Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Виж дали си дехидратирана чрез тези сигнали

 

Оценка: (0/5)

 
 

Пий повече вода, за да избегнеш тези симптоми.

Виж дали си дехидратирана чрез тези сигнали

Когато тялото ти се нуждае от гориво (храна), шансовете ти да го разбереш са доста по-големи, заради стърженето на корема и чувството на глад. Въпреки това, когато имаш нужда от вода, тялото ти реагира фино и в много от случаите може въобще да не разбереш, че си дехидратирана. Да пиеш по-малко вода, отколкото изхвърляш чрез потене, урина или в по-тежки случаи чрез диария или повръщане, може да има сериозни последствия. За да избегнеш тежката дехидратация, която в крайна сметка може да застраши живота ти, обърни внимание на тези признаци за леко обезводняване.

1. Изпитваш жажда

Дехидратацията засяга концентрацията на електролитите в организма ти, които играят роля в много от метаболитните процеси. Когато тялото ти има недостиг на течности, бъбреците, органите, отговорни за понижаването на обема на кръвта и урината, викат за помощ. В отговор хипоталамусът на мозъка предизвиква жаждата, която те кара да напълниш чашата и да решиш проблема на бъбреците си.

►►►31 начина да ускориш метаболизма си

2. Апетитът ти мистериозно изчезва

Виж дали си дехидратирана чрез тези сигнали

Въпреки че механизмът е неизвестен, лекото обезводняване може да причини гадене и неразположение, което временно те държи далеч от храната. Така че преди да пропуснеш обяда си в горещ летен ден, защото не си гладна, изпий чаша вода и наблюдавай как за минути сандвичът ще ти се стори по-апетитен.

3. Изведнъж се чувстваш изморена

Виж дали си дехидратирана чрез тези сигнали

Това е като защитна реакция. Когато на тялото му липсва вода, според мозъчните сетива нещо е изключено и ти казват да се успокоиш, за да намалиш риска от загуба на вода чрез телесни функции като изпотяване.

►►►Защо се чувстваш уморена постоянно

4. Боли те глава

Експертите не знаят точно защо дехидратацията може да предизвика главоболие, но знаят, че почти всички системи в тялото, включително мозъка, нервите и синусите, могат да допринесат за някои видове главоболие. А те от своя страна разчитат на подходящия воден баланс, за да функционират правилно. 

5. Не помниш кога за последно ходи до тоалетна

Виж дали си дехидратирана чрез тези сигнали

Когато ти лиспват течности, мозъкът дава сигнал на бъбреците да запазят това, което е останало и така посещаваш тоалетната по-рядко. Когато се хидратираш правилно, трябва да пишкаш на всеки три или четири часа най-много.

6. Урината ти е наситено или тъмно жълта

Когато си дехидратирана, бъбреците ти се опитват да задържат максимално количество вода, без да пренебрегват работата си: отделяне на отпадъчните продукти от тялото. Това води до свръхконцентрирана урина, която е с по-тъмен цвят от обичайното и може да има по-остра миризма.

►►►8 причини, заради които ходиш до тоалетната често

7. Имаш диария

Тъй като тя предизвиква повече загуба на течности от обикновено, може да предизвиква дехидратация и често я придружава.

8. Пропускаш редовното движение в червата

Виж дали си дехидратирана чрез тези сигнали

Човек премахва допълнителната вода чрез изпражненията, за да ги изпрати до други части на тялото, които са дехидратирани. Липсата на течности може да забави движението в червата, което пък предизвиква подуване и запек.

9. Кожата ти няма нормалната свежест и еластичност

Когато тялото ти е дехидратирано, не страдаш само вътрешно. Кожата ти губи еластичност, защото има по-малко вода в нея и тя се втвърдява. Така че, ако кожата ти изглежда особено мрачна, това е причината.

10. Не се чувстваш добре

Ако си замаяна, липсва ти концентация или си прекалено раздразнителна и объркана, това може да има нещо общо с нивото ан течности в организма. Дехидратацията може да доведе до ниско кръвно налягане, по-малко кръв, кислород и гориво, които отиват към мозъка. Това в крайна сметка може да промени твоето психическо състояние. Ако чаша-две вода не помогнат, обърни се към твоя лекар, особено, ако страдаш от тези симптоми продължително време.


Виж ощеНово в Cosmo