита, а не можем веднага да отидем на лекар?

*Можеш да приемеш препарат, който неутрализира повишената киселинност на стомаха. Но не е добре да взимаш препарат с ензими в този период на изостряне.

*Нужна е диета, при която храната (не само като състав, но и като структура и температура) да щади лигавицата. Идеално решение са топлите (не горещи) каши на водна основа. Някои специалисти допускат и картофено пюре, банани и морковен сок, но всъщност приемът на целулоза в период на криза не е желателен. Същото се касае и за месните бульони – те могат да се отразят тежко на възпалената лигавица.

*Пий повече течности, като не се спирай в никакъв случай на газирани и млечни напитки, кафе, чай. Пийте вода, по възможност – по-топла.

*Хлябът е допустима храна в този момент, като е добре да е бял, без кората, леко поизсъхнал – на сухар. Без подправки, масло, сосове и т.н. Просто – пресен сухар.

►►►Билки за здрав стомах, които да имаш вкъщи

Когато вече си овладяла гастритната криза

Как да се държиш, за да не предизвикаш отново гастрита? Храни се редовно, на малки порции, като добре сдъвкваш храната. Като стана дума за дъвчене, грижата за зъбите също е важна, за да се простиш с гастрита: здравите зъби са залог за здрав стомах.

Хапвай полезни, леки супи, каши, както и сложни въглехидрати (ориз, зеленчуци, пълнозърнести продукти), които се отразяват добре на лигавицата. С млечните продукти бъди по-внимателна – млякото предизвиква ферментация в стомаха. Откажи се от пърженото, лютото и мазното, както и от киселите плодове, консервите и колбасите. Солете храната си минимално. Ограничи кафето, алкохола, мазните меса, цитрусите, бобовите храни.

Профилактиката на рецидивите на гастрита е близка до принципите на здравословното хранене. Пък и здравословният начин на живот се отразява добре не само на стомаха, а и на целия организъм. За съжаление, не можем да влияем на всички опасности, които могат да провокират гастрита, но можем да помогнем на стомаха си поне с правилно хранене. 


Виж ощеНово в Cosmo