Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Пухкава любов: животните и здравето ти

 

Оценка: (0/5)

 
 

Почитателите на животните знаят, че техните любимци са способни да запълнят със светлина и най-тъмните кътчета на душите им.

Пухкава любов: животните и здравето ти

И същи така знаят, че пухкавелковците служат за много повече от събиране на лайкове в социалните медии. За много, много повече.

Домашните любимци могат реално да повлияят на психическото и дори физическото ти здраве. В позитивен аспект, разбира се.

Мяу - провери какво коте си според зодията си в галерията долу:

Перфектната котка за теб според зодията


Всички твърдения, които ще прочетеш са обосновани върху научни изследвания, датиращи от 80-те години на миналия век. Гушни се удобно със своето куче/коте/морско свинче или каквото друго имаш и се наслади на информацията:

1. Домашният любимец може да успокои тревожността ти.

Ако постоянно се тревожиш за бъдещето или всеки дребен детайл, галенето на животно може да ти помогне да се справиш. Когато изследователи от Университета в Тел Авив казали на 58 участника, че ще им дадат тарантула, всички много се притеснили. След това, на някои от хората им били дадени истински заек и костенурка, а на другите – плюшени играчки. Тези, които погалили животните от плът и кръв много бързо се успокоили от уплахата. Ето защо, учените заключили, че именно животните са свалили стреса на участниците.

2. Може да ти помогне да свалиш стреса.

Представи колко дзен ще се чувстваш, ако си играеш с домашния си любимец по няколко часа на ден.
Представи колко дзен ще се чувстваш, ако си играеш с домашния си любимец по няколко часа на ден.

Само пет минути в присъствието на животно сваля нивата на хормона на стреса, кортизол, сочи проучване от 2005 г. на Университета във Вирджиния. Учените са събрали слюнка и кръв от 20 участника преди и след като те са си играли с куче за пет минути. Всички ползи са достигнали най-високите си стойности 45 минути след взаимодействието, но само си представи колко дзен ще се чувстваш, ако си играеш с домашния си любимец по няколко часа на ден.

►►► 15 признака, че се нуждаеш не от мъж, а от куче

3. Може да повдигне настроението ти.

Ако домашния любимец, който си гледаш вкъщи те прави по-щастлива, не си сама. Когато изследователи от Университета в Северна Аризона проучили пет съществуващи изследвания, те установили, че присъствието на животно значително облекчават симптомите на страдащи от депресия пациенти.

Макар да има нужда от допълнителни изследвания, резултатите от следното италианско изследване от 2006 г. ще те убедят. Гледането на домашни птички за период от три месеца подобрили депресивните симптоми и начина на живот на възрастните пациенти.

4. Домашният любимец може да те превърне в магнит за почитатели.

Пухкава любов: животните и здравето ти

Тъй като животните правят собствениците по-интересни в очите на непознати, те могат да помогнат за повишаване на социалните ти контакти. През 2004 година жена участва в социален експеримент: тя стои на улицата и сменя нещата, които държи – цвете, плюшено мече, едно или три кученца. Тя е получила много повече усмивки и заговаряния от минаващи покрай нея 1800 пешеходци, когато е държала трите кученца.

Кучетата също ходят на фризьор, а резултатите са страхотни (снимки долу):

9 очарователни снимки на кучета, преди и след фризьор

5. Близостта до животно води до отделяне на хормони, подобни на тези при влюбване.

Пухкава любов: животните и здравето ти

Когато собственици на кучета галили и гушкали любимците си в рамките на 15 минути по време на едно шведско проучване от 2015 г., учените открили, че при хората се отделили сериозни нива окситоцин (хормонът на любовта). Реакцията в организма се е случила само минута след започване на игрите с животните.

►►► Отиди на тези места, ако обичаш животните

6. Може да помогне на сърцето ти.

От години, учените знаят, че животните са лекарство за хората с високо кръвно налягане. Без значение колко много (или малко) време прекарваш в присъствието на пухкавите топки любов, кръвното ти налягане значително ще се понижи. Това сочи проучване, публикувано още през 1980 г.

7. Може да засили имунната ти система.

Искаш здраво бебе? Вземи му коте!
Искаш здраво бебе? Вземи му коте!

Животните не само те карат да се чувстваш добре емоционално. Тяхното присъствие реално засилва имунитета ти и помага за отблъскването на патогените, сочи проучване от 2004 г. на университета „Уилкс“ в Пенсилвания. При хората, които са галили животни били открити много по-високи нива на антитела в слюнката, отколкото при тези, които са галили плюшено животно.


Виж ощеНово в Cosmo