Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Ти, тялото ти и бременността

Детелина Стаменова
 

Оценка: (5/5)

Дори да не се замисляш в момента за бебе, несъмнено въпросите за
бременността те интересуват, просто защото си жена. Точно затова Cosmo се срещна с няколко майки и един лекар, за да ни разкажат повече за този вълнуващ период.

“Никой не те предупреждава какво ще се случи, след като родиш, и оставаш с впечатлението, че ще си починеш, защото ако бебето е спокойно, ще си отспиш, без да ти тежат килограмите - разказва 27-годишната Петя, която отскоро е горда майка. - Когато забременях, назубрих всички книги, които намерих, и знаех точно кога какво се случва до последната подробност. По същия начин и за самото раждане. Можех да изкарам с лекота изпит в Медицинска академия по този предмет. За месеците след това очаквах само, че ще страдам от безсъние и евентуално депресия, защото бях чела в Блясък за проблемите на Брук Шийлдс. Само че когато родих, установих, че има неща, за които бях, меко казано, неподготвена.” И така: ето какво става с тялото ти от А до Я, щом на хоризонта се появи малък наследник.

Напълняването е в твои ръце
“Нормалното напълняване е около 12-15 кг, - казва д-р Тияна Николова от Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Свети Лазар”. - Първите пет си отиват с раждането, а останалите обикновено си заминават за месец и половина. Но качването на килограмите зависи от генетичните фактори и от самото протичане на бременността – както е било при майката, така в голяма вероятност ще е и при дъщерята. Въпреки това вече може да се каже, че повечето жени внимават, а има и училища за бременни, в които те разбират, че не е нужно да консумират всичко.” Или иначе казано, нещата не седят както едно време, когато бабите са викали “яж за двама”. Преди два века хората са се хранили съвсем различно – тогава съвсем не е имало толкова калорични храни и на фона на скромните трапези на “трудните” жени им давали да си хапват повечко. Сега вече се знае, че бебето получава всичко от майката, дори когато тя се храни нормално, а тлъстинките, които трупа от прехранване, си остават в нея.

Точно заради това лекарите съветват по време на деветте месеца да се ядат качествени храни, които задоволяват специфичните нужди на организма. В тази графа влизат богатите на калций млечни продукти и добавки като фолиевата киселина, която подобрява приема на желязо от храната с цел избягване на анемии в по-късната част от бременността. “В началото бременните често имат особено желание за сладки неща – обяснява д-р Николова от “Свети Лазар”. - И това е нормално, защото поради промените в тялото се появява хипогликемия, при която има недостиг на инсулин. Тогава е хубаво да се вземе нещо сладичко, защото организмът го изисква – но не много, а малко.”

След това пък се появява така нареченият в медицинската литература “пица ефект”, който е изследван и описан много подробно. В този момент ти се иска да поглъщаш щедри количества банички, пици и спагети. Но ако държиш да запазиш нормално тегло, е по-добре да наблегнеш на салатите и плодовете. Мангото например съдържа 14 полезни минерала, които се отразяват прекрасно на майката и на малкото бебче. Сладкото и белият хляб могат спокойно да бъдат ограничени в хранителния режим – за бременната жена е по-добре да изяде един банан, отколкото половин бурканче конфитюр на закуска. В досадната борба с натрупаните килца голяма роля играе и възрастта. “Колкото по-млада си, толкова по-скоростно се възстановяваш, защото метаболизмът работи на високи обороти - твърди д-р Николова. - Настройката също е важна. Активните, темпераментни жени, които скоро след раждането се връщат на работа, влизат във форма много по-бързо от тези, които остават при бебето вкъщи.”

Умората ти е на гости задълго
“Раждането ми беше естествено и продължи дълго време – спомня си Петя. - След това имаше тълпа роднини и приятели, които искаха да видят бебето и мен. Аз бях изпълнена с енергия и исках веднага след изписването на поканя всички въпреки бабешките поверия, че малкото не бива да се показва до 40-ия ден Като се замисля, това не беше никак добра идея. След раждането и шума около изписването се уморих страшно, но само няколко дни след това реших да покажа Милен и в работата. Там ни заобиколиха всичките ми колежки, които искаха да го огледат, пипнат и щипнат, а аз трябваше да разказвам с подробности – от това как съм усетила, че ми изтичат водите до последната контракция. Изведнъж ми се насъбра много и цялата умора ме връхлетя, а и Милен също започна да недоволства и се разрева.”

След като се прибереш вкъщи, установяваш, че твоята собствена жива кукла вече има свой живот. “На всеки три часа храниш бебето. Таман си му измила дупето, сменила си пелените и дрехите, нахранила си го и е минал час и половина... тоест съвсем скоро ти предстои отново същото. И като дойдат след една седмица, и двамата родители са изтощени от непрекъснатите грижи по детето, - казва с усмивка д-р Николова. - Но това е само през трудния първи месец, докато малкото мине на четиричасово хранене. Има майки, които решават да хранят бебето, когато огладнее, но тогава настъпва хаос, защото оставаш тотално без почивка, а безсънието води до изнервеност.”

Нужно ти е време да преосмислиш случилото се
Докато си бременна, бебето е в теб, но някак си не го виждаш и не е реално, затова, когато жените родят, през първата седмица не им е никак лесно. Според лекарите майчинското чувство не се появява веднага. Трябва да минат 2-3 дни, преди да новината “да попие” и да започнеш да мислиш за отговорността, която си поела с раждането... Тогава изведнъж нещата стават по-различни. Понякога това осъзнаване се появява като страхотен товар за родилките, но ако са настроени позитивно и има кой да им помогне, всичко си идва на мястото.

