Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Нашето здраве се нуждае от природата

 

Оценка: (0/5)

 
 

Когато бетонът и градското замърсяване станат наша постоянна среда, здравословните проблеми се натрупват.

Нашето здраве се нуждае от природата

Независимо от това дали го осъзнаваме или не, ние сме неразривно свързани с околната среда, чието опазване е големият залог за нашето бъдеще.

Природата прочиства градовете

Известно е, че дърветата и зелените площи подобряват качеството на въздуха, като поглъщат замърсителите и въглеродния диоксид. Някои дървета, като иглолистните например, имат по-изразен капацитет да прихващат органичните летливи вещества. Други воюват успешно срещу замърсяването с газове, регулират влажността на въздуха, създават зони на хлад и свежест през лятото.

Виж къде трябва да живееш според зодията си в галерията долу:

Къде трябва да живеят различните зодии

Подсилва имунитета

Проучване, проведено в Холандия, сочи, че хората, които живеят сред 90% зеленина в околната среда, много по-рядко страдат от храносмилателни, сърдечносъдови и респираторни проблеми в сравнение с тези, които се радват на едва 10% растителна среда. Това се отразява дори на възстановителния период след операция – наличието на дървета ускорява заздравяването на тъканите и поддържа доброто настроение. Американският психолог Роджър Улрих твърди, че хората, в чиито домове има растения и прозорци с изглед към градина, консумират по-малко количество обезболяващи лекарства от обитателите на жилища, които гледат към стена.

Нашето здраве се нуждае от природата

►►►10 неверни твърдения за здравето

Антистрес

Всеки, който се занимава с растения или отглежда зеленчуци, ще ви го каже: няма по-добро средство за душевно спокойствие. Същото твърдят и хората, които практикуват спортове сред природата, ходят пеша в планината, правят излети. Интересни са изводите от едно проучване на шведски учени. Те измерили нивото на кортизола в слюнката на две групи хора – първите се разхождали пеша в гората, вторите – покрай пътна магистрала. Във втората група кортизолът, известен като хормон на стреса, бил значително повече. Според друго изследване, проведено във Великобритания, случаите на депресия в градска среда без зеленина са 1,5 пъти повече отколкото при природно обкръжение. В Дания през 2010 година бе доказано, че самото преминаване през зелено пространство в града има успокояващ ефект поради контакта с природата, слънцето и чистия въздух.

И още нещо – жителите на квартали, градчета и села, потънали в зеленина, са по-общителни и доброжелателни към другите. Това заключават френски психолози след дългогодишни наблюдения в Южна Франция.

Нашето здраве се нуждае от природата

►►►8 изненадващи неща, които влияят на здравето ти

Терапевтични градини

В борбата с болестта на Алцхаймер и психическите отклонения все по-активно се включват зелените пространства. Лекарите настояват, че те подобряват качеството на живот на болните, както и на възрастните хора в старческите домове. Природата стимулира сетивата и емоциите. Директният контакт с нея и общуването в зеленината на градината позволява да се намали с 40% приемът на седативи при засегнатите от болестта на Алцхаймер.

Нашето здраве се нуждае от природата

Помага срещу диабет от тип 2

Европейско проучване представя статистика, според която колкото повече зелени площи има в един град, толкова по-малко са болните от диабет тип 2. Като прибавим към това благоприятния ефект от ходенето пеша, което намалява с 40% риска от развитие на болестта, се получава спасителна комбинация срещу това опасно заболяване.

Разкрасява живота

Бъдещето на човешкия бит е в контакта с природата. Това се осъзнава вече навсякъде по света и намира отражение в новата архитектура, в градоустройството. Все повече градини изникват на покривите на високите сгради, все повече място за растения се отделя на обществени места, появяват се зеленчукови градини в градска среда, дори по балконите, създават се нови паркове. Удоволствието от ходенето пеша из зелен град е здравословно за духа – всеки от нас го е усетил.


Виж ощеНово в Cosmo