Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Телемедицина: възможно ли е лечение от разстояние

 

Оценка: (0/5)

 
 

За тези възможности се заговори едва през последните години, но телемедицината (което всъщност е оказване на медицинска помощ от разстояние) съществува вече половин век.

Телемедицина: възможно ли е лечение от разстояние

Преди епохата на общодостъпните интернет технологии, лекарите по света си препращаха кардиограми по факса или просто споделяха информация по телефона, за да могат да обсъждат състоянието на пациента с колеги в различни населени места. Днес лекарят се запознава с резултатите от изследванията, направени в лабораториите, на своя работен компютър. По подобен начин работят рентгенолозите и патоморфолозите: много онкологични клиники по цял свят са оборудвани със специални скенери, които създават електронни изображения на тъканни проби и ги качват на сървър. Там специалистът, който трябва да постави диагнозата, може да се запознае с тях и, ако случаят е сложен, да препрати снимката на колега – без значение дали той се намира в съседната стая, или в друга държава.

Още преди 15 години Атлантическият океан не беше пречка за провеждането на дистанционна операция по отстраняване на пикочен мехур – четириръкият робот хирург във френска клиника беше направляван от специалист хирург в Ню Йорк. Не е далеч бъдещето, в което домашна апаратура ще преценява какви лекарства да поръчва, за да се лекуват живущите в къщата.

Виж как се справяш със стреса според зодията си в галерията долу:

Как различните зодии се справят със стреса

Космическа медицина

Всъщност тласък в развитието на телемедицината дават програмите за усвояване на космоса. Защо? Преди да се изпрати човек в орбита, трябва да се разбере как подобни полети биха се отразили на организма му. Преди години учени изпращаха в космоса кучета, като следяха състоянието им по време на орбитален полет чрез специално изработени дистанционни системи. Когато в космоса полетяха и хора, технологията трябваше да се усложни: с кучета, разбира се, не може да се поддържа двустранна връзка, но с хората това е много важно.

Така че космическият отрасъл е един от главните двигатели на телемедицината – дори всъщност онзи четирирък робот бил разработен в NASA за провеждане на екстрени операции по време на дълги полети. Все още не се е налагало да се ползва в условия на безтегловност, но пък много клиники по света са снабдени с такъв робот – той извършва съвършено премерени движения, които минимално травмират пациента. Естествено, по възможност хирурзите предпочитат да не се намират на другия края на света, а до болния - дори когато работят с най-прецизната техника, е добре тя да е под близък контрол.

Телемедицина: възможно ли е лечение от разстояние

Живи и електронни експерти

Компютърните системи намаляват вероятността от поставяне на неправилна диагноза. А и има отдалечени райони по света, където е трудно спешно да се получи квалифицирана медицинска помощ. В някои случаи пациентите се нуждаят от консултация с тесен специалист или просто искат да получат още едно мнение за диагнозата, която им е поставена. Разбира се, болният може да отиде в друг град или страна, но често това е свързано с доста трудности. Телемедицината определено помага и на лекаря, и на пациента, защото облекчава достъпа до информация за състоянието и възможните методи на лечение. При желание пациентът може да получи консултация от експерти с различни специалности – все пак, най-често въпросите се появяват, след като пациентът излезе от кабинета на лекаря или като стигне у дома – тогава може да започне да се колебае например подходящо ли е да се къпе с гореща вода, щом има кардиологично заболяване.

►►►5 навика, които съсипват здравето ти

Подобни консултации вече се правят от различни лекари по света в специализирани интернет портали – така пациентите могат бързо и лесно да получат адекватен съвет. Дори вече се разработват системи, при които необходимостта от контакт на лекаря очи в очи с пациента отпада: лекарят може дистанционно да контролира програмата, която е създадена така, че да задава въпроси, да праща пациента на изследвания и в зависимост от резултатите, да предлага на контролиращия медик диагнози и методи на лечение. Но подобни варианти изискват големи екипи от лекари и програмисти.

Телемедицина: възможно ли е лечение от разстояние

Кое е по-важно?

Има хора, които виждат мрачно бъдещето, когато лечението ще разчита на телемедицината. Например преди година-две в САЩ се разпали дебат на тема установяване в домовете на възрастни хора на система за екстрено повикване на помощ. Устройството следи за местоположението на човека, проверява пулса му, кръвното налягане, мускулната активност – благодарение на такива данни може да се разбере къде се намира и с какво се занимава обитателят на жилището. Противниците на подобни технологии ги сравниха със системите за наблюдение, които използва тоталитарната държава в антиутопията на Джордж Оруел „1984“.

►►►10 (не)верни твърдения за здравето

Според специалисти по биомедицинска етика, нерядко, като става дума за край на личния живот, се разбира незащитеността на личните данни на пациентите. Медицинските устройства стават все по-малки, данните от тях се предават по безжични канали към различни устройства или направо на лекаря. Както обясняват специалистите по безопасност, тези канали са слабо защитени и не е никак сложно при желание някой човек да се сдобие с такава информация за друг. Засега при разработката на подобни устройства се отделя повече внимание на безопасността и простотата на използване, отколкото на защитата от хакери. Всъщност, всеки решава сам кое е по-важно – възможността за спешно повикване на линейка, която да отиде на адреса на живеещия сам възрастен човек, или неприкосновеността на неговия личен живот. Важното е да не забравяме, че телемедицината е призвана да скъси дистанцията между лекар и пациент, а не да премахне човешкото участие в процеса на оказване на помощ.


Виж ощеНово в Cosmo