Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Сенна хрема – отговорите на всичките ти въпроси

 

Оценка: (0/5)

 
 

20 % от българите и над 1 милиард души в света страдат от пролетната алергия.

Сенна хрема – отговорите на всичките ти въпроси

Ето и отговорите на специалистите на най-често задаваните въпроси, свързани с алергията към полени, известна също като непоносимост към цветния прашец, най-вече през пролетта.

Колко са хората, които страдат от сенна хрема?

Това е най-разпространената алергия. Ако преди години всеки 50-и възрастен се е оплаквал, че е алергичен към тревните и дървесните полени, в днешно време всеки шести човек на планетата страда от непоносимост към цветния прашец. През пролетта внезапно започва да му тече носът и да му сълзят очите. Сред децата процентът е още по-висок, алергични към полен са 30% от малчуганите. Повечето от тях са с хронична сенна хрема.

►►►5 знака, че алергията ти всъщност не е алергия

Защо броят на алергичните хора нараства толкова бързо?

Доста фактори играят решаваща роля. На първо място, причините трябва да търсим в съвременния начин на живот. Чистим жилищата си непрекъснато с всевъзможни химически препарати, които подлагат на изпитание имунната ни система. И тя реагира срещу най-безобидни дразнители. Възможно е също така за увеличаването на алергиите да имат вина и всевъзможните химически вещества, с които организмът ни трябва да се справя. Към тях се пречисляват отровите срещу паразити, както и много козметични средства и добавки към храната ни.

Сенна хрема – отговорите на всичките ти въпроси

Наследствени ли са алергичните реакции?

Възможно е да се предават по наследствен път, но не е задължително. Ако някой от родителите страда от сенна хрема, вероятността и детето да я придобие не е повече от 30%. А ако и двамата родители страдат от нея, рискът нараства до 50%.

Как се стига до алергията?

Развива се свръхчувстителност на организма към точно определени вещества – алергени, които при нормални обстоятелства не предизвикват реакция. Организмът започва да произвежда срещу тях антитела, също както против бацилите и бактериите. И при всеки допир иначе напълно безобидното вещество може да се прояви и оцени от организма като опасен враг и той започва да произвежда все повече антитела. В определен момент се стига до алергичната реакция с типичните й симптоми.

►►►9 гадни факта за твоята спалня

Какво предизвиква сенната хрема?

Приоритетно това са цветните или тревните полени. Изследванията показват, че ежедневно вдишваме по около 4000 до 8000 полени. За алергичния човек е достатъчно да влезе в досег с 40-50 полена, за да се почувства зле. Оплакванията са всъщност само в периода, когато полените летят из въздуха. Алергии могат да се развият срещу различни полени. Сходна е реакцията и към домашния прах, плесените, животинската козина или някои хранителни продукти като орехи, фъстъци, ягоди, малини и други.

През кой месец започва полетът на полените?

Сенна хрема – отговорите на всичките ти въпроси

Регистрирани са три групи от полени, които причиняват сенна хрема. На първо място са ранните цветя и храсти, които цъфтят между февруари и май. След това идва ред на растенията, които цъфтят между май и юли, както и от средата на август до средата на септември – тревните и зърнените полени. През есента някои билки също създават проблеми.

Как да различим сенната хрема от обикновената?

За разлика от обикновената хрема сенната е съпроводена от силен сърбеж в носа. А той води до истински залпове от кихавици. Стига се и до възпаление на лигавиците. Очите смъдят силно или сърбят и тогава потичат сълзи. Внимание! Ако лечението на сенната хрема не започне навреме, може лесно да се стигне до астма. Особено при децата смяната в степените на заболяването протича доста бързо.

►►►5 правила за гримиране при пролетна алергия

Как можем да установим към кои вещества сме алергични?

Трябва да се обърнем към лекар-алерголог. Той ще ни подложи на многобройни тестове чрез манипулации – одраскване и втриване в кожата на пациента на разтвор от причинители на алергия – алергените. При интракутния тест алергенът се впръсква в нея. Ако пациентът е свръхчувствителен към някой алерген, би могло да се прибегне до носов провокационен тест. Тогава подозрителният алерген се втрива в лигавицата на носа. Ако тя се зачерви, значи пациентът е алергичен към съответното вещество.