Когато гушнеш мъничето в скута си, изведнъж в главата ти могат да се появят много странни мисли и страхове. За тях пише Вики Айовин във великолепната си книга Бременността, която наскоро излезе и на български: “Много мои приятелки споделят тревогата, че бебето предпочита външно лице пред майка си. Не давам гаранция за след 15 години, но на тази възраст то ви обожава с цялото си същество, защото вие сте преграда между него и страшния свят навън и със сигурност ви обича като част от себе си.”

Модни дилеми
“Не бях толкова наивна да си мисля, че веднага след като родя, тялото ми ще стане отново каквото беше преди бременността. Но не си и представях, че обличането ще се превърне в такова затруднение - споделя неволите си Теодора (28 г.). - Бях огромна за някогашните си дрехи и твърде слаба за тези, които носех през изминалите девет месеца. Тази “модна криза” продължи и с още един проблем – в друг случай бих се зарадвала да се събудя с огромен бюст, но не и когато е пълен с кърма. И без това гърдите ми се увеличиха през бременността, но от млякото станаха направо като на секс бомба. Самото кърмене също не представлява някакво прекрасно майчинско удоволствие. Да си ходеща млекоцентрала не е никак лесно. Най-притеснително беше, когато от мен изведнъж потичаше мляко в най-неподходящите моменти.”

Боли те и на места, на които не очакваш
“Темата е неудобна, но наистина така се случи, че още през бременността получих хемороиди. - разказва Силвия (22 г.). - От напъването при раждането те излязоха отново, и то доста по-големи. Така че след това ме болеше не само вагината, но и дупето. “Не се притеснявай, ще ти мине бързо” - каза ми гинекологът, но не стана толкова лесно.”

За да нямаш такива проблеми, важно е, докато си бременна, да се постараеш да направиш ходенето до тоалетна като по часовник. Дори при най-малкото оплакване по темата тичай при лекаря. Здравословното хранене също ще ти помогне да избегнеш усложненията. “Поемането на зърнести храни, киви, кисело мляко и айран облекчава запека, но най-често се стига до други средства като пиенето на чай от сена, - обяснява д-р Николова. - Това е много разпространено оплакване сред пациентките. Понякога червата се подуват и не можеш да се изходиш по-три четири дни. Това те тормози, пък не искаш да те боли, защото не можеш да различиш откъде идва болката - от матката или от червата. В по-късен етап на бременността може да се появят и пробождания в хранопровода, а в осмия месец диафрагмата ти се повдига и едвам дишаш, пък качването на стълби се превръща направо в ад. Това са рутинни проблеми, които не са кой знае какви, но дискомфортът е налице.”

Някои интимни въпроси
Повечето родители казват, че изтощението е главната причина за това, че не правят секс дори и дълго след раждането. Само че истината има и друга страна. “Чудиш се дали ще боли? Дали той ще намира тялото ти все още за секси? Какво ще стане, ако не се получи както трябва?” - разказва притесненията си Александра (27 г.). “Ние казваме на пациентките си, че могат спокойно да правят секс месец-месец и половина след събитието, ако са раждали нормално и нямат кой знае какви разкъсвания - твърди д-р Николова. - При секцио периодът е дори по-кратък - около третата седмица, защото няма връзка с влагалището, а и ти си се оправила от операцията. Но след раждането по естествен път понякога възникват проблеми, защото има пациентки, които усещат болка, неудобство, психически си внушават, че им е рязано и се страхуват, че сексът може да е болезнен.”

Преодолей колебанията си. Ясно е, че всичко оттук нататък ще бъде различно, защото тялото ти е дало живот на бебе. Но няма съмнение, че ще се върнете към секса. “Ние го направихме месец и половина по-късно. Според моя съпруг в началото съм била “по-широка”, но след милион упражнения на Кегел всичко беше както преди...”, каза Петя с усмивка.

Възрастта
След 35-годишна възраст една трета от двойките имат проблеми със зачеването, а рисковете от извънматочна бременност и вродени малформации се увеличават драстично. След 40 жената има само 5% шанс да забременее.

Пушенето
Освен че убива яйцеклетките, скорошно проучване на холандски лекари доказа, че то намалява репродуктивния ти живот с цели 10 години!

Килограмите
Пълните и суперслабите жени са еднакво изложени на риск от проблеми със забременяването.

Хламидиите
Тази сексуално предавана инфекция се лекува лесно, но ако не е третирана, може да ти попречи да имаш деца.

Наследство от бременността
След раждането може да се появят следните физически промени... и няма много какво да направиш.

По-големи стъпала.
Не се случва винаги, но достатъчно често.

Отпуснати гърди.
След като са били огромни, те се отпускат, кожата не се свива, а мастната тъкан, която я е опъвала, се стопява.

Повече кожа.
Освен ако не си адски голяма късметлийка, вероятността да се върнеш в абсолютно точно предишната си, неразтеглена кожа, е... не много голяма.

По-тъмни зърна.
Още в началото на бременността зърната се уголемяват и потъмняват. Година по-късно те се връщат към предишния си размер, но цветът остава по-тъмен.

Ленив мехур.
Състоянието е свързано с преразтягането на тазовото дъно, което води и до слабост на пикочния мехур.

Отпуснато влагалище.
Ето от това се страхуват много жени! Вагината ти няма да провисне, но няма и да е стегната както преди. Но ако сексът не ти харесва, защото имаш чувството, че пенисът му “се губи”, или по някаква друга причина, отиди на преглед – проблемът се решава с помощта на прости хирургически процедури.

Виж ощеНово в Cosmo