Вредно ли е насипното кафе?

Насипното кафе е по-евтино от пакетираното, но това е и единственото му предимство. Виж защо.

Насипното кафе е по-евтино от пакетираното, но това е и единственото му предимство. Виж защо.

Вредно ли е насипното кафе?

Произходът му е неясен. Няма информация за вносителя, производителя, както и кой, кога и как е пекъл кафето. Няма срок на годност, нито информация кога точно се е случило това и колко дълго е стояло в отворените чували преди да бъде продадено. Не се знае как и в какво е било транспортирано и къде е било съхранявано, преди да достигне до магазина.

Хигиената при съхраняването му е съмнителна. Обикновено го държат в зеблени чували, които пропускат въздух, събират прах и пускат власинки. В магазините за кафе пък, отворените чували са в пряк контакт с въздуха, светлината, влагата и други миризми, а печеното кафе променя вкуса си, ако престои повече от 3 дни в отворен съд, придобива баят и плесенясал отенък.

Опаковката запазва силата, вкуса и аромата на кафето, защото, когато е опаковано в ниско-кислородна среда (с азот), то е предпазено от кислорода, светлината и влагата.

ЗДРАВЕН СЪВЕТ: Помоли личния си лекар за визитката му/й, за да имаш важните координати, в случай че се появят тревожни симптоми.