Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Смени ли си чаршафите тази седмица?

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Преди да почнеш да се отнасяш мързеливо към хигиената си, прочети за вредите, които може да ти причинява това.

Смени ли си чаршафите тази седмица?
Смени ли си чаршафите тази седмица?

Лош навик:
Не сменяш чаршафите си всяка седмица.

Дори, когато не си личи чаршафите и калъфките за възглавница събират мръсотия, прах и микроби. Изцапват се от лосиона ти за тяло, овлажнители, грим и продукти за коса. Всичко това може да се прехвърли върху кожата ти и да предизвика обрив.

Превъзпитай се: Трябва да сменяш чаршафите си абсолютно всяка седмица. Дори точно тогава да не намериш време за това, постави чиста ленена кърпа върху калъфката на възглавницата си, докато успееш да я смениш.

Лош навик:
Къпеш се без джапанки във фитнеса.

Топлите влажни повърхности създават идеална среда за развиването на бактерии. Ако петичките ти са се напукали и ходиш боса по тази повърхност, се подлагаш на риск от инфекция.

Превъзпитай се: Винаги дръж чифт джапанки в сакчето ти за фитнес, който да използваш в обществените бани. Мий и подсушавай стъпалата си след тренировка, за да се предпазиш от гъбични инфекции.

Лош навик:
Използваш обща гъба луфа за тяло със съквартирантката си.

Гъбите луфа могат да спомагат за развитието на най-различни бактерии. Една от тях е Е. коли  (ешерихия коли), благодарение на която можеш да се сдобиеш с гастроентерит (възпаление на стомаха и тънките черва). Или пък бактерията псевдомонас, която причинява кожни инфекции.

Превъзпитай се: Задължително трябва да си имаш лично своя гъба. Освен това веднъж седмично я накисвай в разтвор от вода и белина в съотношение 10 към 1, за да премахнеш всякакви бактерии от нея.

Смени ли си чаршафите тази седмица?
Смени ли си чаршафите тази седмица?
Лош навик:
Използваш супер тампон, за да не се налага да го сменяш толкова често.

Токсините от бактерията, която се изхранва в тампона, могат да навлязат в тялото и да предизвикат треска или да навредят на някои органи.

Превъзпитай се: Сменяй тампона си на всеки три до четири часа през деня, а докато спиш се предпазвай с дамски превръзки.

Лош навик:
Бръснеш се със стара самобръсначка.

Много е лесно да се порежеш като притискаш старото и затъпено ножче на самобръсначката срещу кожата си. Това порязване може да доведе до възпаление на космените фоликули, което освен болезнено, ще предизвика и гнойни пъпчици.

Превъзпитай се: Сдобий се със самобръсначка със сменящи се ножчета или подменяй еднодневките след всеки пет пъти, когато си я използвала. Съхранявай самобръсначката си на чисто и сухо място.

Лош навик:
Не пишкаш, докато не е крайно наложително.

Стискането може да стане причина за инфекция на уринарния тракт. Дори по-лошото, което можеш да направиш: да избягваш поемането на течности, което ще стане причина за дехридатация, главоболие и запек.

Превъзпитай се: Ако пикочният ти мехур е прекалено активен – налага ти се да ходиш до тоалетна повече от осем пъти дневно или няколко пъти през нощта – намали алкохола, кафето и чая, защото възбуждат пикочния мехур. Поемай от 1,5 до два литра вода дневно. А, ако и това не помогне се налага да се консултираш с лекар.
 
Лош навик:
Пропускаш да си измиеш зъбите.

Бактериите, които по принцип се изхранват в устата ни започват да се полепят по зъбите и след 24 часа образуват плаката. Те причиняват заболявания на венците, които причиняват лош дъх, кървене на венците и гниене на зъбите.

Превъзпитай се: Мий си зъбките два пъти дневно с паста, която съдържа флуорид, а веднъж дневно ги почиствай с конци за зъби, за да премахнеш бактериите и между зъбите си. 

Лош навик:
Не си миеш ръцете след като си ходила до тоалетна.

Според скорошно проучване поне 10% от жените не си мият ръцете след като ходят до тоалетна, а 80% от тези, които го правят не са достатъчно старателни. По този начин обаче, се предават грипът и бактерии като Е. коли.

Превъзпитай се: Абсолютно винаги си мий ръцете със сапун и течаща вода.


Виж ощеНово в Cosmo