Сенна хрема – отговорите на всичките ти въпроси

Възможно ли е да бъде спряна сенната хрема в острия й стадий?

Лекарят би могъл да предпише на пациента си тъй наречените антихистамини, които да отслабят действието на хистамина. Това вещество се отделя от организма и причинява алергичните оплаквания. Антихистамините са под формата на капки за очи, таблетки или спрей за нос. Те възпрепятстват възпаленията и смекчават страданията.

Има ли медикаменти, които да се взимат профилактично?

Да, т. нар. стабилизатори на мастните клетки. Хромоглицериновата киселина, която се съдържа в капките или спрея за нос, както и в капките за очи, пречи на мастните клетки в лигавиците да отделят веществото хистамин, което причинява алергичната реакция. Пациентът трябва да започне да взима това лекарство четири седмици преди индивидуалния сезон на полените.

Съществува ли ваксина за предпазване от полените?

Тя се нарича още десенсибилизация. С нея в кожата се впръскват алергените в слаба, но постоянно засилваща се концентрация. Тази манипулация има за цел да намали постепенно чувствителността на пациента, с която той реагира на алергените. Продължителността на лечението е над три години и се извършва през периода, свободен от полени, между октомври и януари. След тази терапия 90 % от пациентите, подложили се на нея, престават да страдат от сенна хрема. За съжаление, успехът на лечението невинаги е траен.

Какво да правят хората с контактни лещи, когато ги засърбят очите?

Сенна хрема – отговорите на всичките ти въпроси

През върховия сезон на полените е най-добре да носят очила. Проблеми могат да изникнат с меките контактни лещи, ако се използват антиалергични капки за очи. Те са в състояние да оцветят лещите, както и да предизвикат отделяне на вредни вещества, които да накърнят съединителните тъкани и роговицата на окото. Ако лещите са твърди, трябва да се поставят отново в окото не по-рано от 15 минути след слагането на капките.

Практични съвети:

Избягвай полените. Алергиите не се лекуват напълно, но можеш да направиш доста неща, за да намалеят оплакванията ти:

Стой далече от разцъфналите храсти и дървета, както и от ливадите и нивите с житни растения. Там концентрацията на полени е най-голяма.

Излизай сред природата само когато полените не са много. В градовете полените летят предимно в късния следобед. В селските райони рискът е най-висок между 5 и 8 часа сутринта и най-нисък - между 18 и 24 часа.

За да не допуснеш да проникнат полени в жилището ти, проветрявай само в периодите от деня, когато полените са най-малко.

Мий косата си преди заспиване, не събличай в спалнята си дрехите, по които са полепнали полени.

За автомобилите има специални филтри за полени. Не включвай климатика!

Откажи се да отглеждаш в жилището си животинки с козина. Махни и килимите и мокетите, които събират прахоляк.

В организма на алергичните хора имунната система просто полудява. Когато всичко е нормално, отбранителните сили на организма правят съвсем точно разлика между опасните и безобидните вещества. Но при алергичните хора тази способност е изчезнала напълно. При вдишването до лигавицата на дихателните им пътища достигат безобидните полени и там те биват идентифицирани като чужди тела. Това предизвиква защитна реакция на организма. Също както при инфекция, тялото ни започва да образува антитела.

При всеки нов досег с дразнителя тези антитела стават все повече и се струпват в мастните клетки. Имунната система изпада в амок. Мастните клетки отделят веществото, което е носител на информация за хистамин. То е типичният причинител на симптомите на сенната хрема.

Акупунктурата може да отстрани сенната хрема. Според принципите на традиционната китайска медицина, 14-те главни меридиана са пътищата на жизнената енергия в човешкото тяло. По протежение на тези меридиани има около хиляда точки. Специална точка за сенната хрема не съществува, обаче има точки, свързани с обмяната на веществата. При убождане в тях може да бъдат смекчени симптомите на заболяването и да се стигне до укрепване на защитните сили на организма. При всеки лечебен сеанс се стимулират от 6 до 8 такива точки. Кожата около забитата в нея игла порозовява, което е признак за приток на жизнената енергия. В повечето случаи успехът се постига след осем сеанса.


Виж ощеНово в Cosmo